Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις (μπορεί και… κεντροαριστερός) - Free Sunday
Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις (μπορεί και… κεντροαριστερός)
Ποιοι είναι κατά δήλωση αυτών των ανθρώπων ο δήθεν… κορμός της κεντροαριστεράς; Αυτοί που επί πέντε χρόνια δεν σχεδίασαν τίποτα ως κυβέρνηση; Που ποδηγετούν τους θεσμούς, με πρώτη τη Δικαιοσύνη; Που, αντί να ενώνουν τη χώρα μπρος στις σύγχρονες προκλήσεις, τη διχάζουν;

Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις (μπορεί και… κεντροαριστερός)

Η ρήση «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις» δεν ανήκει στον Τσαρούχη, όπως όλοι νομίζουμε, αλλά στον Τζαβαλά Καρούσο, ηθοποιό και αγωνιστή της Αριστεράς. Έναν συνεπή ιδεολόγο που εξορίστηκε σε Μακρόνησο, Άη Στράτη, Γυάρο και πέθανε το 1969, σε ηλικία μόλις 65 χρόνων, με την υγεία του επιβαρυμένη από τις διώξεις.

Ωστόσο, όπως έχει πει ο ίδιος ο Τσαρούχης, «εγώ διέδωσα αυτή τη ρήση, όπως ένας Απόστολος διέδιδε τον λόγο του Ιησού». Και είναι πράγματι μια ρήση που άντεξε στον χρόνο, γιατί περιέγραφε με σοκαριστική ακρίβεια την υποκρισία που βασιλεύει διαχρονικά στη χώρα.

Δείτε τι δηλώνουν πολιτικοί όπως η κυρία Ρεπούση, ο Μπίστης, ο Ραγκούσης ή αναλυτές όπως ο Μαραντζίδης. Κατά… δήλωσή τους, προτείνουν συνδημιουργία μιας νέας κεντροαριστεράς με κεντρικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή υποστηρίζουν στα σοβαρά –πάλι κατά δήλωσή τους δηλαδή– ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κύριο ιδεολογικό όχημα της ανασυγκρότησης του χώρου.

Για ποια ακριβώς κεντροαριστερά μιλούν οι εν λόγω δηλωσίες; Αυτή που ψεύδεται από το πρωί μέχρι το βράδυ; Που έχει βαφτίσει φασίστες και ακροδεξιούς όσους διαφωνούν μαζί της για το Μακεδονικό (μεταξύ των οποίων είναι και το ΚΚΕ); Που χαρακτηρίζει ακροδεξιό τον Μητσοτάκη; Που έχει σημαία της το σκληρό πελατειακό κράτος; Που αναγέννησε τον νεο-αυριανισμό μέσα από εξαρτημένα ΜΜΕ που τα συντηρούν με κρατικό χρήμα;

Ποιοι είναι κατά δήλωση αυτών των ανθρώπων ο δήθεν… κορμός της κεντροαριστεράς; Αυτοί που επί πέντε χρόνια δεν σχεδίασαν τίποτα ως κυβέρνηση; Που ποδηγετούν τους θεσμούς, με πρώτη τη Δικαιοσύνη; Που, αντί να ενώνουν τη χώρα μπρος στις σύγχρονες προκλήσεις, τη διχάζουν, ανασύροντας τον εμφύλιο, το αστυνομικό κράτος και τις ψευδείς δήθεν κομματικές διαχωριστικές γραμμές (που ευτυχώς δεν αγγίζουν πια τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία);

Ρεπούση, Μπίστης, Ραγκούσης, Μαραντζίδης, εφαρμόζουν με επιτυχία το «είσαι ό,τι δηλώσεις». Δηλώνουν εκπρόσωποι της κεντροαριστεράς, βαφτίζουν κεντροαριστερά και το μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ και ΥΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ότι εκπροσωπούν τα σπουδαία, ενώ η πικρή γι’ αυτούς αλήθεια είναι ότι εκπροσωπούν τη φαυλοκρατία της Μεταπολίτευσης που με τέτοιο ακριβώς σκεπτικό έφερε τη χρεοκοπία στη χώρα.

Γιατί δεν αρκεί, ευτυχώς, μια δήλωσή τους για να είναι κεντροαριστερά, ή και Αριστερά, ένα μόρφωμα εξουσίας χωρίς ιδεολογική πυξίδα, χωρίς κοινωνικές ευαισθησίες, με μόνη επιδίωξη την πάση θυσία παραμονή στην εξουσία με βάση το πόνημα του Νικολό Μακιαβέλι. Και ούτε φυσικά οι Ρεπούση, Μπίστης, Ραγκούσης, Μαραντζίδης και όσοι ακόμη τους μιμούνται εκφράζουν τίποτε περισσότερο από τους εαυτούς τους. Και φυσικά δεν αρκεί μια δήλωση όλων αυτών (Συριζαίων, προσερχομένων κ.ά.) για να εκφράσουν την κεντροαριστερά.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε αυτό το δήθεν εγχείρημα της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς δεν έχουν ψελλίσει ούτε μια πρόταση που να αφορά την κοινωνία. Δεν τους ακούει κανείς και το ξέρουν. Επιπλέον, τους αρκεί να «είναι ό,τι δηλώσουν». Ποτέ στην Ελλάδα δεν χρειάστηκε να προσκομίσει κανείς αποδείξεις γι’ αυτό.