Βασίλης Φεύγας: Η μάχη των εθνικών εκλογών θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας - Free Sunday
Βασίλης Φεύγας: Η μάχη των εθνικών εκλογών θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας

Βασίλης Φεύγας: Η μάχη των εθνικών εκλογών θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας

Την εκτίμηση ότι η ευρεία νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές αποτελεί διασφάλιση της νίκης του κόμματος και στις εθνικές εκλογές κάνει ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Φεύγας.

Κατ’ αρχάς, πού αποδίδετε το εύρος της νίκης της ΝΔ στις ευρωεκλογές;

Δεν υπάρχει ένας μόνο λόγος για το εύρος της διαφοράς που κατέγραψε η ΝΔ στις ευρωεκλογές. Θα έλεγα πως είναι ένας συνδυασμός παραγόντων και καταστάσεων που αξιολογήθηκαν από τους πολίτες και μας έδωσαν αυτό το αποτέλεσμα. Σαν πρώτο ιεραρχώ τη σταθερή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μία συγκεκριμένη φιλοσοφία που στοχεύει στο να υπάρξει μια «αναπτυξιακή έκρηξη» στη χώρα, απελευθερώνοντας τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε σαν λαός. Από κει και πέρα, σταθερά και αταλάντευτα μιλούσε κατά του διχασμού των Ελλήνων, μετά από μια πολύ δύσκολη και μακρά περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε σε διαιρετικές δομές για να ανέλθει στην εξουσία. Στον αντίποδα είδαμε μια πολιτική που ο βασικός της στόχος ήταν πελατειακός, ανακυκλώνοντας παλιές νοοτροπίες και λογικές που, ευτυχώς, ο ελληνικός λαός δείχνει έτοιμος να αφήσει πίσω.

Θεωρείτε ότι η νίκη αυτή διασφαλίζει την πρωτιά και στις εθνικές εκλογές;

Ήταν μια καθαρή νίκη, η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ σε ευρωεκλογές. Αυτό από μόνο του απαντά στην ερώτησή σας και δείχνει πως σε περίπου έναν μήνα, που θα πάμε σε εθνικές κάλπες, η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα. Το μείζον, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι να μπορέσουμε να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, όχι για την κάλυψη κάποιας κομματικής φιλοδοξίας, αλλά για να έχουμε την ισχυρή εντολή να κάνουμε πράξη όλα όσα πιστεύουμε για το καλό της πατρίδας μας.

Σε ποιο «πεδίο» νομίζετε ότι θα κριθούν οι εθνικές εκλογές;

Στο πεδίο της επόμενης μέρας. Ξέρετε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά συνεχώς για το μέλλον. Ο κ. Τσίπρας επένδυσε στο παρελθόν και πήρε μια ηχηρή απάντηση στις ευρωεκλογές. Άρα σας απαντώ ξεκάθαρα: Η μάχη των εθνικών εκλογών θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας, της ανάπτυξης, των επενδύσεων, της επόμενης μέρας ευρύτερα. Θα κριθεί στο όραμα που θα δώσει ο καθένας για το πώς θα πάψει να ανακυκλώνεται η φτώχεια αλλά οι πολίτες θα μπορέσουν με αρωγό την πολιτεία να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά τους.

Στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, ποιες θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι πρώτες προτεραιότητές της;

Η πρώτη απάντηση δίχως περιστροφές είναι η απελευθέρωση των δυνάμεων της χώρας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αν της δώσεις τα εργαλεία να φύγει μπροστά, μπορεί να αποκτήσει πραγματικά μια πολύ ισχυρή θέση στη νέα εποχή που διαμορφώνεται. Και αυτό θέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν πρέπει να αρκούμαστε στη γεωγραφική μας θέση ή στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Πρέπει να επενδύσουμε στους Έλληνες και ειδικά στους νέους, που μπορούν να είναι αυτοί που θα πάνε τη χώρα ένα βήμα παρακάτω. Το πιστεύω ακράδαντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ για ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα. Το σχόλιό σας;

Η κατηγορία ανήκει στο ίδιο πλαίσιο που σας είπα πριν. Στην εφεύρεση, γιατί περί αυτού πρόκειται, διχαστικών διλημμάτων που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι αμιγώς φιλελεύθερο με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη δυνατότητα να ορίζει ο καθένας το μέλλον του, έχοντας σύμμαχο το κράτος. Αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας μας. Να σας πω όμως και κάτι ακόμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορούσε και για φλερτ με την άκρα Δεξιά. Αν δείτε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, εκείνος ήταν που έχασε σχεδόν 400.000 ψηφοφόρους από το κέντρο κι εμείς κερδίσαμε τον μεσαίο χώρο. Οι ίδιοι οι πολίτες ήταν αυτοί που απάντησαν στα ψεύτικα διλήμματα του κ. Τσίπρα.

Κατά τα φαινόμενα, η πόλωση θα μεγαλώνει όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές. Ποιον θεωρείτε ότι ευνοεί;

Η πόλωση δεν ευνοεί πρωτίστως την ίδια τη χώρα και τη δημοκρατία. Και αυτό είναι που με νοιάζει πιο πολύ απ’ όλα. Εμείς έχουμε επιλέξει δρόμο. Είναι ο δρόμος της μετριοπάθειας, των προτάσεων και του μέλλοντος. Το τι θα επιλέξει ο κ. Τσίπρας είναι δική του υπόθεση.

Ως υποψήφιος βουλευτής στην Αιτωλοακαρνανία, ποια μηνύματα λαμβάνετε από τους ψηφοφόρους;

Λαμβάνω το μήνυμα πως η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ο κόσμος θέλει να αναπνεύσει πολιτικά, θέλει να δει μια νέα κυβέρνηση, χωρίς έπαρση και αλαζονεία και με ένα συγκεκριμένο πλάνο. Και αυτό φάνηκε στο γεγονός πως μας έδωσε τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει δώσει ποτέ σε κόμμα στις ευρωεκλογές. Ήταν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Και, ξέρετε, αυτό που σας λέω ήταν πεποίθησή μου και πριν από τις ευρωεκλογές. Το καταλάβαινα στην επαφή μου με τον κόσμο, που αποτελεί πάντα την καλύτερη δημοσκόπηση.

Αν κάποιος πολίτης σάς ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει, τι θα του απαντούσατε;

Γιατί θα του πω πάντα αυτό που μπορώ να κάνω και δεν θα του δώσω ανέξοδες υποσχέσεις και φρούδες ελπίδες. Θα προσπαθήσω να δώσω ένα πραγματικό όραμα για τον τόπο μου, την Αιτωλοακαρνανία, ο οποίος έχει τις δυνατότητες να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει. Στόχος μου είναι μέσα από τη συλλογική ανάπτυξη να έρθει και η ατομική. Και, ξέρετε, χαίρομαι πολύ που οι Αιτωλοακαρνάνες μοιράζονται όλο και πιο έντονα το ίδιο όραμα μ’ εμένα.