Έλεος με τη διαπραγμάτευση - Free Sunday
Έλεος με τη διαπραγμάτευση

Έλεος με τη διαπραγμάτευση

Να πηγαίνεις σε μια διαπραγμάτευση έχοντας στο μανίκι σου το καλύτερο χαρτί και να παίρνεις τελικά τα λιγότερα ή να δίνεις τα περισσότερα, ή είσαι κακός διαπραγματευτής ή πράγματι πας για να υπηρετήσεις καταστάσεις και επιθυμίες τρίτων. Δεν μπορεί να έχεις στο χέρι τον αντίπαλο που θέλει να μπει σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. και τελικά να μην μπορείς να πάρεις ούτε ένα αυθεντικό erga omnes. Κάτι δεν πάει καλά…

Δεν είναι μία, δεν είναι δύο, αλλά τέσσερις οι ερωτήσεις που «δένουν» την αποστροφή της κοινής γνώμης στη συμφωνία των Πρεσπών. Και αντιλαμβάνομαι το κλισέ ότι επειδή η έρευνα έγινε στους νομούς της Μακεδονίας, η ευαισθησία είναι μεγαλύτερη και άρα τα αποτελέσματα αυτά είναι μάλλον αναμενόμενα. Δεν ξέρω βέβαια αν γινόταν στην Κρήτη πόσο διαφορετικά θα ήταν…

Επίσης, στην περίπτωση των μετρήσεων της κοινής γνώμης η κυβέρνηση, οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και λοιπές δυνάμεις δεν μπορούν να επικαλεστούν με την ίδια ευκολία ότι αυτοί που απαντούν στα τηλέφωνα είναι χρυσαυγίτες, γραφικοί, «αμόρφωτα εθνίκια», ακραία στοιχεία κ.λπ. Γιατί να δεχτώ ότι στα συλλαλητήρια υπήρχαν και τέτοιοι, και στα τηλέφωνα όμως πάλι αυτούς των συλλαλητηρίων πετύχαμε; Στατιστικά, μάλλον απίθανο.

Η συμφωνία πονάει τους Έλληνες και αυτό είναι που βγαίνει από τη δημοσκόπηση. Αισθάνονται έναν κόμπο στον λαιμό, ένα σφίξιμο στο στομάχι. Και προσέξτε: Αυτοί που τους ενοχλεί η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» είναι μόνο 3%. Αντίθετα, αυτοί που ενοχλούνται από την εθνικότητα «Μακεδόνας» που δίνεται μέσα από αυτή τη συμφωνία στους γείτονες είναι 15%. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που ενοχλούνται απ’ όλα τα σημεία της συμφωνίας, όνομα, γλώσσα και εθνικότητα και είναι το 71%. Υπήρχε όμως η μαγιά οι Έλληνες, και κυρίως της Μακεδονίας, να δεχτούν τη σύνθετη ονομασία. Η προεργασία γι’ αυτό είχε γίνει ήδη τις προηγούμενες δεκαετίες και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο προκλητικός τρόπος όμως με τον οποίο η κυβέρνηση «έκλεισε» το θέμα, χωρίς καν ένα αυθεντικό erga omnes και με τον Ζάεφ να μιλά μπροστά στη διεθνή κοινότητα για «Μακεδόνες και Έλληνες», δεν καταπίνεται με τίποτα.

Και προσοχή! Μην αφήσετε τον Κοτζιά να «λύσει» τα θέματα που έχουμε με τους Αλβανούς! Κινδυνεύει μαζί με τη Μακεδονία να χαθεί και η Ήπειρος. Ας πάει τις διακοπές που λέει ότι χρειάζεται και ας αφήσει τη δουλειά να την κάνουν οι επόμενοι.

βασιλειαδης 2