Στα Βαλκάνια, ο Τσίπρας πόνταρε στους Αμερικάνους αλλά όταν κέρδισαν, τους εκνεύρισε - Free Sunday
Στα Βαλκάνια, ο Τσίπρας πόνταρε στους Αμερικάνους αλλά όταν κέρδισαν, τους εκνεύρισε
Ο πρωθυπουργός με τον συντονιστή της ρωσικής εκδίωξης από τα Βαλκάνια, Αμερικανό αντιπροέδρο, Μάικ Πενς

Στα Βαλκάνια, ο Τσίπρας πόνταρε στους Αμερικάνους αλλά όταν κέρδισαν, τους εκνεύρισε

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βελιγράδι η έκκληση του προέδρου της Σερβίας στους ομοεθνείς του στο Κόσοβο να μην προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες, όπως π.χ. η ανακήρυξη ανεξαρτησίας μετά την άκαρπη εκπνοή της προθεσμίας, που είχε δοθεί στην τοπική κυβέρνηση για τη σύσταση της Ένωσης των Σερβικών Δήμων, οφειλόταν σε ρωσική παρέμβαση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να στηρίξει μία τέτοια κίνηση, που θα είχε ως αποτέλεσμα μία σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, των οποίων προτεκτοράτο είναι το Κόσοβο.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί μία ήττα για τη Μόσχα. Μέσα σε λίγους μήνες η Ρωσία έχασε την επιρροή της τόσο στο Κόσοβο, όσο και στα Σκόπια, που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ, ενώ λίγο πριν είχε ενταχθεί στη συμμαχία και το Μαυροβούνιο.

Στις απώλειες των επιρροών πρέπει -μετά και τις απελάσεις διπλωματών- να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα, που η πολιτική της τοποθέτηση μετά το 1989 μάλλον ...απείχε από το να θεωρείται ρωσοφοβική.

Στη Ρωσία απέμεινε μόνο η Σερβία, η οποία είναι η μόνη χώρα της περιοχής εκτός ΝΑΤΟ, αλλά επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα αυτά σημαίνουν μία οριστική αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών στα Βαλκάνια και μία σοβαρή υποχώρηση της Ρωσίας, η οποία δείχνει να είναι οριστική – τουλάχιστον για το ορατό μέλλον.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα πόνταρε στη σωστή πλευρά της ιστορίας: Επέλεξε εγκαίρως να είναι με τους νικητές. Όμως, στην επιλογή της αυτή ήλθε σε διάσταση με μία μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, διότι είχε ως προϋπόθεση τον συμβιβασμό στο όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η κυβέρνηση Τσίπρα καταβάλλει ένα μεγάλο κόστος γι' αυτήν της την επιλογή, την οποία δυστυχώς προσπάθησε να μην “πουλήσει” καν στην κοινή γνώμη.

Την ίδια στιγμή, όμως, η βίαιη αλλαγή στρατοπέδου με την οριστική ένταξη στο δυτικό, δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει επιπτώσεις σε ό,τι αφορά στους μηχανισμούς, που συνέδεαν τη χώρα με τη Μόσχα...

Και παρόλα αυτά φροντίζει να εκνευρίζει αυτούς στους οποίους έχει προσφύγει, εξασφαλίζοντας μία ευνοϊκή αντιμετώπιση στον καταδικασμένο σε 11 φορές ισόβια για δολοφονίες και Aμερικανών διπλωματών, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Για να ενοχλήσει την οικογένεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να εξασφαλίσει την κατανόηση των “ακτιβιστών” συμμάχων του κ.Κουφοντίνα.

Κι όλα αυτά, αφού λίγες ημέρες νωρίτερα επιχειρηματίες, που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως εχθρούς, έκαναν συμφωνίες- μαμούθ, για να ενισχύσουν το αμερικανικό σχέδιο για τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει ως βασικό στόχο να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης από τη Μόσχα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα καταφέρνει να μην μπορεί να υπερασπιστεί ούτε τις επιλογές της που της βγαίνουν...