H συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ επηρεάζει την εκλογική δυναμική - Free Sunday
H συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ επηρεάζει την εκλογική δυναμική
Οι αλλαγές αφορούν κυρίως τα μικρότερα κόμματα.

H συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ επηρεάζει την εκλογική δυναμική

Η τελευταία έρευνα της Pulse για τον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί έγινε στην τελική ευθεία της υπερψήφισης της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Παρά το μπαράζ προπαγάνδας, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να επηρεάσει τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Το 62% των ερωτηθέντων τοποθετείται αρνητικά για τη συμφωνία και μόλις 27% θετικά, με τους υπόλοιπους να μην εκφράζουν άποψη.

Το 27% είναι μια πολύ μικρή βάση για να στηρίξει η κυβέρνηση τη «λύση» ενός εθνικού θέματος. Ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας είναι σχεδόν οριακή, 53%.

Σταθερό προβάδισμα

Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η ΝΔ κινείται γύρω στο 33% (πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων) και έχει ένα σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που ξεπερνάει τις 10 μονάδες.

Η ΝΔ υπερτερεί του ΣΥΡΙΖΑ και στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Έχει την παράσταση νίκης με το μέρος της, καθώς το 59% των ερωτηθέντων προβλέπει νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές και μόλις το 22% προβλέπει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα προβάδισμα 11 μονάδων έναντι του κ. Τσίπρα στην ερώτηση ποιος είναι πιο κατάλληλος για την πρωθυπουργία. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή επιτυχία του προέδρου της ΝΔ, εφόσον η δημοσκοπική παράδοση θέλει τον εκάστοτε πρωθυπουργό να έχει, λόγω του αξιώματος, ισχυρότερα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά από τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα και αν αυτό προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Πολλά θα κριθούν από τη συμπεριφορά των αναποφάσιστων, οι οποίοι υπολογίζονται στο 13,5%. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν σε αυτόν.

Σημαντικές ανακατατάξεις

Κι ενώ ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αμετάβλητος, παρατηρούνται σημαντικές ανακατατάξεις στα μικρότερα κόμματα.

Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει αυξημένο δημοσκοπικό ποσοστό και κινείται ήδη στο 8%. Παίρνει έτσι καθαρά την τρίτη θέση από το ΚΙΝΑΛ, το οποίο καταγράφεται γύρω στο 6,5%, και το ΚΚΕ, που είναι λίγο πιο κάτω. Φαίνεται ότι η πόλωση γύρω από το θέμα της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ ευνοεί πολιτικά και εκλογικά τη Χρυσή Αυγή. Αυτή άλλωστε είναι η επιδίωξη του Μαξίμου, το οποίο έχει βάλει στο «ψυγείο» τη δίκη της Χρυσής Αυγής για να διατηρήσει η οργάνωση τη δυνατότητα συμμετοχής στις πολιτικές εξελίξεις και στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Το ΚΙΝΑΛ έχει χάσει τη δυναμική να μετατραπεί σε κόμμα με διψήφιο ποσοστό και έστω να διεκδικήσει και να πάρει την τρίτη θέση. Το ΚΚΕ δεν γνωρίζει απώλειες, αλλά δυσκολεύεται να δημιουργήσει ανοδική δυναμική.

Εάν κρίνουμε από τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της Pulse για τον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, το Ποτάμι, το οποίο σταμάτησε να είναι κόμμα στη Βουλή, δεν έχει τη δυνατότητα να περάσει το όριο του 3% που εξασφαλίζει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται οι ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου, ο οποίος τώρα εμφανίζεται να κηρύσσει ανένδοτο κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, αφού τη βοήθησε να αντέξει στις πιέσεις της ΝΔ και να προωθήσει τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Η δημοσκοπική κατολίσθηση του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ τους έχει φέρει κοντά στο 1% και όλοι οι αναλυτές θεωρούν πολιτικά αδύνατο να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική που θα τους εξασφαλίσει παρουσία στην επόμενη Βουλή.

Από τα μικρότερα κόμματα, μάχη εκλογικής επιβίωσης δίνει η Ένωση Κεντρώων του κ. Λεβέντη, που εμφανίζεται κάτω από το όριο του 3%, ενώ το κόμμα του κ. Βελόπουλου, Ελληνική Λύση, κινείται γύρω στο 2% και ελπίζει να αντικαταστήσει τον κ. Καμμένο στην επόμενη Βουλή, στον χώρο μεταξύ της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής.

Δύσκολη απόφαση

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του δεν μπορούν να ελπίζουν στην ουσιαστική μείωση του προβαδίσματος της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα κέρδη που εξασφαλίζει από τη σύγχυση που επικρατεί στον χώρο του ΚΙΝΑΛ δεν αρκούν για να αλλάξουν τη γενική εικόνα.

Αντίθετα, ο κόσμος είναι θυμωμένος με την κυβέρνηση, γιατί, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, θεωρεί ότι το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν προμελετημένο και πως τα δύο κόμματα προχώρησαν σε αυτό αφού είχε ήδη γίνει η βασική δουλειά.

Επιπλέον, τα νέα από την οικονομία δεν είναι καλά σε ό,τι αφορά την οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα και μπορεί να γίνουν χειρότερα σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά η κρίση που εκδηλώνεται στο τραπεζικό σύστημα.

Το Μαξίμου απασχολεί σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα τραπεζικό ή άλλο οικονομικό «ατύχημα» στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές που θα ρίξει τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος.

Έχει επίσης επικρατήσει η άποψη ότι η ήττα στις ευρωεκλογές από τη ΝΔ θα είναι αρκετά μεγάλη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις αυτοδιοικητικές, περιφερειακές εκλογές η γνωστή αδυναμία του κόμματος το υποχρεώνει να κρύβεται πίσω από υποψηφιότητες του ευρύτερου χώρου του ΠΑΣΟΚ.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις για μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, τότε μπορεί να δημιουργηθεί εξαιρετικά αρνητική δυναμική σε βάρος του, που θα ρίξει κι άλλο τα ποσοστά του στις εκλογές, σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας.

Το ερώτημα, λοιπόν, που πρέπει να απαντηθεί από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του είναι «όλες οι εκλογές ταυτόχρονα τον Μάιο και όποιος αντέξει;». Ή εξάντληση της τετραετίας με κίνδυνο να μετατραπεί η μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, στις αυτοδιοικητικές και στις περιφερειακές σε συντριβή στις βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν, το αργότερο τον Οκτώβριο;

Στο Μαξίμου θα αναζητήσουν την απάντηση στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, αξιολογώντας μέσα από μετρήσεις τις επιπτώσεις από την κύρωση της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ από τη Βουλή, καθώς και την επωφελή αποτελεσματικότητα ορισμένων οικονομικών μέτρων που υποτίθεται ότι θα ενισχύσουν το φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.