Γιώργος Περρής: «Η δικαίωση είναι όμορφη» - Free Sunday
Γιώργος Περρής: «Η δικαίωση είναι όμορφη»

Γιώργος Περρής: «Η δικαίωση είναι όμορφη»

Είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της νέας γενιάς και ο πλέον αγαπημένος διεθνής Έλληνας τραγουδιστής. Ο Γιώργος Περρής, μετά από μία εξαιρετικά επιτυχημένη περιοδεία με τον Μάριο Φραγκούλη το καλοκαίρι του 2016 με αφορμή τη συνεργασία τους στον δίσκο «Κιβωτός» καθώς και τη sold-out συναυλία τους στο Ηρώδειο, ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Άλφα - Ιδέα για να συστηθεί ξανά, πρόσωπο με πρόσωπο με το αθηναϊκό κοινό, και φέρνει στην καρδιά του χειμώνα τη δική του «Ηλιοφάνεια».


Πώς είναι να ζείτε το όνειρο κάθε Έλληνα –και όχι μόνο– καλλιτέχνη;

Ξέρετε, όταν ονειρευόμαστε ως παιδιά ή νέοι να κάνουμε αυτό το επάγγελμα, νομίζω πως δεν ξέρουμε ακριβώς τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια καριέρα εκτός συνόρων. Εμένα ήταν σίγουρα το όνειρό μου και είμαι πολύ ευγνώμων για όλα αυτά που μου συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν σας κρύβω πως δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έχανα πολύτιμες στιγμές από τις ζωές των ανθρώπων που αγαπώ, η προσωπική μου ζωή θα ήταν από δύσκολη έως αδύνατη και, κυρίως, ότι οπουδήποτε πήγαινα θα με έβλεπαν ως ξένο. Μια διεθνής πορεία έχει επιπτώσεις που δεν τις φανταζόμαστε καν. Από την άλλη, όμως, η φωνή μου μου έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψω, να βρεθώ επί σκηνής με ανθρώπους υπεράνω φαντασίας και να εκφραστώ ως καλλιτέχνης αλλά και ως άνθρωπος μέσα από ένα πρίσμα εντελώς διαφορετικό. Όλο αυτό βέβαια κρύβει ατελείωτες ώρες δουλειάς, επιμονής, μεγάλων αντιφάσεων, από μεγάλες χαρές μέχρι τεράστιες απογοητεύσεις, και υπομονής. Η δικαίωση όμως είναι όμορφη και πολύ ουσιαστική.


Τι χρειάζεται, τελικά, για να διακριθεί κάποιος εκτός συνόρων;

Πολλά πράγματα… ίσως να μην είμαι ο κατάλληλος για να μιλήσει σε γενικό πλαίσιο, αλλά ειδικά στη δική μου περίπτωση πιστεύω πως μεγάλο ρόλο παίζουν η σαφής ταυτότητα, η εξαιρετική ομάδα που έχω γύρω μου, η οποία παλεύει για μένα με πίστη, η δισκογραφική μου εταιρεία και το γεγονός πως έχω μάθει πια πως καμία απογοήτευση δεν μπορεί να με σταματήσει. Πάντα θα ξανασηκώνομαι και θα προσπαθώ. Θέλει γερό στομάχι ώστε να αντέξεις τον ανταγωνισμό, κυρίως τη σκληρή –και χυδαία κάποιες φορές– κριτική στο πρόσωπό σου και πάνω απ’ όλα αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Τόσο μεγάλη αγάπη, ώστε τίποτα να μη θεωρείται θυσία.


Αν σας ζητούσαμε να ξεχωρίσετε κάποια συνεργασία σας, ποια θα ήταν αυτή;

Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω μία. Σίγουρα η Lara Fabian, το παιδικό μου ίνδαλμα, και ο Μάριος Φραγκούλης, που με βοήθησε σε πολύ δύσκολες στιγμές. Η συνεργασία μου με την Tina Arena στο Ηρώδειο αλλά και στην Αυστραλία ήταν πολύ σημαντική για μένα, όπως και με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Πιο πρόσφατα, ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι βρέθηκα επί σκηνής με έναν ζωντανό θρύλο της μουσικής, τον Michel Legrand, στη Ρωσία. Ήταν πραγματικά ένα όνειρο ζωής.


Σε ποια γλώσσα προτιμάτε να τραγουδάτε;

Ποτέ δεν θεωρούσα ότι η γλώσσα μπορεί να περιορίσει το συναίσθημα. Αν είσαι αληθινός και πιστεύεις αυτό που θέλεις να εκφράσεις, το κοινό θα το αισθανθεί. Κάθε γλώσσα μού προσφέρει διαφορετική ευχαρίστηση, ανάλογα με το με τι την έχω ταυτίσει μέσα μου.


Στο θέατρο Άλφα τι θα παρακολουθήσουμε;

Την πρώτη μου προσωπική παράσταση στην Αθήνα εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Τραγούδια απ’ όλους μου τους δίσκους, ελληνικούς και ξένους, αγαπημένες διασκευές και φυσικά τα δύο ολοκαίνουρια τραγούδια που μου χάρισαν η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Άρης Δαβαράκης και θα κυκλοφορήσουν σε μερικές μέρες. Δεν σας κρύβω πως αισθάνομαι σαν να δίνω εξετάσεις και το άγχος έχει χτυπήσει κόκκινο, αλλά ανυπομονώ γι’ αυτές τις συναυλίες.


Έχετε ταξιδέψει σε πολλές πόλεις για συναυλίες. Ποια είναι εκείνη που σας συγκίνησε περισσότερο και γιατί;

Θα έλεγα το Μόντρεαλ στον Καναδά, ίσως γιατί ήταν η πρώτη πόλη εκτός Ελλάδας όπου το κοινό με αγκάλιασε σαν δικό τους. Από την άλλη, έχω τεράστια αδυναμία στη Νέα Υόρκη για τη δύναμη και την ενέργειά της.


Στο εξωτερικό τι σας ρωτάνε συνήθως σχετικά με την Ελλάδα (είμαστε παγκόσμιο θρεντ);

Με ρωτάνε πάντα για τη σημερινή κρίση, για το πώς είναι η κατάσταση στη χώρα μας και για τους πολιτικούς μας. Πάντα όμως μου μιλάνε με μεγάλο σεβασμό για την Ιστορία και τον πολιτισμό μας και κάθε φορά διαπιστώνω με πόση ανθρωπιά ενδιαφέρονται για τον απλό κόσμο και το τι περνάει. Αγαπούν πολύ τη μουσική μας, τους ρυθμούς μας. Μετά από κάθε παράσταση μου μιλάνε για τα ελληνικά τραγούδια που μόλις τους τραγούδησα.


Η σελίδα σας στο Facebook είναι πολύ δραστήρια και διαδραστική. Ασχολείστε ο ίδιος;

Ασχολούμαι κι εγώ αλλά και η ομάδα μου στο εξωτερικό. Η ομάδα μου ασχολείται με οτιδήποτε αφορά την προώθηση των δίσκων και των παραστάσεων που έχω κάθε περίοδο, αλλά εγώ ανεβάζω φωτογραφίες και οτιδήποτε άλλο θέλω να πω στον κόσμο μου. Μου αρέσει πολύ η επικοινωνία με τους ανθρώπους που με αγαπούν και με στηρίζουν. Μπορεί να μην προλαβαίνω να απαντώ σε όλα τα μηνύματα, αλλά κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ.


INFO

«Ηλιοφάνεια»

Γιώργος Περρής

15 και 22 Φεβρουαρίου

Ώρα έναρξης: 20:30

Θέατρο Άλφα - Ιδέα

www.georgeperris.com