Θα πληρώσουμε και την έξοδο Τσίπρα από την εξουσία - Free Sunday
Θα πληρώσουμε και την έξοδο Τσίπρα από την εξουσία
Η κυβέρνηση ανοίγει σκόπιμα νέες πληγές σε εθνικά θέματα, οικονομία και προσφυγικό.

Θα πληρώσουμε και την έξοδο Τσίπρα από την εξουσία

Μέχρι πριν από λίγο καιρό μετρούσαμε το κόστος της ανόδου του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του στην εξουσία. Δεν ολοκληρώθηκε το δεύτερο πρόγραμμα-μνημόνιο το 2015 για να βγούμε έγκαιρα από την κρίση, δημιουργήθηκε ένας τεράστιος λογαριασμός με τη σύγκρουση κυβέρνησης-Ευρωζώνης το πρώτο εξάμηνο του 2015, πήγαμε σε ένα εξαιρετικά δύσκολο τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο το οποίο τελειώνει επίσημα τον Αύγουστο, χάθηκαν τρία ευρωαναπτυξιακά χρόνια στη διάρκεια των οποίων Ευρωπαίοι εταίροι και ανταγωνιστές έφυγαν πολύ μπροστά σε σχέση με την Ελλάδα, οργανώθηκε μεταμνημονιακή λιτότητα.

Εάν κρίνουμε και από την εμφάνιση του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, προστίθεται τώρα ένας νέος εθνικός, προσφυγικός, οικονομικός και κοινωνικός λογαριασμός, που έχει σχέση με τον τρόπο που θα αποχωρήσουν –με εντολή του ελληνικού λαού– ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ από την εξουσία.

Ρεπορτάζ για συναλλαγή

Το 2015 ο κ. Τσίπρας εφάρμοσε τη θεωρία τού «λιάζονται» στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη κρίση που ξέσπασε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη θεαματική άνοδο της ευρωπαϊκής σκληρής και άκρας Δεξιάς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», ο κ. Τσίπρας ενισχύει τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας ως χώρας εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών με στόχο να πάρει προσωρινά πίσω ορισμένες από τις απαράδεκτες υπογραφές που έχει βάλει.

Ο κ. Τσίπρας διευκόλυνε την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Μέρκελ να φτάσει σε διμερείς συμφωνίες που έχουν στόχο την επιστροφή των προσφύγων που εντοπίζονται στη Γερμανία στις χώρες πρώτης εισόδου τους στην Ε.Ε., όπου έχουν υποβάλει αίτηση για χορήγηση ασύλου.

Η συμφωνία αυτή δημιουργεί τριπλή ζημιά για τα καλώς εννοούμενα ελληνικά συμφέροντα.

Πρώτον, δεν αμφισβητεί και ουσιαστικά ενισχύει τους κανονισμούς της συνθήκης «Δουβλίνο II» που είναι σε βάρος των χωρών πρώτης εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε., δηλαδή της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Δεύτερον, οι διμερείς συμφωνίες πρέπει να αποφεύγονται, γιατί είναι σε βάρος της δύσκολης αναζήτησης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Τρίτον, επειδή το πιθανότερο είναι πως η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν θα δεχτεί να υπογράψει διμερή συμφωνία με τη Γερμανία, όλο το βάρος του νέου διακανονισμού θα πέσει στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και ηγέτης των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών κ. Ζέεχοφερ, τα 2/3 των προσφύγων που εντοπίζονται στη Γερμανία έχουν περάσει από Ελλάδα και Ιταλία και πρέπει να επιστραφούν σε αυτές.

Το ρεπορτάζ της «Die Welt» ενισχύει την άποψη ότι ο κ. Τσίπρας δέχτηκε να πάρει περισσότερους πρόσφυγες η Ελλάδα, αυτή τη φορά μέσω Γερμανίας, για να κερδίσει μια εξάμηνη αναβολή στην εφαρμογή του απαράδεκτου μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται μεγάλες πιέσεις από το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Με βάση την περιγραφή της «Die Welt», ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για την εξάμηνη αναβολή στην κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ σε πέντε νησιά, αυτή δεν αντέδρασε, ούτε όμως δεσμεύτηκε, και τελικά εφαρμόστηκε η αναβολή, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με το σκεπτικό ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες που εμποδίζουν την άμεση εφαρμογή του μέτρου από τον Ιούλιο του 2018, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Το επόμενο τέχνασμα

Μια άλλη υπογραφή που έχει βάλει ο κ. Τσίπρας και δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στον πολιτικό σχεδιασμό του Μαξίμου έχει σχέση με τα πρόσθετα μεταμνημονιακά μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ για το 2019-2020.

Ο κ. Τσίπρας δέχτηκε μαζί με τον επίτροπο κ. Μοσκοβισί να εφαρμοστούν οι μειώσεις συντάξεων που είχε ζητήσει το ΔΝΤ, παρά την αποχώρηση του τελευταίου από τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, και η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ψηφίσει δύο φορές το σκληρό μέτρο στη Βουλή.

Τώρα ο κ. Τσίπρας επιστρατεύει τον επίτροπο κ. Μοσκοβισί για να κερδίσει –με τη μέθοδο του ΦΠΑ– μια εξάμηνη αναβολή στην εφαρμογή του μέτρου και να πάει σε βουλευτικές-ευρωβουλευτικές εκλογές τον Μάιο του 2019, υποστηρίζοντας ότι δεν θα εφαρμόσει το μέτρο που υπέγραψε και ψήφισε.

Ο ελιγμός είναι δύσκολο να επιτύχει, γιατί δεν εξαρτάται τόσο από τον πάντα ευέλικτο κ. Μοσκοβισί όσο από το Eurogroup, το οποίο διαχειρίζεται το ελληνικό χρέος και τα μέτρα που σχετίζονται με αυτό.

Το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας δηλώνει σε κάθε ευκαιρία… μερκελιστής –πρόκειται για τον ίδιο πολιτικό που έκανε καριέρα κραυγάζοντας «Go back, κυρία Μέρκελ»–, ελπίζοντας στην παρέμβαση ή έστω στην ανοχή της για να αναβληθεί για ένα εξάμηνο η εφαρμογή του σκληρού μέτρου.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας έχει υπονομεύσει την επόμενη τετραετία με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για κλιμάκωση της ήδη υπερβολικής φορολογίας και δραστική μείωση κατά 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο της ασφαλιστικής, συνταξιοδοτικής δαπάνης. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι οι χειρισμοί που θα περιορίσουν κάπως το πολιτικό κόστος από τα συγκεκριμένα μέτρα για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης και Γεννηματά αποκάλυψαν στη Βουλή την πολιτική του μπλόφα ζητώντας να ψηφιστεί «εδώ και τώρα» από την κυβερνητική πλειοψηφία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης η οριστική ματαίωση της προγραμματισμένης νέας μείωσης των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019.

«Μακεδονικές» εξετάσεις

Στην προσπάθεια θετικής εξέτασης των αιτημάτων της κυβέρνησης Τσίπρα για αναβολή εφαρμογής των μέτρων που έχει δεχτεί, υπογράψει και ψηφίσει εντάσσονται και οι απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου στο «Μακεδονικό».

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ενθαρρύνει με τις επιλογές του τον «μακεδονισμό», αλυτρωτισμό των Σκοπίων και τον αναβαθμίζει διεθνοπολιτικά, εφόσον εξασφαλίζει την άμεση ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και προετοιμάζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε.

Είναι τέτοια η μανία του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου να φανούν εξυπηρετικοί στα Δυτικά Βαλκάνια σε ευρωπαϊκές δυνάμεις που μπορεί να έχουν διαφορετικά συμφέροντα από την Ελλάδα στην περιοχή, ώστε αγνοούν προκλητικά τη λαϊκή αντίδραση στην πολιτική τους.

Σύμφωνα με έρευνα της MRB που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού ΑΝΤ1, οι πολίτες που διαφωνούν με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ είναι υπερπενταπλάσιοι από αυτούς που έχουν θετική άποψη για τη συμφωνία. Σαν να μην έφτανε αυτό, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι 40% έως 50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με τις επιλογές του κ. Τσίπρα στο συγκεκριμένο θέμα.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας τρέχει πίσω από τις απαράδεκτες υπογραφές που έχει βάλει σε μια σειρά ζητήματα και προσπαθεί να εξασφαλίσει αναβολή στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων με στόχο την προεκλογική του διευκόλυνση. Στην επιδίωξή του αυτή δεν διστάζει να κάνει οξύτερο το προσφυγικό-μεταναστευτικό για την Ελλάδα, να κάνει απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις που έχουν ξεσηκώσει τον κόσμο και να αναλάβει ένα σωρό πρόσθετες δεσμεύσεις για την οικονομική και κοινωνική πολιτική, δημιουργώντας έτσι τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα.