Διαμαντής Αδαμαντίδης: «Στην επαρχία ο κόσμος διψάει για θέατρο» - Free Sunday
Διαμαντής Αδαμαντίδης:  «Στην επαρχία ο κόσμος διψάει για θέατρο»

Διαμαντής Αδαμαντίδης: «Στην επαρχία ο κόσμος διψάει για θέατρο»

Μετά από δύο επιτυχημένους κύκλους παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη και περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα η Εταιρεία Θεάτρου Θέση και το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» ταξιδεύουν στην Αθήνα για να φέρουν τον μαγικό κόσμο των ξωτικών, των ευγενών και των ταπεινών μαστόρων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο Θησείον.

Είστε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Θεάτρου Θέση. Μιλήστε μας για την ομάδα αυτή.

Η Εταιρεία Θεάτρου Θέση ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. Είμαστε και οι πέντε απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και είμαστε οι Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου, Γιάννης Σαμψαλάκης και Μαρία Χάνου. Η κοινή μας αισθητική, η αγάπη για την ομαδική δουλειά και η ανάγκη για μια πιο συγκεκριμένη προσέγγιση θεατρικών κειμένων μάς ώθησαν στο να δημιουργήσουμε αυτή την ομάδα. Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», σε σκηνοθεσία του σταθερού μας συνεργάτη Μιχάλη Σιώνα, είναι η πρώτη μας παραγωγή.

Αναλάβατε ως ομάδα τη μετάφραση και τη διασκευή του έργου. Πού εστιάσατε; Και ποια σημεία υπογραμμίζετε;

Εστιάσαμε στην άκρως ποιητική γλώσσα του συγγραφέα και στο πώς αυτή θα παραμείνει όσο το δυνατόν αναλλοίωτη στα ελληνικά. Δώσαμε ιδιαίτερη βάση αρχικά στο χιούμορ του κειμένου, καθώς και στα διαχρονικά μηνύματα που περιέχει, είτε σε σχέση με τις ταξικές διαφορές είτε σε σχέση με τον έρωτα και την καταστροφή της φύσης από τον άνθρωπο.

Τι είναι αυτό που κάνει τη δραματουργία του Σαίξπηρ διαχρονική και τόσο δημοφιλή;

Νομίζω το γεγονός ότι μιλάει για ιδέες που είναι και θα είναι πάντα μεγάλες για τον ανθρώπινο νου. Πάντα θα μας πει την ιστορία του μέσα από το πρίσμα μιας βαθιάς σκέψης. Αυτό είναι εμφανέστερο στα πιο κωμικά κείμενά του, όπως το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», όπου, χωρίς να χάνονται το χιούμορ και η αμεσότητα, διακρίνεις πάντα από πίσω μια μεγάλη ιδέα. Όσοι συγγραφείς έχουν καταπιαστεί με μεγάλες ιδέες έχουν αντέξει στον χρόνο.

Εσείς υπογράφετε και τη μουσική της παράστασης. Είναι πρωτότυπη ή επιλογές;

Η μουσική είναι πρωτότυπη. Προσπάθησα να συνδυάσω στοιχεία της μουσικής εκείνης της εποχής και της μουσικής του σήμερα. Όπως σκηνοθετικά θα αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που μας αφορά σήμερα σε ένα έργο, έτσι αναρωτήθηκα κι εγώ τι είναι αυτό που με αφορά σήμερα στη μουσική ενός τέτοιου έργου. Με βοήθησαν ιδιαίτερα οι στίχοι που έχει γράψει ο ποιητής για τα τραγούδια, αλλά άλλο τόσο με βοήθησε το να τα ξεχάσω όλα αυτά και να δω τι θα ήθελα ο ίδιος να ακούσω μέσα σε αυτό. Η διαδικασία απαιτεί χρόνο και την ανάγνωση του κειμένου σε βάθος. Το γεγονός ότι είμαι μουσικός με έχει βοηθήσει στην υποκριτική μου και το ότι είμαι ηθοποιός στη μουσική μου. Αυτό το λέω γιατί πιστεύω ότι ο μουσικός μιας παράστασης πρέπει να διαβάζει το κείμενο τόσες φορές όσες και ένας ηθοποιός της. Δεν είναι εύκολο πράγμα η μουσική στο θέατρο.

Ολοκληρώσατε την περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα και τώρα βρίσκεστε στην Αθήνα και στο Θέατρο Θησείον. Βρίσκετε διαφορές ανάμεσα στο κοινό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης;

Στην επαρχία ο κόσμος διψάει για θέατρο και είναι κρίμα που δεν έχει επαφή με αυτό σε σταθερή βάση, παρά μόνο όταν κάποιος θίασος αποφασίσει να ταξιδέψει για να παίξει κάπου. Όσον αφορά τις διαφορές του κοινού Θεσσαλονίκης-Αθήνας, πιστεύω ότι στην Αθήνα λόγω της υπερπληθώρας παραστάσεων ο κόσμος πλέον έχει αναπτύξει την ικανότητα να επιλέγει πολύ σωστά τι θα πάει να δει, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τα γούστα του πάντα. Μια καλή παράσταση δεν θα πάει χαμένη. Στη Θεσσαλονίκη χρειάζεται περισσότερος καιρός για να πάρει μπρος το οτιδήποτε, ο κόσμος αν δεν ακούσει κάτι καλό για μια παράσταση δεν θα πάει να τη δει, ούτε καν από περιέργεια. Σίγουρα, βέβαια, μετά το τέλος των παραστάσεων στην Αθήνα θα ξέρω να απαντήσω ακόμη καλύτερα σε αυτή την ερώτηση.

Η παράσταση έχει επιλεγεί ως η ελληνική συμμετοχή στο Festival Internacional de Teatro Clasico στο Αλμάγκρο της Ισπανίας και θα παρουσιαστεί στο Teatro La Veleta στις 25 Ιουλίου. Να υποθέσω ότι ανυπομονείτε; Έχετε αγωνία για τον τρόπο που θα σας υποδεχτεί το ισπανικό κοινό;

Είναι μεγάλη μας χαρά η πρώτη μας παραγωγή ως ομάδας να γίνεται δεκτή σε ένα διεθνές φεστιβάλ. Μας έχει δώσει μεγάλη δύναμη σε ό,τι έχει να κάνει με τη δουλειά και την αφοσίωσή μας σε αυτή την παράσταση και σε αυτή την ομάδα. Είναι ένα μεγάλο έργο της παγκόσμιας δραματουργίας και έχει τρομερό ενδιαφέρον να δούμε πώς η παράστασή μας θα αγγίξει το ισπανικό κοινό. Δεν θα το έλεγα αγωνία όσο περιέργεια. Ελπίζω όλα να πάνε καλά και το ισπανικό κοινό να μας αγκαλιάσει όπως το ελληνικό.


INFO

Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας
Μετάφραση: Εταιρεία Θεάτρου Θέση
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας
Παίζουν: Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου
Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες
Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, τηλ. 210 3255444