Το σκηνικό Τσίπρα-ΔΕΘ κατέρρευσε με πάταγο - Free Sunday
Το σκηνικό Τσίπρα-ΔΕΘ κατέρρευσε με πάταγο
Επιστροφή στη σκληρή οικονομική πραγματικότητα.

Το σκηνικό Τσίπρα-ΔΕΘ κατέρρευσε με πάταγο

Η επιστροφή της ιταλικής αμαξοστοιχίας «Ασημένιο Βέλος» στην Ιταλία είναι μια κίνηση γεμάτη συμβολισμό.

Δείχνει ότι το σκηνικό που έστησε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ δεν έχει σχέση με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνουν τα κυβερνητικά λάθη και παραλείψεις.

Το «Ασημένιο Βέλος» έκανε τη διαδρομή Κατερίνη-Θεσσαλονίκη για να περάσει το μήνυμα της αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης που τόσο πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά έφτασε να την πραγματοποιήσει… δωρεάν για τους Ιταλούς επενδυτές.

Δημιουργήθηκαν οι αναγκαίες εντυπώσεις και η «υπερσύγχρονη» αμαξοστοιχία, που δεν είναι και τόσο σύγχρονη, αποσύρθηκε οριστικά. Τα συστήματά της δεν είναι συμβατά με την ηλεκτροκίνηση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, το μέγεθός της δεν είναι κατάλληλο για τους περισσότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς και δεν υπάρχει ακόμη η υποδομή για τη συντήρησή της. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ιταλική κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων που ελέγχει πλέον το ελληνικό δίκτυο θα στείλει, όταν με το καλό συμπληρωθεί η υποδομή, παλαιότερες και λιγότερο απαιτητικές αμαξοστοιχίες.

Η επικοινωνιακή διαχείριση του «Ασημένιου Βέλους» από την κυβέρνηση ανέδειξε την έλλειψη ουσιαστικού περιεχομένου της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Μέτρα και αντίμετρα

Στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας έκανε, όπως το θέλει η κακή παράδοση που έχει δημιουργήσει από το λεγόμενο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, μία ακόμη οικονομική ταχυδακτυλουργία.

Εξαφάνισε τα πρόσθετα μέτρα που έχει υπογράψει η κυβέρνησή του για το 2019-2020, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, και διαφήμισε τα αντίμετρα που συνδέονται με αυτά, τα οποία μπορεί να φτάσουν, υπό προϋποθέσεις, τα 1,7 δισ. ευρώ.

Για να κάνει πιο ελκυστική την παρουσίαση, τράβηξε τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας –λες και θα είναι στην κυβέρνηση–, προβάλλοντας «παροχές» 3,5 δισ. ευρώ και «εξαφανίζοντας» επιβαρύνσεις, σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους και τους φορολογούμενους, που σε βάθος τετραετίας φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ.

Μόλις έσβησαν τα φώτα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός άρχισε να κάνει τα αντίθετα από αυτά που περιέγραψε στην ομιλία του και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα νέα μέτρα που συμφώνησε και ψήφισε στη Βουλή και ξεκίνησε μια προσπάθεια για την αναβολή ή τον μετριασμό τους. Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο άρχισε να επιχειρηματολογεί υπέρ της ματαίωσης όλων των οικονομικών αντιμέτρων, προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Οι τελευταίοι πολύ δύσκολα θα διευκολύνουν την κυβέρνηση Τσίπρα.

Πρώτον, Τσίπρας-Τσακαλώτος συμφώνησαν στα μέτρα και ο τελευταίος πέρασε το σχετικό νομοσχέδιο μαζί με την κ. Αχτσιόγλου και τον κ. Πετρόπουλο από τη Βουλή με ειδική παράγραφο, στην οποία η νέα μείωση των συντάξεων χαρακτηρίζεται διαρθρωτικό μέτρο. Επομένως η επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του ότι το μέτρο μπορεί να καταργηθεί επειδή δεν είναι διαρθρωτικό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που συμφώνησαν, υπέγραψαν και ψήφισαν.

Δεύτερον, οι περισσότεροι υπουργοί που συμμετέχουν στο Eurogroup δεν θέλουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος που συνδέεται με ενδεχόμενη αναβολή του μέτρου. Συμφώνησαν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους με πολύ συγκεκριμένους όρους και δεν μπορούν να τους αλλάξουν χωρίς να υποστούν κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «χαρίζονται» στην Ελλάδα σε βάρος των φορολογούμενων των δικών τους χωρών.

Τρίτον, τα υπερπλεονάσματα που επικαλείται η κυβέρνηση Τσίπρα για να στηρίξει την άποψη ότι δεν χρειάζεται νέα μείωση των κονδυλίων που πηγαίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό στη στήριξη του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος είναι κατασκευασμένα και δεν οφείλονται στη σωστή αναπτυξιακή λειτουργία της οικονομίας. Για παράδειγμα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) περιορίζεται συνεχώς σε βάρος της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ το πρώτο επτάμηνο του 2018 οι δημόσιες δαπάνες για το ΠΔΕ υστέρησαν πάνω από 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μειωμένο στόχο.

Αποζημίωση αντί για επενδύσεις

Στόχος της ΔΕΘ πρέπει να είναι η δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού, επιχειρηματικού πλαισίου και η σύναψη νέων συμφωνιών.

Παρά το γεγονός ότι στη φετινή ΔΕΘ τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ, δεν υπήρξε καμία νέα επένδυση. Η έλευση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ κ. Ρος είχε περισσότερο σχέση με την προώθηση της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ για το «Μακεδονικό» παρά με την οργάνωση μεγάλης κλίμακας αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η μόνη νέα μεγάλη επένδυση που ανακοινώθηκε –σε επίπεδο εκδήλωσης προθέσεων και όχι πραγματοποίησης– έχει να κάνει με τα ναυπηγεία της Σύρου, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.

Αμερικανικό επενδυτικό σχήμα το οποίο ήδη έχει κάνει μικρής κλίμακας αλλά εξαιρετικά σημαντική για την τοπική κοινωνία επένδυση στο Νεώριο Σύρου επέκτεινε το ενδιαφέρον του, για να συμπεριλάβει τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.

Τα τελευταία, όμως, αντιμετωπίζουν εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα, που έχουν σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις κρατικές επιδοτήσεις του παρελθόντος. Το πιθανότερο είναι ότι η τεράστια επένδυση που περιγράφουν οι ενδιαφερόμενοι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον Σκαραμαγκά.

Κι ενώ η μόνη αμερικανική επένδυση που συνδέθηκε με τη ΔΕΘ θυμίζει τη μεγάλη επένδυση στην Εθνική Ασφαλιστική, η οποία ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ χωρίς ποτέ να πραγματοποιηθεί, οι Καναδοί επενδυτές που έχουν δεσμεύσει τεράστια κεφάλαια για την ανάπτυξη των χρυσωρυχείων της Χαλκιδικής κινήθηκαν εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας αποζημίωση 750 εκατ. ευρώ. Κατά την άποψή τους, κυβέρνηση και κράτος καθυστερούν σκόπιμα τις αδειοδοτήσεις που σχετίζονται με την επένδυση στις Σκουριές, με αποτέλεσμα να υφίσταται η εταιρεία τους μεγάλη οικονομική ζημιά.

Δεν υπήρξαν, λοιπόν, νέες μεγάλες επενδύσεις που σχετίζονται με τη ΔΕΘ, ενώ το επενδυτικό, πολιτικό «σίριαλ» με τους Καναδούς δείχνει ότι τα αντικίνητρα που δημιούργησε η εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ στέκονται εμπόδιο στις μεγάλης κλίμακας παραγωγικές επενδύσεις που χρειάζονται η οικονομία και η απασχόληση.

Χαιρετίσματα από Κύπρο

Κι ενώ ο κ. Τσίπρας προσπάθησε μάταια να παρουσιάσει ένα είδος success story από το βήμα της ΔΕΘ, ήρθαν οι θετικές εξελίξεις για την οικονομία της Κύπρου να αναδείξουν το κόστος που έχει για την εθνική οικονομία η πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η Κύπρος μπήκε πολύ μετά από εμάς σε πρόγραμμα-μνημόνιο και υπέστη ένα σκληρό κούρεμα καταθέσεων, το λεγόμενο bail-in, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κεντροδεξιά κυβέρνηση διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά το πρόγραμμα-μνημόνιο και η κυπριακή οικονομία αναπτύσσεται δυναμικά με ετήσιο ρυθμό 4%.

Παραδοσιακά πλεονεκτήματα, όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η ναυτιλία, ο τουρισμός, το real estate, αξιοποιήθηκαν πλήρως και δημιουργήθηκαν νέα, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι τα κόκκινα δάνεια στην Κύπρο είναι, ως ποσοστό επί του συνόλου, ανάλογα με τα ελληνικά, δημιουργήθηκε κλίμα εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική εισροή κεφαλαίων και να αναβαθμίσουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης την αξιοπιστία του κυπριακού Δημοσίου, ανεβάζοντας τα κυπριακά ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα.

Η θετική δυναμική οδήγησε στην επιτυχημένη έκδοση δεκαετούς ομολόγου του κυπριακού Δημοσίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία άντλησε από τις διεθνείς αγορές 1,5 δισ. ευρώ –μεγάλο ποσό για τα μεγέθη της οικονομίας της– με ικανοποιητικό επιτόκιο 2,4%. Οι προσφορές των επενδυτών ήταν υπερτριπλάσιες από το ποσό που είχε θέσει ως στόχο η κυπριακή κυβέρνηση.

Η σύγκριση του τι κάνουν οι Κύπριοι με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και του περάσματος μεγάλου μέρους του λογαριασμού του προγράμματος-μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα στην επόμενη τετραετία, για προφανείς πολιτικούς λόγους, τα λέει όλα.