Χατζηθεοδοσίου: «Η κρισιμότητα της εποχής επιβάλλει τολμηρές λύσεις» - Free Sunday
Χατζηθεοδοσίου: «Η κρισιμότητα της εποχής επιβάλλει τολμηρές λύσεις»

Χατζηθεοδοσίου: «Η κρισιμότητα της εποχής επιβάλλει τολμηρές λύσεις»

Την ανάγκη να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μπροστά στις επιπτώσεις από την πανδημία τονίζει σε συνέντευξή του στην F.S. o πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει τώρα» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΕΑ, ο οποίος εκφράζει την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της κυβέρνησης στις προτάσεις του Επιμελητηρίου, συγχρόνως όμως επισημαίνει ότι σε κάποια πολυδιαφημισμένα χρηματοδοτικά προγράμματα δεν έχουν πρόσβαση επιχειρήσεις που χρειάζονται άμεσα μια ένεση ρευστότητας για να έχουν προοπτικές βιωσιμότητας.

Πώς κρίνετε συνολικά την κατάσταση της χώρας μετά την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πανδημία;

Πρόκειται για μια σταδιακή επανεκκίνηση με προβλήματα και πολύ φόβο. Κυρίως για το τι «ξημερώνει» στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης δράσης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) με διανομή δωρεάν υγειονομικού υλικού σε εκατοντάδες επιχειρήσεις της Αττικής είχα την ευκαιρία να συζητήσω με πολλούς επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Όλοι τόνιζαν τη χαμηλή αγοραστική κίνηση και τον μειωμένο τζίρο τους –σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και κατά 80%– συγκριτικά με την εποχή προ κορονοϊού, κυρίως εξαιτίας της ανασφάλειας που βιώνουν οι καταναλωτές. Και βέβαια εστίαζαν στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Άρα η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην οικονομία μας είναι εξαιρετικά δύσκολη και αναμένεται να δυσκολέψει κι άλλο. Όταν υπάρχει η βεβαιότητα για παγκόσμια ύφεση λόγω του κορονοϊού, που στην περίπτωση της Ελλάδας θα κυμανθεί σε διψήφιο ποσοστό, τότε καταλαβαίνετε πόσο κρίσιμη είναι αυτή η περίοδος. Σύμφωνα με προβλέψεις, το αμέσως επόμενο διάστημα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για πάνω από 100.000 «λουκέτα» μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Κάτι που σημαίνει και νέα «έκρηξη» της ανεργίας. Αν δεν θέλουμε, λοιπόν, να βιώσουμε χειρότερες εμπειρίες από αυτές της εποχής των μνημονίων, πρέπει να ληφθούν άμεσα οριζόντια μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της απασχόλησης. Στο σημείο που βρισκόμαστε, η προτεραιότητά μας είναι να μειώσουμε τις απώλειες.

Στις 21 Μαΐου είχατε δηλώσει ότι τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 12 Ιουνίου, είπατε ότι το 50% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Τι δεν πήγε καλά;

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η κυβέρνηση έδειξε εξαιρετικά αποτελέσματα στο θέμα της υγειονομικής κρίσης, με την άμεση λήψη μέτρων. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Όμως στην εφαρμογή τους παρατηρήθηκαν και αστοχίες και αβλεψίες, αλλά κυρίως προϋποθέσεις που ουσιαστικά έθεταν εκτός χρηματοδότησης το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ δεν υπήρχε μέριμνα για τις προβληματικές επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι χάρη στις παρεμβάσεις του ΕΕΑ εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης περισσότεροι ΚΑΔ και αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες πήραν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Όπως ξεκίνησε νωρίτερα η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, μετά από επιστολή που στείλαμε στον πρωθυπουργό. Αντίστοιχα, διευκολύνθηκαν επιχειρήσεις και άλλων κλάδων. Ήταν σίγουρα θετικό ότι η κυβέρνηση δεν αγνόησε τις προτάσεις μας. Όμως σε κάποια πολυδιαφημισμένα χρηματοδοτικά προγράμματα δεν έχουν πρόσβαση επιχειρήσεις που χρειάζονται άμεσα μια ένεση ρευστότητας για να έχουν προοπτικές βιωσιμότητας. Κι αυτό το θεωρούμε και άδικο αλλά και αιτία αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το υπόλοιπο 50% που έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση την αξιοποίησε;

Τη χρηματοδότηση την έλαβαν κυρίως μεγάλες εταιρείες και σίγουρα την αξιοποίησαν. Το ζητούμενο όμως είναι πώς αυτό το 50% –που κατά τη γνώμη μου είναι μικρότερο– θα φτάσει σε μεγαλύτερο ύψος, δηλαδή να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία περισσότερες επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ανάκαμψης χωρίς την ενεργή συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Είναι πρόβλημα της κυβέρνησης ή του τραπεζικού συστήματος;

Η κυβέρνηση ορίζει τους κανόνες, αυτή μπορεί και ελέγχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι δική της ευθύνη να ασκήσει τις αναγκαίες πιέσεις προς τις τράπεζες ώστε να σταματήσουν επιτέλους οι αποκλεισμοί των δικαιούχων. Όταν υπάρχουν τόσες γραφειοκρατικές διαδικασίες και τόσο αυστηρές προϋποθέσεις, σημαίνει ότι γίνεται προσπάθεια εξαιρέσεων. Όμως η κρισιμότητα της εποχής επιβάλλει τολμηρές λύσεις. Και κυρίως την ενίσχυση του αισθήματος ισονομίας. Δικαίωμα στην επαγγελματική επιβίωση πρέπει να έχουν όλοι. Όποιος αποκλείεται είναι σαν να πετιέται από αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο.

Έχετε προτείνει οριζόντια χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Πώς μπορεί να γίνει αυτή;

Ο απλούστερος τρόπος, και νομίζω ο δικαιότερος, είναι η χορήγηση ενός κεφαλαίου κίνησης ή, καλύτερα, επανεκκίνησης σε κάθε επιχείρηση σύμφωνα με τα περσινά φορολογικά της στοιχεία. Να οριστεί ένα κατώτατο επίπεδο και το ποσό με το οποίο θα στηρίζεται κάθε ενδιαφερόμενος να είναι ανάλογο με τον τζίρο της κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για κάποια μπορεί να είναι 10.000 ευρώ, για κάποια άλλη 15.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα, όμως, μπορεί να καθορίσουν το σήμερα και κατ’ επέκταση το αύριο για την πλειοψηφία επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Έχετε κάνει την πρόβλεψη για το «κακό» σενάριο των 100.000 «λουκέτων» και των 250.000 ανέργων μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ποιο είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο; Υπάρχει κάποιο χωρίς «λουκέτα» και ανέργους;

Στη ζωή μου είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν πετάω στα σύννεφα. Δυστυχώς, δεν βλέπω κάποιο ρεαλιστικό σενάριο χωρίς κλείσιμο επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας. Ήδη αρκετές δεν άνοιξαν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα. Το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε –και εφόσον εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση– είναι να περιορίσουμε αυτές τις απώλειες. Να μειώσουμε τις ζημιές. Απαιτούνται όμως μέτρα, όπως η ενίσχυση της ρευστότητας, στην οποία ήδη αναφέρθηκα, η γενναία μείωση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, η επιδότηση της εργασίας, ώστε να μην έχουμε αύξηση των απολύσεων, και, κυρίως, η ενίσχυση από τους εταίρους μας. Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν δεν υπάρξει τώρα έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης, πότε;

Τι προσδοκάτε από την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης;

Είναι ώρα να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια και να δοθεί πραγματική «ανάσα» από την Ε.Ε. στις οικονομίες των κρατών-μελών. Δύο είναι οι κρίσιμες προϋποθέσεις για να υπάρξει ελπίδα. Η πρώτη σχετίζεται με το τελικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης και κυρίως με την κατανομή του. Το μεγαλύτερο μέρος πρέπει να δοθεί ως επιχορήγηση, όχι ως δανεισμός. Και η δεύτερη προϋπόθεση είναι ο χρόνος που θα δοθεί αυτή η στήριξη. Ξέρετε, όσο καθυστερούν οι σχετικές αποφάσεις, καθυστερεί και η υλοποίηση του όποιου σχεδίου. Μα τώρα είναι η στιγμή που χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή στήριξη! Αν, σύμφωνα και με όσα αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος σε τηλεδιάσκεψη που έκανε το ΕΕΑ πριν από λίγες ημέρες, τα χρήματα από τις Βρυξέλλες αρχίσουν να έρχονται μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021, φοβάμαι ότι θα είναι αισθητά λιγότερες οι επιχειρήσεις που θα είναι σε λειτουργία. Με δυο λόγια: ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει τώρα!

Θα βοηθήσουν την αγορά στο κέντρο της Αθήνας ο Μεγάλος Περίπατος και οι κανόνες για τις διαδηλώσεις;

Πάντα το ΕΕΑ τόνιζε την ανάγκη δημιουργίας πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης, ως ένα από τα μέτρα ενίσχυσης της κατανάλωσης. Το κέντρο πρέπει να είναι φιλικό προς τον επισκέπτη. Άρα οι αλλαγές που δρομολογούνται σχετικά με τον Μεγάλο Περίπατο είναι σε γενικές γραμμές προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως, ως πρόεδρος του μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας, θα ήθελα να έχει προηγηθεί διάλογος με τη συμμετοχή όλων των φορέων. Η ανταλλαγή απόψεων μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση ενός καλύτερου σχεδιασμού.

Σχετικά με τις διαδηλώσεις, κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί να αγνοήσει το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία. Είναι κομβικό κομμάτι του πολιτεύματός μας. Όμως δεν μπορεί και να συνεχιστεί η ταλαιπωρία επαγγελματιών, κατοίκων και επισκεπτών του κέντρου με το συχνότατο κλείσιμο δρόμων εξαιτίας κάποιας συγκέντρωσης λίγων δεκάδων διαδηλωτών. Ούτε μπορεί να γινόμαστε πάντα θεατές σε ένα θέατρο του παραλόγου με τα βίαια επεισόδια και την αναίτια καταστροφή καταστημάτων μετά από κάποιες πορείες. Πρέπει να μπουν κάποια όρια και, κυρίως, να επικρατήσει η λογική. Μέλημά μας πρέπει να είναι η αναβάθμιση της πόλης και η ανάδειξη των σημείων αναφοράς της. Με αυτό το σκεπτικό προχωρήσαμε και στην πρωτοβουλία μας ως ΕΕΑ «Agora Athens – Πλάκα Μοναστηράκι» για την περιοχή του ιστορικού κέντρου και την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, κυρίως ξένων. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να συνδράμει στη χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας μας. Μπορούμε να δούμε ένα κέντρο της Αθήνας πολύ ομορφότερο, περισσότερο ασφαλές, που θα προσφέρει την ευκαιρία στον επισκέπτη για αξέχαστες αγοραστικές εμπειρίες σε επιχειρήσεις που θα έχουν μετασχηματιστεί ψηφιακά και θα δίνουν τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους ακόμα και για εικονικές περιηγήσεις. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Και η εφαρμογή κανόνων στην κοινωνική ζωή της πόλης, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των τεχνολογικών εργαλείων που υπάρχουν, μπορεί να ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό την επιχειρηματικότητα και την ελληνική οικονομία.