Μετά το όνομα, λύση και στο εκκλησιαστικό της Εκκλησίας των Σκοπίων - Free Sunday
Μετά το όνομα, λύση και στο εκκλησιαστικό της Εκκλησίας των Σκοπίων
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κότσο Ανγκούσεφ, ο οποίος πέρυσι πούλησε την εταιρία του στην ΔΕΗ, εξαγγέλλουν το νέο δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων

Μετά το όνομα, λύση και στο εκκλησιαστικό της Εκκλησίας των Σκοπίων

Στη σειρά προς ταχεία επίλυση μπαίνουν ένα-ένα τα θέματα που απασχολούν το κράτος των Σκοπίων από την ίδρυσή του και ορισμένα από αυτά που είχε κληρονομήσει από την ενιαία Γιουγκοσλαβία πριν από τη διάλυσή της.

Έτσι, μετά το θέμα του ονόματος, το οποίο διασφαλίζει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, χωρίς εμπόδια από την Ελλάδα, ακολουθεί το θέμα της αναγνώρισης της Εκκλησίας, η οποία θεωρείται σχισματική από το 1967, που αποσχίστηκε από το Σερβικό Πατριαρχείο.

Τη σχετική προαναγγελία έκανε ο πατριάρχης της Βουλγαρικής Εκκλησίας Νεόφυτος, μιλώντας την προηγούμενη Δευτέρα στο κήρυγμα που έκανε στον καθεδρικό ναό της Αγίας Κυριακής στη Σόφια.

«Η διαδικασία σχετικά με το όνομα της χώρας της “Μακεδονίας” είναι σε εξέλιξη. Όταν καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες, κατά πάσα βεβαιότητα, η λύση του εκκλησιαστικού ζητήματος θα προχωρήσει» είπε ο κ. Νεόφυτος.

H προαναγγελία του κ. Νεόφυτου, ο οποίος έχει δεχτεί να αναγνωρίσει η Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων τη Βουλγαρική Εκκλησία, αφήνει να εννοηθεί ότι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο επανεξετάζεται η απόφαση του περασμένου Οκτώβρη για την απόρριψη του αιτήματος που είχαν υποβάλει τα Σκόπια να αναγνωριστεί η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» ως Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας.

 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ενδεχόμενο να επιβεβαιωθεί η προαναγγελία του κ. Νεόφυτου ενισχύει τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ στο εσωτερικό της χώρας, καθώς είχε επιτύχει να διατηρήσει την Εκκλησία της χώρας μακριά από την αντιπαράθεση για το όνομα.

Ο κ. Ζάεφ έχει θέσει ως επόμενο στόχο για τον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Αλβανών, που κυβερνά τη χώρα από τον Ιούνιο του 2017, τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, απορρίπτοντας το αίτημα της αντιπολίτευσης να διεξαχθούν ταυτόχρονα βουλευτικές εκλογές.

«Στο πρόσφατο παρελθόν έπρεπε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και οι πολίτες πρέπει να νιώσουν τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων» είπε ο κ. Ζάεφ, ο οποίος όμως προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι αποφεύγει τις εκλογές.

«Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση και ο Συνασπισμός έχουν πλεονέκτημα και αυτό σημαίνει ότι οι πρόωρες εκλογές είναι ευνοϊκές για μας. Αυτό σημαίνει μία τετραετή εντολή και πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αλλά η χώρα θα υποφέρει» είπε ο Ζάεφ, ο οποίος όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα να επιλέξει εκλογές άμεσα.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας έκανε γνωστό ότι η επιλογή από τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του υποψηφίου που θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές θα γίνει μετά από γκάλοπ που γίνονται σε όλη τη χώρα. «Γίνεται έρευνα για δέκα άτομα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, το συζητάμε, ακούμε τις γνώμες των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, τη φωνή των πολιτών, έτσι ώστε να βρούμε το πρόσωπο που αντιπροσωπεύει την πιο αποδεκτή λύση για όλους» είπε ο κ. Ζάεφ.

 

Η ισοτιμία των γλωσσών απειλεί τη συγκατοίκηση με τους Αλβανούς

Όμως ο πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει το ζήτημα του νόμου για τις γλώσσες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στις σχέσεις του με την αλβανική κοινότητα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του νόμου για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας, επικαλούμενο τυπικές και ουσιαστικές αιτιάσεις αντισυνταγματικότητας, ανάμεσα στις οποίες και η παραβίαση της τροποποίησης 5 του Συντάγματος, η οποία προβλέπει ότι «στην επικράτεια της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και στις διεθνείς σχέσεις η επίσημη γλώσσα είναι η “μακεδονική γλώσσα” και το κυριλλικό αλφάβητο».

Μάλιστα, το VMRO- DPMNE κάλεσε την αυτοδιοίκηση και τους εθνικούς θεσμούς να μποϊκοτάρουν τον νόμο για τις γλώσσες, ο οποίος ήταν πάγιο αίτημα της αλβανικής κοινότητας, έτσι ώστε οι δύο γλώσσες να είναι ισότιμες.

Η κυβέρνηση απάντησε ότι ο νόμος για τις γλώσσες προωθεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων και ότι η «μακεδονική γλώσσα» και το κυριλλικό αλφάβητο παραμένει η μόνη επίσημη γλώσσα σε όλη την επικράτεια της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και τις διεθνείς της σχέσεις.

Όμως ταυτόχρονα προσπάθησε να μεταφέρει τη συζήτηση σε διεθνές επίπεδο και έστειλε το κείμενο του νόμου στην Επιτροπή της Βενετίας, η οποία είναι μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων στα θέματα Συνταγματικού Δικαίου, που σύστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, για να βοηθήσει τις πρώην κομμουνιστικές χώρες στο πεδίο των συνταγματικών αλλαγών.

«Όλες οι προτάσεις θα εφαρμοστούν έτσι ώστε να διασαφηνιστεί κάθε αμφιβολία των πολιτών» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο νόμος δεν είναι δική του πρωτοβουλία αλλά αποτέλεσμα της Συμφωνίας της Οχρίδας, με την οποία τελείωσε η αλβανική εξέγερση του 2001.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αναφορικά με τον νόμο για τις γλώσσες, ο οποίος αποτέλεσε το πεδίο της πρώτης μεγάλης σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση Ζάεφ και στον Πρόεδρο Ιβάνοφ πριν από έναν χρόνο, δείχνει ότι δεν αποκλείεται σε κάποιο χρονικό σημείο στο μέλλον να επανέλθει στο Συνταγματικό Δικαστήριο των Σκοπίων και το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι ενστάσεις για τη συνταγματικότητα της οποίας δεν απέχουν ιδιαίτερα από αυτές του νόμου για τις γλώσσες.

 

Πρόσκληση σε εργολάβους

Ταυτόχρονα ο κ. Ζάεφ εξήγγειλε ένα μεγάλο πρόγραμμα οδικών υποδομών 770 χιλιομέτρων, για τις οποίες, όπως διαβεβαίωσε, έχουν διασφαλιστεί πόροι ύψους 1,27 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα στους δρόμους αυτούς είναι ο αυτοκινητόδρομος προς την πρωτεύουσα του Κοσόβου, Πρίστινα, που θα μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο στα 45 λεπτά, ο οδικός άξονας προς Βουλγαρία και ο αυτοκινητόδρομος προς Οχρίδα.

«Οι νέοι δρόμοι είναι σημαντικοί για την ασφάλεια των πολιτών και την οικονομική ανάπτυξη» είπε ο Ζάεφ, διαβεβαιώνοντας ότι, ακόμη και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, οι κατασκευές των δρόμων δεν θα σταματήσουν, γιατί έχουν σχεδιαστεί με διασφαλισμένους πόρους.

Την επίβλεψη όλων των προγραμμάτων έχει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για οικονομικά θέματα, Κότσο Ανγκούσεφ, την ηλεκτρική εταιρεία του οποίου εξαγόρασε πέρυσι την άνοιξη η ΔΕΗ.

Ο τελευταίος αυτοκινητόδρομος που παραδόθηκε σε κυκλοφορία ήταν τμήμα του άξονα από τα Σκόπια μέχρι τα σύνορα με την Ελλάδα, ο οποίος παρέκαμπτε την κοιλάδα του Αξιού στο έδαφος της ΠΓΔΜ και είχε κατασκευαστεί από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ. Μάλιστα, ο κ. Ζάεφ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε καταγγείλει ότι ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του VMRO, Νίκολα Γκρούεφσκι, είχε χρηματοδοτηθεί με μαύρα λεφτά από την εταιρεία.