Τα βουβάλια τα βατράχια και η Ελλάδα - Free Sunday
Τα βουβάλια τα βατράχια και η Ελλάδα

Τα βουβάλια τα βατράχια και η Ελλάδα

H Ελλάδα λειτουργεί όπως όλες οι δυτικές χώρες, σχολίασε ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αμέσως μετά την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωμάτων από την Ελλάδα.

«Στη βάση του πιθανού, χωρίς όμως να έχει στοιχεία», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο οποίος απέδωσε την ευθύνη για τις απελάσεις στις ΗΠΑ.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο πρέσβης Πάιατ είχε τη βεβαιότητα ότι οι Ρώσοι στήνουν στην Βόρεια Ελλάδα, κάτι παρόμοιο με αυτό που έστησαν στην Ουκρανία.

Άλλωστε ο πρέσβης θέλει καθαρή και έξω από κάθε κακόβουλη επιρροή την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπου θα στηθεί η μεγαλύτερη επιθετική κίνηση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία. Η μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου, η οποία θα είναι το σοβαρότερο αντιστάθμισμα στον ενερεγαικό έλεγχο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης απο το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όμως λίγες ημέρες μετά την απέλαση, που επιβεβαίωσε μετά από τέσσερις δεκαετίες, την καραμανλική ρήση σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα ανήκει στη Δύση», η προσέγγιση του προέδρου των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία.

Διότι ο κ.Τραμπ καταλόγισε τη βασική ευθύνη για την ρωσική στάση απέναντι στις ΗΠΑ, στις κυβερνήσεις των προκατόχων του. Μάλλον για αυτόν τον λόγο, ο κ.Πούτιν δήλωσε δημόσια ότι προτιμούσε την εκλογή του.

Εάν οι απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, υπάκουσαν στη λογική του κ.Πάιατ, η στάση του κ.Τραμπ απέναντι στον ρώσο ομόλογο του, άδειασε τον κ.Πάιατ.

Ο διπολισμός πλέον δεν έχει να κάνει αν μία χώρα είναι με τις ΗΠΑ ή με τη Ρωσία, αλλά με ποιες ΗΠΑ είναι.

Το 2016, στην προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ, όταν ισχυρός έδειχνε η κ.Κλίντον, ο κ.Τσίπρας έκανε τη γνωστή εύκολη επιλογή, λέγοντας για τον κ.Τραμπ, «να μην μας βρει κι αυτό το κακό», το οποίο ο κ.Τραμπ θυμόταν και αργότερα.

Τώρα στην γνωστή τακτική της συμπόρευσης με τον ισχυρό, επέλεξε την Αμερική του Πάιατ.

Είναι βέβαιος ότι διάλεξε την σωστή Αμερική;

Βεβαίως αυτό δεν είναι πρόβλημα του, αλλά πρόβλημα των αμερικανών, Αλλά επειδή είναι πρόβλημα των Αμερικανών, όταν μία χώρα κάνει την επιλογή της, πρέπει να έχει υπόψη της όλα τα δεδομένα.

Άλλωστε είναι γνωστό τι παθαίνουν τα βατράχια όταν μαλώνουν τα βουβάλια, αλλά είναι βέβαιο ότι παρόμοια τύχη θα έχουν κι όταν τα βουβάλια περπατάνε μονιασμένα.