Λύση χωρίς πιέσεις, φόβους και εθνικισμούς - Free Sunday
Λύση χωρίς πιέσεις, φόβους και εθνικισμούς
Οι Υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ

Λύση χωρίς πιέσεις, φόβους και εθνικισμούς

 Γράφει ο Λιούπτσο Άρσοφσκι* Arsovski1

 

Ποια είναι τα αποτελέσματα, εντυπώσεις και μηνύματα από τον κ. Νίμιτς στις Βρυξέλλες; Μεταξύ άλλων, είπε ότι για το ζήτημα μπορεί να βρεθεί λύση και ότι δεν υπάρχει ένα μαγικό όνομα και να είναι κάτι καινούργιο. Και βέβαια ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο 2018 (;). Πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση και καλή διπλωματία.

Κατά τη γνώμη μου, τίποτα σπουδαίο και καινούργιο. Πέρασαν 20 χρόνια και πού είμαστε τώρα; Σαν μια βάρκα στον ωκεανό.

Είναι γεγονός ότι τώρα μας περιμένουν τα δύσκολα, ότι και οι δύο κυβερνήσεις θέλουν μάλλον με μεγάλη ειλικρίνεια να το συζητήσουν ουσιαστικά. Το πρόβλημα είναι πώς θα βρεθεί λύση όταν με κόκκινες γραμμές ή με αλλαγή στο Σύνταγμα η μία ή η άλλη πλευρά είναι σε αδιέξοδο. Η πολιτική και οικονομική ατμόσφαιρα και στις δύο πλευρές δεν είναι ρόδινη. Και οι δύο χώρες έχουν προβλήματα και είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Στο ανοιχτό ζήτημα υπάρχει λύση. Οι αρμόδιοι πρέπει να το μελετήσουν, να το συζητήσουν χωρίς πίεση και να δουν πού είναι το φως στο τούνελ.

Τα έγγραφα από τον ΟΗΕ πρέπει να τα σεβαστούμε και στο τέλος να μην υπάρχει μία πλευρά η οποία θα κερδίσει και η άλλη που θα χάσει. Είμαστε στον 21ο αιώνα. Χώρες που ήταν εχθροί στον Α΄ και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τώρα είναι μαζί στην Ε.Ε. κι εμείς μιλάμε για το όνομα.

Μέχρι τώρα στα οικονομικά μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα. Φτάνει να έχουμε καλή θέληση και να πιστέψουμε ότι όλα αυτά είναι μόνο αποτέλεσμα μιας τραγικής εθνικιστικής πολιτικής και στις δύο χώρες. Εμείς τώρα ανοίξαμε καινούργια σελίδα για καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Η λύση είναι μια πολύ καλή, σταθερή συμφωνία, χωρίς φόβους και χωρίς ισχυρό εθνικισμό. Γνωρίζω πολλούς οι οποίοι έκαναν επενδύσεις στη χώρα σας, αγόρασαν σπίτια, διαμερίσματα στη θάλασσα και ταξιδεύουν τακτικά για διακοπές και για να ψωνίσουν στη Θεσσαλονίκη. Όποιος κάνει επενδύσεις και κρατάει λεφτά στις τράπεζές σας δεν σκέφτεται ούτε για πόλεμο ούτε για αλυτρωτισμό. Θα βρούμε λύση, είμαι αισιόδοξος.

 

*Ο κ. Λιούπτσο Άρσοφσκι ήταν ο πρώτος πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, ενώ έχει διατελέσει και πρόξενος της Γιουγκοσλαβίας στη Θεσσαλονίκη