Τα προβλήματα πίσω από το "ναι" στις δημοσκοπήσεις στα Σκόπια - Free Sunday
Τα προβλήματα πίσω από το "ναι" στις δημοσκοπήσεις στα Σκόπια

Τα προβλήματα πίσω από το "ναι" στις δημοσκοπήσεις στα Σκόπια

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σχετικά με την αποδοχή της συμφωνίας με την Ελλάδα, μπορεί να είναι ενθαρρυντική για τον Ζόραν Ζάεφ, δεν παύει όμως να είναι μία ευάλωτη δημοσκόπηση.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, το ζητούμενο είναι αυτοί που απάντησαν να αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοινωνίας.

Για αυτό τον λόγο, οι δημοσκοπήσεις δεν γίνονται συνήθως καλοκαίρι. Διότι πολλοί λείπουν. Στην Κυρίως για διακοπές, δηλαδή σε ότι αφορά στην γείτονα, κυρίως στην Χαλκιδική και την Πιερία.

Στα Σκόπια αυτοί που λείπουν για διακοπές είναι οι της εθνικής πλειοψηφίας, οι οποίοι δηλώνουν “εθνικά Μακεδόνες.”

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού, οι θετικές γνώμες για τη συμφωνία είναι περίπου ένας στους τέσσερις, 27.4%.

Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό προβάδισμα του “ναι” με 6.5 μονάδες, δεν είναι τέτοιο που να καθησυχάζει τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας.

Ειδικά από τη στιγμή που τέσσερις στους πέντε ομοεθνείς του επικροτούν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ κα την ΕΕ, αλλά μόνο ο ένας από αυτούς εμφανίζεται διατεθειμένος να στηρίξει το κλειδί για την συμμετοχή στους δύο οργανισμούς, που είναι η συμφωνία με την Ελλάδα.

Πολύ δε περισσότερο που αυτή τη στιγμή -τουλάχιστον- το “όχι” στη συμφωνία δεν δείχνει να έχει σοβαρούς υποστηρικτές, άρα και χρηματοδότες. Δεν έχει οργανωμένους αντιπάλους και δεν δείχνει να υπάρχει σοβαρή ξένη, -ρωσική ή άλλη- κινητικότητα εναντίον της συμφωνίας.

Το δεύτερο πρόβλημα του κ.Ζάεφ είναι ότι η χώρα του εμφανίζεται διαιρεμένη. Διότι εννέα στους δέκα της αλβανικής κοινότητας εμφανίζονται να εγκρίνουν τη συμφωνία, ενώ ένας στους δύο ομοεθνείς του, το 45,2%, να την απορρίπτει.

Αν δε αυτή η μέτρηση είναι σωστή, και μόνο ένας στους τέσσερις της εθνικής πλειοψηφίας συμφωνεί με τις Πρέσπες, το κόμμα του δεν έχει πείσει έναν στους τρεις ψηφοφόρους που είχε στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2016, όταν είχε πάρει 37%.

Όμως το πιο μεγάλο πρόβλημα που έχει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, είναι το ενδεχόμενο το “οχι” στη συμφωνία να στραφεί στην αποχή από το δημοψήφισμα. Στη δημοσκόπηση ένας στους πέντε, λέει ότι δεν θα νομιμοποιήσει τη συμφωνία και δεν θα πάει να ψηφίσει.

Αν οι αντίπαλοι της συμφωνίας επιλέξουν να απέχουν το δημοψήφισμα, θα πρέπει να προσπαθήσει να φέρει στις κάλπες αυτούς που απορρίπτουν τη συμφωνία για να επιτύχει την απαραίτητη συμμετοχή του 50%.

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου εκλογές στην Ελλάδα, δεν θα έχουμε, αλλά είναι βέβαιο ότι στο Μαξίμου επιθυμούν να κερδίσει ο Ζάεφ το δημοψήφισμα;