ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια συσπείρωσης με λάθος τρόπο - Free Sunday
ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια συσπείρωσης με λάθος τρόπο
Η πόλωση δεν αφορά πλέον την κοινωνία.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια συσπείρωσης με λάθος τρόπο

Οι δημοσκοπήσεις που φτάνουν στα επιτελεία των κομμάτων δείχνουν, με κάποιες αποκλίσεις, την ίδια πολιτική δυναμική. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει έδαφος σε σχέση με τη ΝΔ, η σημαντική διαφορά που καταγράφεται είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να καλυφθεί και το κυβερνών κόμμα πηγαίνει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σε τριπλή εκλογική ήττα τον Μάιο.

Η πρόγνωση που κάνω δημόσια και θα ήθελα να συζητήσω με τους ενδιαφερόμενους μετά την αναμέτρηση του Μαΐου είναι για διαφορά 7 έως 11 μονάδων υπέρ της ΝΔ στις ευρωεκλογές, άνετη επικράτηση στις περιφερειακές και για γαλάζια νίκη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις δημοτικές.

Το Μαξίμου προσπαθεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μια διαδικασία τεχνητής πόλωσης, η οποία στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στην πολιτική διαχείριση του σκανδάλου της Novartis.

Κατά την άποψή μου, πρόκειται για μια επιλογή που δεν θα λύσει το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μπορεί να ρίξει πιο χαμηλά το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι στην Ελλάδα κυριαρχούν, στην αντίληψη των πολιτών, τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση της οικονομίας.

Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. την κοινή γνώμη απασχολεί κυρίως το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τα ζητήματα ασφάλειας που μπορεί να συνδέονται με αυτό.

Η διαφορά εξηγείται από το γεγονός ότι την τελευταία τετραετία η Ελλάδα έμεινε εγκλωβισμένη στην κρίση. Άλλες χώρες που πέρασαν μνημονιακού τύπου δοκιμασία, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και άτυπα η Ισπανία, αναπτύχθηκαν εξαιρετικά δυναμικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ιρλανδίας είναι πλέον περίπου διπλάσιο του ελληνικού.

Καταγράφηκαν επίσης νέα οικονομικά success stories από την Πολωνία και την Ουγγαρία μέχρι την Τσεχία, τη Σλοβακία και τις Δημοκρατίες της Βαλτικής, με αποτέλεσμα να μας φτάσουν σε επίπεδο ανάπτυξης, ενώ έχουν πολύ καλύτερη οικονομική δυναμική και προοπτική.

Η επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες ότι αφήσαμε οριστικά πίσω μας τις μνημονιακές δυσκολίες και τους περιορισμούς πείθει ένα μικρό τμήμα της κοινής γνώμης, της τάξης του 10% έως 15%, ανάλογα με τη δημοσκόπηση.

Ογδόντα τοις εκατό έως 85% των πολιτών εκτιμούν ότι η ατομική και οικογενειακή οικονομική τους κατάσταση θα μείνει στάσιμη ή και θα χειροτερέψει κατά τη διάρκεια του 2019.

Οι θέσεις Μητσοτάκη-ΝΔ για μείωση της φορολογίας σε όφελος του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα και της μεσαίας τάξης και η οργάνωση της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας γίνονται δεκτές με θετικό τρόπο από την ευρύτερη κοινή γνώμη.

Δεύτερο μεγάλο θέμα, σύμφωνα με τις έρευνες της κοινής γνώμης, είναι η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, ενώ αρκετά ψηλά στην ιεράρχηση των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες είναι και τα ζητήματα της ασφάλειας και της προστασίας της έννομης τάξης.

Επομένως, η πολιτική επένδυση που κάνει το Μαξίμου στη σκανδαλολογία με βάση τη στημένη, όπως αποδεικνύεται, «κάθαρση» για τη Novartis αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από τους περισσότερους ψηφοφόρους.

Προκλητική μεθόδευση

Οι περισσότεροι πολίτες καταλήγουν σε αρνητικά συμπεράσματα για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Η πολύ εύκολη δικαίωση Πικραμμένου και Βενιζέλου και ο αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο υπερασπίστηκαν και οι δύο τις θέσεις τους ενίσχυσαν την εικόνα της λειτουργίας ενός παρακράτους που μετατρέπει τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικούς, δικαστικούς στόχους.

Ο κ. Πικραμμένος με το κύρος του πρώην ανώτατου δικαστικού λειτουργού και του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού αποδόμησε την επιχειρηματολογία του Μαξίμου γύρω από την υπόθεση Novartis και μίλησε για πρόχειρη σκηνοθεσία με άθλιους ηθοποιούς, κερδίζοντας τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη της κοινής γνώμης.

Έτσι όπως εξελίσσεται, η επιχείρηση πόλωσης δεν οδηγεί στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στον παραπέρα περιορισμό της απήχησής του, σε μια περίοδο κατά την οποία υποτίθεται ότι επιχειρεί ένα άνοιγμα στην κεντροαριστερά.

Από τη μια έχουμε την εικόνα του Θεοχαρόπουλου και του Τζουμάκα στην οποία στηρίζεται το υποτιθέμενο πολιτικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη την πολύ πιο ισχυρή δημόσια εικόνα του κ. Πικραμμένου, ο οποίος εξηγεί πώς έγινε στόχος του πολύ σκληρού μηχανισμού εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεπερασμένο το «σκληρό ροκ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ανακάμψει εκλογικά μέσα από την επανάληψη, σε διαφορετικές συνθήκες, του λεγόμενου «σκληρού πολιτικού ροκ» του παρελθόντος. Η ελληνική κοινωνία είναι τραυματισμένη από τη δεκαετούς διάρκειας οικονομική κρίση. Δεν έχει τη διάθεση να παρασυρθεί σε μια σκληρή πολιτική αναμέτρηση που δεν θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο αλλά θα στηρίζεται στην τεχνητή πόλωση.

Στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας διπλασιάστηκε το ιδιωτικό χρέος στις τράπεζες, στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Συρρικνώθηκε η μεσαία τάξη. Έγινε πιο σκληρή η διαχείριση των κόκκινων δανείων από το προβληματικό τραπεζικό σύστημα. Δημιουργήθηκε εξαιτίας της σκληρής οικονομικής πολιτικής του κ. Τσίπρα η λεγόμενη γενιά των 360 ευρώ. Κλιμακώθηκε η φυγή των νέων στο εξωτερικό. Απαξιώθηκε ακόμη περισσότερο η οικογενειακή ακίνητη περιουσία. Τα θύματα της κρίσης του 2008-2009, δηλαδή των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών, έμειναν στο επαγγελματικό περιθώριο χωρίς την αναγκαία δεύτερη ευκαιρία. Τα εισοδήματα των συνταξιούχων συμπιέστηκαν ακόμη περισσότερο.

Σε αυτές τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η σκανδαλολογία της κυβέρνησης αφήνει τους περισσότερους πολίτες ασυγκίνητους. Επειδή η κυβέρνηση έχει χάσει το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα μέσα από αμφιλεγόμενες διαχειριστικές πρακτικές και σκάνδαλα που συνδέονται με το Μαξίμου, οι πολίτες θεωρούν ότι η τεχνητή πόλωση και η δήθεν κάθαρση του σκανδάλου της Novartis αποτελούν μεθοδεύσεις μιας εξουσίας που έχει χάσει την επαφή με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και τους πολίτες.

Διπλή αποστολή

Στις πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται, η ΝΔ έχει μια δύσκολη αποστολή.

Από τη μια πρέπει να απαντήσει στη σκανδαλολογία της κυβέρνησης και να αποδείξει ότι μπορεί να παίξει ακόμη και στο γήπεδο που έχει επιλέξει, για τους δικούς του λόγους, το Μαξίμου.

Από την άλλη πρέπει να είναι προσεκτική στις κινήσεις της και να εφαρμόσει με επιτυχία τη στρατηγική Μητσοτάκη, που στηρίζεται στη θετική ψήφο υπέρ της ΝΔ και όχι τόσο στην τιμωρητική ψήφο σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαφορά είναι τεράστια και διαμορφώνει τις συνθήκες για την επόμενη μέρα. Ο κόσμος δεν πρέπει να φύγει από την πολιτική, για να πάρει μέρος στην αναγκαία οικονομική και κοινωνική επανεκκίνηση.

Εάν δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι και επιλογή του πολιτικού συστήματος, πολλοί πολίτες θα προτιμήσουν, σε αυτή τη φάση, να κρατήσουν αποστάσεις από την πολιτική. Το σταθερό μήνυμα που στέλνει ο Μητσοτάκης σε όλες τις δημόσιες ομιλίες του είναι ότι επιβάλλεται η μεγάλη επιστροφή των πολιτών στην πολιτική, για να οργανωθεί σε καλύτερη βάση το μέλλον της πατρίδας μας.