Β. Μήτρου: Καλούμε δίπλα μας όσους αγαπούν την άρση βαρών για ένα καλύτερο αύριο - Free Sunday
Β. Μήτρου: Καλούμε δίπλα μας όσους αγαπούν την άρση βαρών για ένα καλύτερο αύριο

Β. Μήτρου: Καλούμε δίπλα μας όσους αγαπούν την άρση βαρών για ένα καλύτερο αύριο

Ο Βίκτωρας Μήτρου μιλάει στην FS για την Ομάδα πρωτοβουλίας διάσωσης της Άρσης Βαρών, της οποίας ηγείται.

omada protovoulias arsis varon

O Βίκτωρας Μήτρου ήταν μέλος της μεγάλης dream team της άρσης βαρών που έγραψε ιστορία στον αθλητισμό τόσο της χώρας μας, όσο και διεθνώς και έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους κορυφαίους αρσιβαρίστες του 21ου αιώνα. Ξεκίνησε την άρση βαρών το 1986. Γύρισε στις ρίζες του το 1991, ως αθλητής του Σπάρτακου Ιωαννίνων.

Το 1996 στην Ατλάντα πήρε την 4η θέση ισοβαθμώντας με το χάλκινο νικητή, ο οποίος ήταν ελαφρύτερος σε σωματικό βάρος. Το 2000 στο Σίδνεϋ αναδείχτηκε ασημένιος Ολυμπιονίκης και τέταρτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Κύριε Μήτρου ηγείστε μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται Ομάδα πρωτοβουλίας διάσωσης της Άρσης Βαρών. Μιλήστε μας λίγο για αυτή.

Στην Ομάδα πρωτοβουλίας διάσωσης της Άρσης Βαρών, είμαστε Ολυμπιονίκες, αθλητές και προπονητές, που επί χρόνια δουλέψαμε για την άνοδο και την επικράτηση του αθλήματος μας. Δοξάσαμε την Ελλάδα, ανεβάζοντάς την στο ψηλότερο βάθρο του κόσμου. Είναι αυτονόητο ότι αγαπάμε την άρση βαρών και θέλουμε να την κάνουμε και πάλι να λάμψει στα μάτια όλου του κόσμου. Καλούμε λοιπόν, όλους όσους αγαπάνε την άρση βαρών, να έρθουν στο πλευρό μας και να αγωνιστούν μαζί μας για ένα καλύτερο αύριο του αθλήματος μας.

proponisi mitrou arsi varon

Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της κίνησης;

Γνωρίζοντας εκ των έσω τις παθογένειες που υπάρχουν και το πόσο κακό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια έχουμε πολύ συγκεκριμένους στόχους. Ένας από τους σημαντικότερους είναι να κάνουμε τον σωστό σχεδιασμό ώστε να μπορέσει η άρση βαρών να περάσει και πάλι στη φάση της ανάπτυξης. Να οργανωθούν εκ νέου και να επαναλειτουργήσουν σωστά τα εθνικά κλιμάκια προπόνησης. Επίσης, πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στις μικρές ηλικίες, με οργανωμένες επισκέψεις σε σχολεία, με προσέλκυση νέων αθλητών και ανεύρεση ταλέντων προκειμένου το άθλημά μας να επανακάμψει. Ένας δεύτερος εξίσου σημαντικός στόχος είναι η οικονομική ενίσχυση των σωματείων και των αθλητών τους, οι οποίοι αποτελούν τον πραγματικό πυρήνα της ανάπτυξης κάθε αθλήματος. Πρέπει να υπάρξει οικονομική διαφάνεια, ίση κατανομή της κρατικής επιχορήγησης και αναδιανομή των κονδυλίων. Πρέπει η ομοσπονδία να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο υπέρ των αθλητών και των συλλόγων. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή που μιλάμε η Ομοσπονδία δεν στηρίζει οικονομικά παρά μόνο ελάχιστα, φίλα προσκείμενα σωματεία, ενώ δεν παρέχει καμία ιδιαίτερη βοήθεια στους αθλητές της Ολυμπιακής Ομάδας, πέρα από διαμονή και διατροφή και κάποια οδοιπορικά 150-200 ευρώ κάθε πέντε μήνες. Καταλαβαίνετε, ότι έτσι δεν μπορεί να υπάρχει κίνητρο για κανένα αθλητή να ασχοληθεί σοβαρά με το άθλημά μας.

Έχετε κάνει διάγνωση των προβλημάτων του χώρου; Ποια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στην καθημερινότητα των αθλητών της άρσης βαρών;

Τα στραβά είναι δυστυχώς πάρα πολλά και χρειάζεται μεγάλη θέληση, υπομονή επιμονή και φυσικά αρκετός χρόνος για να διορθωθούν. Η διοίκηση των τελευταίων 12 χρόνων «κατάφερε» να φέρει το άθλημά μας στη χειρότερη κατάσταση που έχει υπάρξει ποτέ και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να το διασώσουμε.

Θα σας αναφέρω ενδεικτικά μόνο κάποια από τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν:

  • Από το 2008 ο αριθμός των αθλητών της άρσης βαρών μειώνεται δραματικά. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι μετά το 2004 η ελληνική άρση βαρών δεν έχει κατακτήσει ποτέ ξανά μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και οι συμμετοχές ήταν πολύ λίγες. Τα τελευταία χρόνια δε, δεν είχαμε καμία διάκριση σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο πρωτάθλημα.
  • Από το 2008 ο αριθμός των ενεργών σωματείων συρρικνώθηκε στο 1/4 της δύναμης που είχε.
  • Δεν υπάρχουν αθλητές Εθνικής Ομάδας και παραιτήθηκαν από τη θέση του Εθνικού προπονητή πολύ παλιοί Ολυμπιονίκες και προπονητές.
  • Δεν υπάρχει καμία ενιαία προπονητική μεθοδολογία από την ομοσπονδία προς τους συλλόγους.
  • Και φυσικά με την κατάσταση που επικρατεί δεν υπάρχουν, ούτε είναι εύκολο να βρεθούν, χορηγοί.

Τα παραπάνω είναι κάποια μόνο από τα πράγματα που έχουν πάει στραβά στη διοίκηση της Ομοσπονδίας όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύω ότι είναι αρκετά για να κατανοήσει και ο πιο δύσπιστος την ανάγκη για αλλαγή.

Έχετε συγκεκριμένες προτάσεις;

Όπως σας είπα τα προβλήματα είναι τεράστια. Η άρση βαρών έχει πέσει σε «κώμα» και χρειάζεται τεράστια προσπάθεια από όλους μας και πολύ «οξυγόνο» για να επανακάμψει. Γνωρίζοντας το άθλημα πολύ καλά και κυρίως έχοντας μεγάλη αγάπη για αυτό, έχουμε καταγράψει μια σειρά προτάσεων ώστε να γίνουν άμεσα αλλά και σε δεύτερο χρόνο βήματα με στόχο την ανάπτυξη της άρσης βαρών. Μερικές από αυτές είναι η φροντίδα και μέριμνα των αθλητών μας, η επαγγελματική τους αποκατάσταση, η υλικοτεχνική ενίσχυση των συλλόγων, η επαναλειτουργία του συλλόγου προπονητών, η προσέλκυση χορηγών, η κατάργηση του παράβολου συμμετοχής στους αγώνες, η χωρίς επιβάρυνση διαμονή, διατροφή και μετακίνηση αθλητών και προπονητών στους αγώνες, η προσπάθεια προσέλκυσης νέων παιδιών σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα σχολεία , η δημιουργία δικτύου επαφών με ακαδημίες άλλων αθλημάτων.