Φίλιππος Πλιάτσικας: «Τραγούδια κάνουμε απλώς» - Free Sunday
Φίλιππος Πλιάτσικας: «Τραγούδια κάνουμε απλώς»

Φίλιππος Πλιάτσικας: «Τραγούδια κάνουμε απλώς»

Ξεκινάει στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο μια απρόβλεπτη και ιστορική συνάντηση που ενώνει δύο παράλληλες μεγάλες διαδρομές. 

Κλείνει θεαματικά το 2016, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτές τις εμφανίσεις;
Θα είναι μια παράσταση όπου θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε το κλίμα μιας ηλεκτρικής μπουάτ, χρησιμοποιώντας και μπερδεύοντας τραγούδια από τις διαδρομές και των δυο μας, αλλά και απρόβλεπτες διασκευές.

Πυξ Λαξ - Active Member (Πλιάτσικας - Μυτακίδης). Αν μας το έλεγαν 30 χρόνια πριν, δεν θα το πιστεύαμε. Όσο κι αν έχουμε αγαπήσει τα συγκροτήματα αυτά, είναι εντελώς διαφορετικά. Όχι;
Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αποδειχθεί ότι οι φαινομενικά διαφορετικοί κόσμοι μερικές φορές έχουν πολύ μεγαλύτερη συγγένεια από αυτούς που μοιάζουν ίδιοι. Με τον Μιχάλη βρεθήκαμε το καλοκαίρι, με αφορμή ένα τραγούδι δικό του, και όλα τα υπόλοιπα προέκυψαν σαν νερό. Η απόδειξη επί σκηνής.

Εσείς είστε φίλοι; Στο μυαλό μας σας είχαμε για «εχθρούς»...
Σε ό,τι με αφορά, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, οτιδήποτε φάνταζε στ’ αυτιά μου και στην ψυχή μου καλό το θαύμαζα. Στην κατηγορία αυτή ανήκε και ο Μιχάλης, τον οποίο θεωρούσα και θεωρώ έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ποιητές. Η επαφή μας μέσα στα χρόνια ήταν εκ του μακρόθεν, πολύ μικρή ήταν από κοντά, ουδέποτε ωστόσο υπήρξε εχθρική. Τώρα, όμως, πια είμαστε φίλοι. Άλλωστε έχουμε τόσους πραγματικούς «εχθρούς» να πολεμήσουμε σε τόσο δύσκολους καιρούς. Δεν ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να βράζουμε στο ζουμί μας σε αυτή τη μικρή γωνιά της γης; Τραγούδια κάνουμε απλώς.

Κάποια από τα τραγούδια σας είναι «ύμνοι» και δεν μπορώ να φανταστώ να λείπουν από οποιοδήποτε πρόγραμμά σας. Κι ενώ εμείς δεν χορταίνουμε να τα ακούμε, εσείς έχετε αισθανθεί δυσφορία στο να πείτε π.χ. άλλη μια φορά τo «Έπαψες αγάπη να θυμίζεις»;
Όχι. Αυτά τα τραγούδια που εννοείτε είναι τραγούδια που κάθε φορά αναβαπτίζονται μέσα στη διαφορετικότητα που έχουν οι συνεχώς εναλλασσόμενες εποχές. Αυτό ακριβώς είναι και το μαγικό κλειδί τους.

Υπάρχουν τραγούδια σας που έχουν «αδικηθεί»;
Νομίζω πως από τη στιγμή που ένα τραγούδι δημοσιοποιείται, αρχίζει να φεύγει από τον έλεγχο του δημιουργού. Το αν ακούγεται περισσότερο ή λιγότερο πια είναι καθαρά θέμα της ανάγκης που υπάρχει στον κόσμο να ακούσει ή να μην ακούσει πράγματα. Κάτω από αυτή την οπτική, το δίκαιο ή το άδικο για ένα τραγούδι δεν καθορίζεται από τον αριθμό των ανθρώπων που αφορά. Μπορεί κάποιο τραγούδι να αφορά λιγότερο κόσμο αλλά να κάνει περισσότερο καλό.

Το καλοκαίρι του 2014, πριν από τη συναυλία σας στο Ηρώδειο, τα είχαμε ξαναπεί σε αυτή την εφημερίδα. Τότε μας είχατε πει πως ήσασταν αισιόδοξος για τη χώρα. Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια αισιοδοξία;
Δεν θέλω να πάψω ποτέ να είμαι αισιόδοξος, τα πράγματα βέβαια εξακολουθούν να είναι δύσκολα. Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα καταφέρουμε να απεμπλακούμε από αυτό το λούκι. Ελπίζω να είναι γρήγορα.


Λίγο πριν από την εκπνοή του 2016, κάνοντας έναν απολογισμό, είχαμε σημαντικές μουσικές απώλειες: David Bowie, Prince, Leonard Cohen. Ποιος από τους τρεις θα λείψει σ’ εσάς προσωπικά περισσότερο;
Μουσικά, υπήρξαν τεράστιες μορφές και οι τρεις. Αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι που άκουγα πιο πολύ και ήμουν πιο κοντά στα τραγούδια τους ήταν ο David Bowie και ο Leonard Cohen. Αλλά οι απώλειές μας τα τελευταία χρόνια ήταν πολλές και μεγάλες.

Ο Bob Dylan πρόσφατα κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για τη δημιουργία νέων ποιητικών εκφράσεων στο πλαίσιο της σπουδαίας παράδοσης του αμερικανικού τραγουδιού», όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η σουηδική Ακαδημία. Πολλοί ενοχλήθηκαν που ένας τραγουδοποιός βραβεύτηκε με Νόμπελ. Να υποθέσω πως δεν ήσασταν ένας από αυτούς…
Όχι, δεν ήμουν ένας από αυτούς, αντίθετα θεωρώ πολύ δίκαιη τη βράβευση του Bob Dylan, αν φυσικά υποθέσουμε πως σημαίνει κάτι η βράβευση από τη συγκεκριμένη ακαδημία, γιατί ο Dylan είναι ένας από τους σπάνιους και χαρισματικούς εκείνους καλλιτέχνες που πραγματικά ανακάλυψαν έναν δικό τους τρόπο γραφής, μοναδικό και υπέροχο. Θεωρώ μάλιστα πως έγινε και μια υπέρβαση σε σχέση με τις συνήθεις επιλογές, που κάποιες φορές μοιάζουν δεδομένες και στατικές.

INFO

Φίλιππος Πλιάτσικας - B.D. Foxmoor (Active Member)
«Παραπόρτι»
16, 23, 30 Δεκεμβρίου
Γυάλινο Μουσικό Θέατρο - Κεντρική Σκηνή
Λ. Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη
Τηλ.: 210 9315600
www.gialino.gr