Δημοσθένης Κακούρης: «Οι καταναλωτές δείχνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν στην ενεργειακή φτώχεια» - Free Sunday
Δημοσθένης Κακούρης: «Οι καταναλωτές δείχνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν στην ενεργειακή φτώχεια»
Δημοσθένης Κακούρης, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδας

Δημοσθένης Κακούρης: «Οι καταναλωτές δείχνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν στην ενεργειακή φτώχεια»

Τα «μυστικά» της αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές, αποκαλύπτει ο Δημοσθένης Κακούρης, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδας, ο οποίος εκτιμά ότι φέτος οι καταναλωτές φαίνονται αποφασισμένοι να γεμίσουν τις δεξαμενές τους με πετρέλαιο, καθώς ευνοεί και η τιμή του, που είναι χαμηλότερη από πέρυσι.

Κύριε Κακούρη, ποια είναι η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και σε ποια τιμή θα διαμορφωθεί το λίτρο;

Η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2020. Έχει ξεκινήσει η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης από τα πρατήρια προς τους καταναλωτές. Η τιμή διάθεσής του ανέρχεται στα 1,02-1,04 ευρώ το λίτρο για τον νομό Αττικής και στα 1,03-1,08 ευρώ το λίτρο για την επαρχία. Η τιμή αυτή είναι περίπου 10% φθηνότερη από την αντίστοιχη τιμή του Οκτωβρίου του 2018.

Πώς περιμένουμε να κυμανθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα;

Δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια. Οι εξελίξεις, όμως, λόγω της κλιμακούμενης έντασης στη ΒΑ Συρία, ενδέχεται να φέρουν διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές Brent (πετρελαίου), με αποτέλεσμα να έχουμε αυξητικές ή πτωτικές τάσεις στην αγορά των καυσίμων.

Οι παραγγελίες για τη φετινή περίοδο πώς έχουν ξεκινήσει;

Από κάποιες ενδείξεις στις πρώτες παραγγελίες φαίνεται ότι φέτος οι καταναλωτές είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν στην ενεργειακή φτώχεια και να κάνουν μεγαλύτερες καταναλώσεις. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι στο σύνολο της Ε.Ε. το 8% δηλώνει ότι δεν μπορεί να έχει επαρκή θέρμανση λόγω οικονομικής αδυναμίας, ενώ, όσον αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 25,7%, κάτι που σημαίνει ότι ένας τους τέσσερις Έλληνες στερείται της δυνατότητας επαρκούς θέρμανσης. Αυτή η αρνητική κατάσταση φαίνεται ότι φέτος, αν και είναι νωρίς, θα αντιστραφεί.

Το επίδομα θέρμανσης θεωρείτε ότι θα βοηθήσει;

Είναι θέμα χρόνου η έκδοση απόφασης για τη χορήγηση του επιδόματος στα νοικοκυριά. Γνωρίζουμε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τα χρήματα να δοθούν στους καταναλωτές μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του συνολικού κονδυλίου κατά 10 εκατ. ευρώ – κι έτσι να φτάσει τα 68 εκατ. ευρώ. Στις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται η αύξηση του ύψους της επιδότησης από 16 λεπτά το λίτρο, που ήταν την περσινή σεζόν, στα επίπεδα των 18-20 λεπτών το λίτρο και η ενίσχυση των νοικοκυριών που κατοικούν στις περιοχές της πρώτης και της δεύτερης ζώνης, τα οποία έχουν μεγαλύτερες δαπάνες για θέρμανση. Στις ζώνες αυτές περιλαμβάνονται τα Γρεβενά, η Δράμα, ο Έβρος, η Ευρυτανία, τα Ιωάννινα, η Καστοριά, η Κοζάνη, οι Σέρρες, η Φλώρινα (α΄ ζώνη) και η Αρκαδία, η Ημαθία, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Καρδίτσα, το Κιλκίς, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Πέλλα, η Ροδόπη, τα Τρίκαλα και η Χαλκιδική (β΄ ζώνη).

Τι θα πρέπει να προσέξει ο πελάτης-καταναλωτής σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης;

Μερικά βασικά σημεία που πρέπει να έχει υπόψη του ο πελάτης είναι τα εξής:

• Το πρατήριο της γειτονιάς αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση. Καλό θα είναι οι καταναλωτές να το προτιμήσουν.

• Να αποφύγουν τους περιστασιακούς προμηθευτές.

• Κριτήριο για την επιλογή του πρατηρίου δεν είναι μόνο η τιμή στην οποία πωλείται το πετρέλαιο, καθώς πολλές φορές η φθηνή τιμή συνεπάγεται ελλειμματική παράδοση.

• Όσο μεγαλύτερη ποσότητα αγοράσουν, τόσο καλύτερη τιμή μπορούν να πετύχουν.

• Κατά την παραλαβή να προσέχουν το χρώμα του πετρελαίου να είναι κόκκινο και διαυγές. Αν είναι θολό, να μην το παραλάβουν.

• Όποιος παραλαμβάνει το πετρέλαιο οφείλει να γνωρίζει καλά τις διαστάσεις της δεξαμενής του. Σε πλαστικές ή ακανόνιστων διαστάσεων δεξαμενές παρατηρούνται προβλήματα, ενδέχεται η μέτρηση να μην είναι ακριβής, γι’ αυτό καλό θα είναι οι δεξαμενές να είναι τετραγωνισμένες ή μεταλλικές.

• Σημαντικό είναι να μετρά την ποσότητα που έχει πριν από την παραλαβή (προμέτρηση) με μεταλλική ράβδο και αυτή που υπάρχει μετά το γέμισμα της δεξαμενής (επιμέτρηση), ώστε να είναι σίγουρος για την ποσότητα που παρέλαβε. Η προμέτρηση, η επιμέτρηση και ο υπολογισμός της ποσότητας θα πρέπει να γίνονται παρουσία του οδηγού του βυτιοφόρου ή του βοηθού του.

• Η παραλαβή καλό θα είναι να γίνεται από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.

• Για να γίνει σωστή μέτρηση μετά το γέμισμα της δεξαμενής, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 5 λεπτά, για να «ηρεμήσει» το πετρέλαιο.

• Ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει πως η στάθμη του πετρελαίου ενδέχεται να σταματήσει ένα με δύο εκατοστά από εκεί που αρχικά είχε υπολογιστεί. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω του ότι η δεξαμενή μετά το γέμισμά της θα παρουσιάσει μια μικρή διόγκωση.

• Ιδιαίτερη προσοχή να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας όταν γίνεται η παράδοση πετρελαίου θέρμανσης σε υπόγεια και κλειστούς χώρους, διότι τα αέρια είναι επικίνδυνα για ανάφλεξη.

• Πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης.

• Να ελέγχεται η μάνικα (λάστιχο του βυτιοφόρου) να είναι γεμάτη πριν από την παράδοση και η ένδειξη του μετρητή να είναι στο μηδέν.

Η πληρωμή πώς μπορεί να γίνεται;

H πληρωμή μπορεί να γίνεται, ανάλογα με τις ποσότητες, με μετρητά ή με πιστωτική κάρτα, όπου μπορούν να μπουν και πολλές άτοκες δόσεις. Ο πρατηριούχος είναι υποχρεωμένος να εκδώσει απόδειξη λιανικής πώλησης προς τον καταναλωτή αναγράφοντας τα στοιχεία του πελάτη, τα λίτρα και το ποσό πληρωμής, ενώ χρειάζεται και ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος για να πάρουν οι καταναλωτές την επιδότηση.