Ο Μητσοτάκης πρωταγωνιστής στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά - Free Sunday
Ο Μητσοτάκης πρωταγωνιστής στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά
Η ΝΔ αυξάνει τις έδρες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια περίοδο που το ΕΛΚ δέχεται μεγάλη πίεση. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναγνωρίζεται ως σύγχρονος κεντροδεξιός ηγέτης με ισχυρή επιρροή και σε άλλες πολιτικές ομάδες.

Ο Μητσοτάκης πρωταγωνιστής στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά

Η συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ στην Αθήνα ανέδειξε τον ρόλο του.

Παρακολούθησα τις εργασίες του προεδρείου της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή (7-8 Φεβρουαρίου) στην Αθήνα.

Η επιλογή του τόπου της συνεδρίασης είχε μεγάλη πολιτική σημασία. Οι κορυφαίοι του ΕΛΚ, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής του ομάδας και υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βέμπερ και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Ταγιάνι, θέλησαν να στείλουν με την παρουσία τους μήνυμα υποστήριξης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν πολλοί ξένοι ευρωβουλευτές που πήραν τον λόγο κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ήττα του λαϊκισμού

Στόχος της ΝΔ και του ΕΛΚ είναι να μετατρέψουν τις εκλογικές αναμετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας το 2019 σε ήττα του λαϊκισμού.

Μπορεί ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρείται στην Ε.Ε. αριστερόστροφος, υπάρχουν όμως τρεις παράγοντες που μεγαλώνουν τη σημασία των ευρωεκλογών και των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με τη βοήθεια της δυναμικής του αριστερόστροφου λαϊκισμού που αναπτύχθηκε στις ευρωεκλογές του 2014 κυρίως σε Ελλάδα και Ισπανία.

Παρά τη στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015, παραμένουν ανοιχτοί οι πολιτικοί λογαριασμοί. Άλλωστε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ελίσσεται σε επίπεδο τακτικής και δεν έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση μιας γνήσιας κεντροαριστερής στρατηγικής και στον εκδημοκρατισμό του κόμματος, που εξακολουθεί να στηρίζεται στον μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ του 4%.

Δεύτερον, στην Ελλάδα είχαμε τη συνεργασία δύο λαϊκισμών, του αριστερόστροφου λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του δεξιόστροφου λαϊκισμού των ΑΝΕΛ. Η κυβερνητική συνεργασία αριστεροδεξιού λαϊκισμού στην Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί πανευρωπαϊκή πρωτιά.

Τρίτον, σε αυτές τις ευρωεκλογές η μεγάλη πρόκληση για τα κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς είναι ο έλεγχος της ανόδου του λεγόμενου δεξιόστροφου λαϊκισμού που κερδίζει συνεχώς έδαφος σε σημαντικές χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία.

Επομένως, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με βάση το παρελθόν του, τα χαρακτηριστικά του και την κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ αποκτά ξεχωριστή σημασία στη μάχη της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς κατά του λαϊκισμού στο σύνολο της Ε.Ε.

Πολύ καλά τοποθετημένος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ καλά τοποθετημένος για να σηκώσει το βάρος της σημαντικής αναμέτρησης.

Έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα θετική εκλογική δυναμική για τη ΝΔ και ελάχιστοι αμφιβάλλουν για την επικράτησή της στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται κυρίως γύρω από το εύρος της εκλογικής νίκης και την ελευθερία κινήσεων που θα έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα πολύ καλά λόγια που είπαν προσωπικότητες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς όπως ο Ταγιάνι και ο Βέμπερ αποτελούν επιβράβευση της σημαντικής προσπάθειας του κ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του και αναγνώριση της ορθότητας των θέσεων που διατυπώνει, των ηγετικών χαρακτηριστικών και της αξιοπιστίας του.

Οι κορυφαίοι της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς γνωρίζουν ότι το ΕΛΚ έχει μπροστά του δύσκολες ευρωεκλογές. Αναμένεται να υποχωρήσουν τα εκλογικά ποσοστά του σε επίπεδο Ε.Ε. και να πέσει από τις 219 έδρες προς τις 180 σε ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που μετά το Brexit θα έχει 705 αντί 751 έδρες.

Μεγαλύτερη φθορά θα υποστούν οι Σοσιαλιστές και οι κεντροαριστεροί σύμμαχοί τους, γιατί, μεταξύ των άλλων, θα στερηθούν, λόγω Brexit, τις δυνάμεις του βρετανικού Εργατικού Κόμματος.

Η πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων δεν είναι τόσο ισχυρή αλλά μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερες δυνατότητες εάν, όπως όλα δείχνουν, βρει τρόπο να συνεργαστεί με το κόμμα του Προέδρου Μακρόν στη Γαλλία.

Όλες οι δημοσκοπήσεις και οι αναλύσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ θα αυξήσει τις έδρες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από πέντε σε επτά ή και οκτώ σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά δέχεται μεγάλη πίεση κυρίως από τα κόμματα της σκληρής και άκρας Δεξιάς.

Αυτό σημαίνει ότι το ειδικό βάρος της ΝΔ στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς θα ενισχυθεί. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ καλά τοποθετημένος για να ρίξει γέφυρες προς άλλους πολιτικούς χώρους, εφόσον η υποχώρηση των δυνάμεων της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς επιβάλλει τη συνεργασία και με άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις.

Είναι γνωστό ότι Μητσοτάκης-Μακρόν συμφωνούν σε πολλά ζητήματα που έχουν σχέση με την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, την οργάνωση της αναγκαίας επανεκκίνησης της Ε.Ε. και σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη η ΝΔ έχει απομακρυνθεί από την πτέρυγα των «σκληρών» του ΕΛΚ, όπως είναι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κ. Όρμπαν, ακριβώς για να ενισχύσει την προοπτική της συνεργασίας με άλλους πολιτικούς χώρους.

Οι Φιλελεύθεροι και το κόμμα Μακρόν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα θετικά τον κ. Μητσοτάκη, ενώ δεν θα είναι δύσκολη η συνεννόηση και με τη μετριοπαθή πτέρυγα των Σοσιαλιστών, η οποία εκφράζεται από τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τίμερμανς. Ο τελευταίος προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα της Ολλανδίας και φανέρωσε τις ικανότητές του ως αντιπρόεδρος της απερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γέφυρα Βορρά-Νότου

Εάν κρίνω από τις εισηγήσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης στις συνεδριάσεις του προεδρείου της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, και της ιδιαίτερα θερμής ανταπόκρισης που βρήκε στους Ευρωπαίους ηγέτες και στους ευρωβουλευτές, θα παίξει έναν ειδικό ρόλο οικονομικής γέφυρας μεταξύ Νότου και Βορρά της Ε.Ε.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε αναλυτικές προτάσεις για σημαντικές μεταρρυθμίσεις και οικονομικές πρωτοβουλίες που θα δώσουν μια νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και στον ευρωπαϊκό Νότο. Παράλληλα, ζήτησε οικονομική υποστήριξη μέσω μεγάλης κλίμακας επενδύσεων που θα εξασφαλίσουν αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Κάλεσε επίσης τους εταίρους να χαλαρώσουν, αφού πειστούν για τις μεταρρυθμιστικές δυνατότητες της κυβέρνησής του, τη δημοσιονομική πειθαρχία και να μειώσουν τον στόχο για τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.

Το γεγονός ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ εκφράστηκε θετικά για την πρόταση Μητσοτάκη δείχνει το ειδικό βάρος του προέδρου της ΝΔ στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και μας προετοιμάζει για θετικές εξελίξεις 12 έως 18 μήνες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο Μητσοτάκης, η ΝΔ και η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά αξιοποίησαν τη συνάντηση των Αθηνών για να βελτιώσουν την εκλογική προοπτική τους και να ενισχύσουν τη θέση τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.