Ευρωταραχή με πρωταγωνιστές Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ και Παπαδημούλη - Free Sunday
Ευρωταραχή με πρωταγωνιστές Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ και Παπαδημούλη

Ευρωταραχή με πρωταγωνιστές Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ και Παπαδημούλη

Την τελευταία εβδομάδα η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνίστησαν σε ενδιαφέρουσες πολιτικές εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις πολιτικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς.

Η «έκρηξη» Μελανσόν

Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς της Γαλλίας κ. Μελανσόν ζήτησε την αποπομπή του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με το σκεπτικό ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία στηρίζεται στη λιτότητα και στον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποτελεί μια «νεοφιλελεύθερη» επιλογή η οποία δυσφημίζει τον αγώνα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Κατά τον κ. Μελανσόν, χρειάζεται ένα πολιτικό ξεκαθάρισμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, γιατί διαφορετικά κανένας δεν θα πάρει στα σοβαρά την εκστρατεία που έχει αναλάβει κατά της λιτότητας και κατά των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Ο κ. Μελανσόν λίγο έλειψε να μπει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, εφόσον ήρθε τρίτος, με μικρή διαφορά από τη δεύτερη κ. Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Η υποψηφιότητα Μελανσόν υποστηρίχθηκε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατήγγελλε εκείνη την περίοδο τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του φιλελεύθερου υποψηφίου κ. Μακρόν.

Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Μελανσόν επιμένει σε αυτά που έλεγε παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό αναπτύσσει τη συνεργασία του στην Ελλάδα με την κ. Κωνσταντοπούλου και το κόμμα της Πλεύση Ελευθερίας και επιτίθεται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει πολιτικό χώρο για την κ. Κωνσταντοπούλου και το κόμμα της. Το αίτημα του κ. Μελανσόν απορρίφθηκε από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς κ. Γκίζι, ο οποίος προέρχεται από τη γερμανική Αριστερά και έχει παρελθόν σε κομματικά αξιώματα στη νεοσταλινική Ανατολική Γερμανία. Ο κ. Γκίζι επέμεινε ότι οι διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και, όπως θα περίμενε κανείς από έναν πολιτικό αυτών των προδιαγραφών, έριξε τις ευθύνες για τον κακό κυβερνητικό δρόμο που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις πιέσεις της Ευρωζώνης και της Γερμανίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει με αποβολή από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, θα βρεθεί όμως αντιμέτωπος με μικρότερες δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς που έχουν ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και διασυνδέσεις, όπως είναι το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου και το κόμμα που θα ιδρύσει στο άμεσο μέλλον ο κ. Βαρουφάκης.

Πολιτική απρέπεια

Εντύπωση προκάλεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις πολιτικές ομάδες του η επιστολή ΣΥΡΙΖΑ-Παπαδημούλη η οποία απευθύνεται σε ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής Ομάδας, των Πρασίνων και της Αριστεράς οι οποίοι συνεργάζονται στο πλαίσιο της «Προοδευτικής Συμμαχίας» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ενημερωτικό σημείωμα που έλαβαν οι ξένοι ευρωβουλευτές έχει την υπογραφή του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και την έγκριση του επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη, ο οποίος ανέλαβε και την ηλεκτρονική μεταβίβασή του σε αυτούς.

Πρόκειται για μια «ενημέρωση» που έχει χαρακτηριστικά προπαγάνδας ανάλογης με εκείνη των καθεστώτων του Τίτο και του Τσαουσέσκου με τα οποία είχαν καλές σχέσεις οι ιδεολογικοί, πολιτικοί πρόγονοι του ΣΥΡΙΖΑ του 4%, ο οποίος ελέγχει σήμερα την κυβέρνηση και το κομματικό κράτος.

Η διαφορά της Αθήνας με τα Σκόπια περιορίζεται σκόπιμα στο ζήτημα της ονομασίας και δεν γίνεται καμία αναφορά στον αλυτρωτισμό του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, στην ανάγκη αναθεώρησής του και στο ζήτημα της λεγόμενης μακεδονικής εθνότητας, η οποία μετατρέπει αυτόματα τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας σε «αλύτρωτα αδέλφια» της σλαβικής πλειοψηφίας της ΠΓΔΜ.

Το σημείωμα ΣΥΡΙΖΑ-Παπαδημούλη εμφανίζει την Ελλάδα να ελέγχεται πολιτικά από την άκρα Δεξιά και τη ΝΔ «δεκανίκι» των πιο σκοτεινών δυνάμεων. Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση όσων πήραν μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, συνοψίζεται ως εξής: «Ομάδες και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, εθνικιστές κάθε είδους, στρατοκράτες, θρησκόληπτοι φανατικοί και σκληροπυρηνικοί κληρικοί, βουλευτές και ηγετικά στελέχη της ΝΔ και η Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών».

Η παρουσίαση είναι εξαιρετικά μειωτική για τη ΝΔ και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ταπεινωτική για την ίδια την Ελλάδα. Δεν αναφέρεται πουθενά ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δύο στους τρεις Έλληνες εναντιώνονται στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ, ότι το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο στη Βόρεια Ελλάδα και πως 65%-70% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής των συλλαλητηρίων, μεταξύ των οποίων και η πλειοψηφία από εκείνους που δήλωσαν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Σε απλά ελληνικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Παπαδημούλης μετέτρεψαν τις πατριωτικές ανησυχίες των Ελλήνων σε θρίαμβο της άκρας Δεξιάς με στόχο να μειώσουν τον ρόλο της ΝΔ, να δυσφημίσουν στελέχη του κεντροαριστερού χώρου όπως η Εύα Καϊλή, τα οποία έχουν σημαντική επιρροή στη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και να προβληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αξιόπιστος συνομιλητής των Ευρωσοσιαλιστών, στην ομάδα των οποίων ανήκουν το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι, υπάρχει όμως μια τάση παραμερισμού τους σε όφελος της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η καλύτερη απάντηση

Την καλύτερη απάντηση στην ακροδεξιά μυθοπλασία των ΣΥΡΙΖΑ-Παπαδημούλη έδωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Ζαριανόπουλος στην πρόσφατη συνεδρίαση της αντιπροσωπείας της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε.-ΠΓΔΜ που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ζαριανόπουλος τόνισε εκ μέρους της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ: «Ο περιορισμός της συζήτησης στην ονοματολογία είναι αποπροσανατολιστικός και επικίνδυνος. Αφήνει άλυτα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από υπάρχουσες και καταγεγραμμένες πρώτα απ’ όλα στο Σύνταγμα αυτού του κράτους αλυτρωτικές διαθέσεις με διατήρηση και ανακίνηση ανύπαρκτων εθνοτικών και μειονοτικών ζητημάτων, που μπορεί να ανοίξουν με τη σειρά τους ζητήματα συνόρων και επαναχάραξής τους. Η όποια λύση στο όνομα, που είναι το “δένδρο”, δεν λύνει τα κύρια αυτά προβλήματα, που είναι το “δάσος”. Η επίλυση του ονόματος μόνο, δεν είναι λύση. Η συζήτηση για το όνομα με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει το όνομα “Μακεδονία” ή παράγωγά του, με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό, προϋποθέτει την επίλυση όλων των παραπάνω προβλημάτων και βεβαίως ξεκαθάρισμα πως πρόκειται για ένα όνομα για όλες τις χρήσεις, χωρίς “ήξεις αφήξεις” και “σαλαμοποίηση” του προβλήματος».

Οι θέσεις που υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είναι περίπου ταυτόσημες με αυτές που υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, αν και πίσω από αυτές βρίσκονται διαμετρικά αντίθετες πολιτικές αναλύσεις για την κατάσταση και την προοπτική στα Δυτικά Βαλκάνια. Συντηρητικοί, φιλελεύθεροι, στελέχη της Κεντροαριστεράς, κομμουνιστές, μετατρέπονται όλοι σε όργανα της Ακροδεξιάς και της αντίδρασης για τις ανάγκες της προπαγάνδας ΣΥΡΙΖΑ-Παπαδημούλη.