Το επικοινωνιακό φιάσκο αναδεικνύει το κενό στην πολιτική - Free Sunday
Το επικοινωνιακό φιάσκο αναδεικνύει το κενό στην πολιτική

Το επικοινωνιακό φιάσκο αναδεικνύει το κενό στην πολιτική

Σε επικοινωνιακές πανωλεθρίες εξελίσσονται οι τακτικές του Μεγάρου Μαξίμου για την προστασία του πρωθυπουργού από τις λεκτικές ακρότητες τις οποίες χρησιμοποιεί και οι οποίες συνήθως τον εκθέτουν πολιτικά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προφανώς δεν υιοθετούν την άποψη ότι το πρόβλημα του πρωθυπουργού δεν είναι επικοινωνιακό αλλά πολιτικό, με αποτέλεσμα οι λύσεις που χρησιμοποιούν να μην μπορούν να δώσουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα ούτε καν επικοινωνιακά.

Στο πλαίσιο αυτό, είχαν πριν από λίγο καιρό δοκιμάσει ο πρωθυπουργός να πάει στο Μάτι και να συνομιλήσει με τους κατοίκους με την ασφάλεια της μίας και μόνης κάμερας της ΕΡΤ, η οποία θα έδινε ελεγμένο υλικό για τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης.

Τα πενιχρά επικοινωνιακά αποτελέσματα της απόπειρας ΕΡΤ οδήγησαν το επιτελείο του Μαξίμου στην επιλογή της επίσκεψης με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι εξασφαλισμένο ότι δεν θα υπάρχει κανένα υλικό που να μπορεί να εκθέσει τον πρωθυπουργό.

Έτσι, επελέγη η επίσκεψη να γίνει αιφνιδιαστικά, την ημέρα της απεργίας των δημοσιογράφων, χωρίς να υπάρχει καμία κάμερα.

Τα είχαν φροντίσει όλα, εκτός από τη λεπτομέρεια ότι υπάρχουν κινητά που γράφουν βίντεο κι έτσι καταγράφηκε η φράση του πρωθυπουργού με την οποία καλούσε μια πυρόπληκτη να κατανοήσει ότι αν είχε πάρει 2.000 ευρώ ως επιδότηση, «θα τα σπατάλαγε».

Στη συνέχεια εξαπολύθηκε η γνωστή επικοινωνιακή επίθεση των τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το κακό είχε ήδη γίνει.

 

Η σύσκεψη στην Πυροσβεστική

Όμως το βασικό πρόβλημα του πρωθυπουργού στο Μάτι δεν είναι επικοινωνιακό. Είναι βαθιά πολιτικό και προκύπτει από το ότι προσπάθησε να αντιμετωπίσει την τραγωδία στο Μάτι με επικοινωνιακούς όρους από την πρώτη στιγμή, όταν για λόγους που παραμένουν ανεξήγητοι ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε να προεδρεύει σε μια σύσκεψη για την αντιμετώπιση μιας φωτιάς που ήδη είχε σβήσει και να μη γνωρίζει ότι υπήρχαν ανθρώπινα θύματα, που μετά έφτασαν τα 100.

 

Οι τρεις μικροί νέγροι του κυβερνητικού σχήματος

Η δεύτερη προσπάθεια επικοινωνιακής προστασίας του κ. Τσίπρα έγινε όταν δύο υπουργοί –ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη– και δύο κορυφαίοι υπηρεσιακοί παράγοντες –οι αρχηγοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής– διαβεβαίωναν ότι όλα έγιναν όπως πρέπει. Λίγο αργότερα οι τέσσερις αξιωματούχοι ακολούθησαν τον δρόμο των δέκα μικρών νέγρων της Άγκαθα Κρίστι, καθώς, από τους τέσσερις, επιβίωσε μόνο ο ένας και αυτός με πολλή δυσκολία. Στο μεταξύ, το πρωθυπουργικό γραφείο είχε καταγγείλει τον ΣΚΑΪ, ο οποίος είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι θα γίνει η αντικατάσταση των αρχηγών, και είχε απαγορεύσει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μετέχουν σε συζητήσεις στον σταθμό.

 

Η κλιματική αλλαγή και ο Γερμανός καθηγητής

Στη συνέχεια, η επικοινωνιακή προστασία του κ. Τσίπρα συμπεριέλαβε στην πολιτική διαχείριση της υπόθεσης την κλιματική αλλαγή, σε απάντηση στην κίνηση της ΝΔ, που είχε ζητήσει την επιστημονική αποτίμηση του καθηγητή Συνολάκη για τις πυρκαγιές.

Στο Μαξίμου εκλήθη ο καθηγητής Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, ο οποίος είχε αποδώσει τις φονικές πυρκαγιές του 2017 στην Πορτογαλία στην κλιματική αλλαγή, χωρίς αυτό να μεταπείσει την υπουργό Εσωτερικών της πορτογαλικής κυβέρνησης, η οποία υπέβαλε την παραίτησή της, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη μη αποτροπή της εκατόμβης των θυμάτων.

Σύμφωνα με το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Γκόλνταμερ να συγκροτήσει διεθνή επιτροπή που θα αναζητήσει τα αίτια της πυρκαγιάς και θα προτείνει λύσεις για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Σύμφωνα με τον κ. Γκόλνταμερ, έργο δικό του και της επιτροπής «δεν είναι να διερευνήσουν το τι έγινε στο Μάτι, αλλά με αφορμή τη φωτιά στο Μάτι να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες προτάσεις προς την ελληνική πολιτεία, έτσι ώστε να βελτιωθεί το συνολικό πλαίσιο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη χώρα, σε μια, έτσι κι αλλιώς, νέα εποχή, που επηρεάζεται και από την κλιματική αλλαγή».

Περισσότερα, στις τελικές προτάσεις της επιτροπής, που, όπως είπε ο κ. Γκόλνταμερ, θα κατατεθούν στην ελληνική Βουλή στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018, αλλά το ενδεχόμενο να αναδεικνύει την κλιματική αλλαγή ως την αιτία της πυρκαγιάς στο Μάτι μάλλον δεν δείχνει ιδιαίτερα πιθανό με βάση τα όσα έχει πει τόσο στην επιστολή στον κ. Τζανακόπουλο στις 11 Σεπτεμβρίου όσο και στη συνέντευξη Τύπου της 31ης Οκτωβρίου.

 

Η «διαπλοκή» των αυθαιρέτων

Το επόμενο στάδιο της επικοινωνιακής διαχείρισης της πυρκαγιάς ήταν η ανάδειξη της συνεισφοράς των αυθαιρέτων στην πυρκαγιά, στη λογική ότι τα αυθαίρετα ήταν προϊόν της διακυβέρνησης της χώρας από το «παλιό» πολιτικό σύστημα.

Τότε εξαγγέλθηκε η άμεση κατεδάφιση με μπουλντόζες όλων των αυθαιρέτων, τα οποία εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες.

Παρά τις επανειλημμένες προαναγγελίες, μπουλντόζες δεν εμφανίστηκαν στις παραλίες, διότι η κατεδάφιση των αυθαιρέτων είναι πολύ πιο σύνθετη υπόθεση από την επιφανειακή προσέγγιση του Μαξίμου για τη δαιμονοποίηση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης.

Πολύ δε περισσότερο που η κυβέρνηση στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε διαβούλευση την πρόταση για 40ετή παράταση στα αυθαίρετα στα δάση.

 

Ο καμένος Μαραθώνιος

Η επόμενη επικοινωνιακή διαχείριση έγινε με την επιρροή που η κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις γενικότερα έχουν στον χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο ταμείο ΣΕΓΑΣ.

Ο ΣΕΓΑΣ, στο πλαίσιο του φετινού Μαραθωνίου της Αθήνας στις 11 Νοεμβρίου, σχεδίασε μία ειδική δράση, το «Δάσος των Δρομέων» (Runners Forest), προκειμένου να συμβάλει στην αποκατάσταση της Μαραθώνιας διαδρομής, η οποία, από το 12ο έως το 16ο χιλιόμετρο, καταστράφηκε από τις φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου.

«Με τη δράση αυτή, ο 36ος Μαραθώνιος της Αθήνας τιμά τη μνήμη των θυμάτων της καταστροφής και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας» είχε πει ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος.

Όμως, αντί για τη συγκινησιακή αλληλεγγύη, η πρόθεση του ΣΕΓΑΣ προκάλεσε την αντίδραση των πυρόπληκτων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στα φανάρια Κυανής Ακτής και Λ. Μαραθώνος ντυμένοι με μαύρα μπλουζάκια και ζήτησαν όλα όσα η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει αλλά δεν έκανε και συγκεκριμένα άμεση ανακατασκευή και επισκευή των καμένων κατοικιών με 100% κρατική επιδότηση, συντονισμένες ενέργειες για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την αποκομιδή των τοξικών υλικών, επίσπευση της υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων, δημιουργία σύγχρονων υποδομών και σχεδιασμό για την ασφαλή και ομαλή διαβίωση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

«Δίνουμε τον δικό μας μαραθώνιο και θα κερδίσουμε» ήταν η απάντηση.

Το νοσοκομείο της δωρεάς και η καθυστερημένη τροπολογία

Το τελευταίο επικοινωνιακό τρικ ήταν η εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι «ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του νοσοκομείου, το οποίο αποτελεί αίτημα δεκαετιών των κατοίκων», μια επένδυση 20 εκατ. ευρώ στο πρώην Νταού Πεντέλης.

Στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας «εξήγησε ότι το νοσοκομείο θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο για το Μάτι αλλά ολόκληρης της Ανατολικής Αττικής, που είναι αίτημα δεκαετιών των κατοίκων» και μόνο στη Βουλή είπε ότι η επένδυση είναι η κυπριακή δωρεά.

Στη Βουλή για τον εαυτό του επιφύλαξε τις δάφνες της πατρότητας της ιδέας τα χρήματα της δωρεάς να γίνουν νοσοκομείο.

Και όλα αυτά στη συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία για την αποκατάσταση των πληγών στο Μάτι, η οποία προβλέπει ότι θα μπορούν να εκδοθούν άδειες για την αποκατάσταση των ζημιών «με όρους όμως που δεν θα επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος».

Μπορεί να χρειάστηκαν τέσσερις μήνες και μία εβδομάδα για να κατατεθεί η τροπολογία, αλλά, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, αυτό οφειλόταν στις «γραφειοκρατικές δυσκολίες», που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Ίσως αυτό να είναι το επόμενο επικοινωνιακό τρικ.