Β. Φεύγας: «Ο Μητσοτάκης δημιούργησε μια νέα σχολή στην αντιμετώπιση του λαϊκισμού» - Free Sunday
Β. Φεύγας: «Ο Μητσοτάκης δημιούργησε μια νέα σχολή στην αντιμετώπιση του λαϊκισμού»

Β. Φεύγας: «Ο Μητσοτάκης δημιούργησε μια νέα σχολή στην αντιμετώπιση του λαϊκισμού»

Δεν πρέπει να αφήσουμε την ανησυχία των συμπολιτών μας να την εκμεταλλευτούν και να την παρασύρουν ακραίες φωνές στα σκοτεινά μονοπάτια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, σημειώνει ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, Βασίλης Φεύγας, ο οποίος καλεί το πολιτικό προσωπικό να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο, με υπεύθυνη στάση και με πνεύμα αλληλεγγύης στην καλύτερη δυνατή διαχείριση του θέματος, αλλά και στην ανάδειξη θετικής εικόνας για την Ελλάδα. Ο κ. Φεύγας επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει άμεση σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, που απασχολούν και ανησυχούν την ελληνική κοινωνία, και εκφράζει την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά πρέπει να στραφεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο «προοδευτικό κέντρο», όπως έκανε η ΝΔ στην Ελλάδα.

 

Να ξεκινήσουμε, κ. Φεύγα, με το 13ο Συνέδριο της ΝΔ. Μία από τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι αφιερωμένη στη νίκη της ΝΔ απέναντι στον λαϊκισμό.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει μια επέλαση του λαϊκισμού. Παρατηρούμε ότι αρκετά κεντροδεξιά κόμματα για να αντιμετωπίσουν τον λαϊκισμό υιοθετούν κομμάτι της ατζέντας του. Αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, αντίθετα το εντείνει. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δημιουργήσει μια νέα σχολή. Αντιμετωπίσαμε τον λαϊκισμό μετατοπιζόμενοι σε αυτό που θα μπορούσε να ορίσει κανείς ως «προοδευτικό κέντρο». Και είμαστε υπερήφανοι που τον αντιμετωπίσαμε με υπευθυνότητα και υποσχόμενοι ελάχιστα προεκλογικά. Οι νίκες της ΝΔ αποτελούν σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη. Στρατηγικά σηματοδοτούν και φωτίζουν τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά πρέπει να στραφεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο «προοδευτικό κέντρο», όπως κάναμε εμείς στην Ελλάδα. Να απευθυνθεί στους πολίτες που όχι μόνο αποτελούν τη σιωπηλή πλειοψηφία αλλά και που απαιτούν τομές και ρήξεις, μεταρρυθμίσεις και μια ρεαλιστική πολιτική που να βελτιώνει πέρα από τους οικονομικούς δείκτες και την καθημερινότητά τους.

 

Ταυτόχρονα, όμως, στο συνέδριό σας βάζετε και δύο άλλα θέματα, τα οποία συζητιούνται έντονα αυτή την περίοδο στα διεθνή φόρουμ: την κλιματική αλλαγή και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Είναι θέματα που αφορούν τον μέσο Έλληνα;

Θα έλεγα ότι τον αφορούν και μάλιστα πάρα πολύ. Μπορεί να μη γνωρίζει τα θέματα αυτά με τις ονομασίες τους ή αυτές να φαίνονται «παράξενες», αλλά επηρεάζουν ήδη την καθημερινότητά του. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δημιουργούν αρνητικές συνέπειες τις οποίες βιώνει και η χώρα μας. Θα μπορούσα να αναφερθώ στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Κάποτε τα παρακολουθούσαμε στην τηλεόραση να πλήττουν τροπικές χώρες. Σήμερα πλήττουν τη Μάνδρα, την Κινέτα, το Μάτι. Η κλιματική αλλαγή έχει άμεση σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, που απασχολούν και ανησυχούν έντονα την ελληνική κοινωνία. Εκατομμύρια άνθρωποι μεταναστεύουν προς αναζήτηση καλύτερης ζωής εξαιτίας της ξηρασίας. Η κλιματική αλλαγή αφορά όμως και τη μείωση των ρύπων και την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την εξοικονόμηση πόρων που συνδέονται άμεσα με την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς. Η κλιματική αλλαγή αφορά την κυκλική οικονομία και τη μετεξέλιξη του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μας προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση τι συνέπειες έχει για τον μέσο Έλληνα;

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την τεχνητή νοημοσύνη, την επιστήμη των δεδομένων, την εκμάθηση και αυτοεκπαίδευση των ίδιων των μηχανών. Δημιουργούνται προκλήσεις και ευκαιρίες. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, 150 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους μέχρι το 2022. Στη μελέτη του McKinsey Global Institute στο μέλλον 6 από τα 10 τρέχοντα επαγγέλματα θα δουν πάνω από το 30% των δραστηριοτήτων τους να αυτοματοποιείται με την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι στα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα «καλύψει» τους ανθρώπους σε πολλά καθήκοντα, όπως π.χ. η μετάφραση μέχρι το 2024, η οδήγηση φορτηγού έως το 2027, η εργασία στο λιανεμπόριο έως το 2031, ακόμη και η δουλειά του χειρουργού θα απειληθεί έως το 2053. Εργαζόμενοι θα χρειαστούν επανεκπαίδευση, αλλά πάνω απ’ όλα το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο και την κατεύθυνσή του. Να προετοιμάσει τις επόμενες γενιές για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται.

 

Αναφερθήκατε προηγουμένως, απαντώντας στην ερώτηση για την κλιματική αλλαγή, στις μεταναστευτικές ροές που δημιουργούνται εξαιτίας της. Υπάρχουν αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό…

Υπάρχει ανησυχία στους πολίτες, καθώς συνδυάζουν τη μετανάστευση με την ασφάλεια και με εικόνες που προέρχονται από τη Μόρια και την Ειδομένη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να αφήσουμε την ανησυχία των συμπολιτών μας να την εκμεταλλευτούν και να την παρασύρουν ακραίες φωνές στα σκοτεινά μονοπάτια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Αυτή τη στιγμή το πολιτικό προσωπικό, οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι, οι έχοντες δημόσιο λόγο, θα πρέπει να συμβάλουμε με εποικοδομητικό τρόπο, με υπεύθυνη στάση και με πνεύμα αλληλεγγύης στην καλύτερη δυνατή διαχείριση του θέματος, αλλά και στην ανάδειξη θετικής εικόνας για την Ελλάδα.

 

Πιστεύετε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα έχει αποτελέσματα;

Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δουλέψει. Πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Είναι ένα σχέδιο που δεν έγινε στο πόδι, αλλά βασίστηκε στον ρεαλισμό και στην τεχνογνωσία. Η κυβέρνηση της ΝΔ σε λιγότερο από 150 ημέρες από την ανάληψη της διακυβέρνησης έχει κάνει περισσότερα βήματα απ’ όσα είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε τεσσεράμισι χρόνια. Επιταχύνουμε τη διαδικασία απονομής ασύλου, που ήταν ένα μεγάλο αγκάθι, αλλά ταυτόχρονα γινόμαστε και πιο αυστηροί. Για τη γρηγορότερη απονομή του θα προσληφθούν 400 άτομα. Κλείνουμε τη Μόρια, αλλά και τα hot spots σε Χίο και Σάμο, και δημιουργούμε πέντε νέες κλειστές δομές στα νησιά, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε τις τοπικές κοινωνίες με γενναιοδωρία, αναγνωρίζοντας έμπρακτα την προσφορά τους. Και βέβαια έχει ξεκινήσει η αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, έτσι ώστε όλη η Ελλάδα να συνεισφέρει, στον βαθμό που της αναλογεί, στην καλύτερη διαχείριση του προβλήματος.