"ΜΑΖΙ" ... για την Αλλαγή ! - Free Sunday
"ΜΑΖΙ" ... για την Αλλαγή !

"ΜΑΖΙ" ... για την Αλλαγή !

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, μεγάλος χρηματοπιστωτικός οργανισμός αποφάσισε να μηχανοργανώσει τις νομικές του υπηρεσίες. Προσέλαβε μια εταιρία πληροφορικής και της ανέθεσε να φτιάξει ένα πρόγραμμα στο οποίο θα καταγράφονται ως αυτοτελείς φάκελοι οι υποθέσεις κάθε δικηγόρου και μέσα σε κάθε φάκελο οι ενέργειες κάθε δικηγόρου ανά υπόθεση. Δημιούργησε και τμήμα γραμματειακής υποστήριξης για την καταχώρηση των δεδομένων. Κάθε προϊστάμενος, άμεσος ή απώτερος, είχε άμεση πρόσβαση στο πρόγραμμα και με απλούς χειρισμούς μπορούσε ανά πάσα στιγμή, να δει αν έγιναν όσα έπρεπε και αν τηρήθηκαν οι συμφωνημένοι χρόνοι ενέργειας. Αμέσως καταργήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό τα "ενημερωτικά", οι συσκέψεις, η αλυσίδα ενημέρωσης και φυσικά ... οι δυνατότητες συγκάλυψης!

Εννοείται πως το πρόγραμμα "έβγαζε" και συγκεντρωτικούς πίνακες με μέσους όρους ανά χειριστή και υπόθεση και άπαντες οι ενδιαφερόμενοι γνώριζαν πως τα συγκεντρωτικά ανά περιόδους κοινοποιούνταν σε όλους, άρα και στους ίδιους. Το αποτέλεσμα προφανές: Όποιος έβλεπε τον εαυτό του τελευταίο στη λίστα έπρεπε ή να έχει πολύ καλή δικαιολογία ή να "τσακιστεί" να ανέβει στην κατάταξη στο επόμενο διάστημα. Τα "ενημερωτικά" και οι συσκέψεις περιορίστηκαν στο μικρό ποσοστό των υποθέσεων που εξαρχής ήταν γνωστό ότι παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες ή σε αυτές που παρουσίαζαν αδικαιολόγητη απόκλιση από τα μέσο όρο στα στατιστικά. Οι δε χειριστές, όταν έβλεπαν ότι μετά από μία, δύο, τρεις το πολύ ενημερώσεις βάσει συγκεντρωτικών, η θέση τους δεν βελτιώνονταν, ζητούσαν μόνοι τους είτε αλλαγή καθηκόντων, είτε παραιτούνταν.

Έχετε τώρα μια ιδέα για το τι ακριβώς έκανε ο Πρωθυπουργός στους Υπουργούς και λοιπούς μετακλητούς, εγκαθιστώντας το πρόγραμμα "ΜΑΖΙ".

 

Αργότερα, ο οργανισμός μετέτρεψε το πρόγραμμα σε διαδικτυακό. Καταργήθηκε η γραμματεία υποστήριξης και ο κάθε χειριστής, μέσω διαδικτύου, ενημέρωνε μόνος του την μερίδα του με τις ενέργειες που είχε κάνει. Δεν αρκούσε να τις έχει κάνει, έπρεπε και να το δείξει (να διαφημίσει τη δουλειά του στον προϊστάμενο) καταχωρώντας την στο πρόγραμμα. Η επιτάχυνση της ενημέρωσης είναι προφανής.

Εκ παραλλήλου, τα υπόλοιπα τμήματα του οργανισμού, "έστησαν " ανάλογα προγράμματα και για τις δικές τους δραστηριότητες και σύντομα, αφού όλοι διασυνδέθηκαν, οι πάντες "έβλεπαν" τους πάντες και φυσικά, σε όποιες δράσεις χρειαζόταν συνεργασία, η καθυστέρηση του ενός φαινόταν στον ανυπαίτιο άλλο, ο οποίος ασκούσε πίεση. Ο προϊστάμενος δεν χρειαζόταν να παρέμβει. Όποιος ήθελε να προστατεύσει τη δουλειά του, πίεζε το συνάδελφο από το άλλο τμήμα που καθυστερούσε.

Σκεφτείτε τώρα έναν υπουργό που καθυστέρησε μια δράση και "κρέμασε" τον άλλο υπουργό που ήταν έτοιμος με αποτέλεσμα το συνολικό έργο να μείνει πίσω.

 

Τελειώνοντας την ιστορία, το πρόγραμμα κατέληξε, μέσω διαδικτύου να είναι διαδραστικό: Οι εντολές δίδονται μέσω του προγράμματος, αλλά και τα έγγραφα διακινούνται ψηφιοποιημένα, μέσω αυτού. Ανάλογα προγράμματα, πλέον έχουν την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία όλες οι μεγάλες εταιρίες που έχουν πολλά και πολυπρόσωπα τμήματα. και τα χρησιμοποιούν για καταγραφή και αξιολόγηση ενεργειών, για συντονισμό, για χάραξη στρατηγικής και για αξιολόγηση στελεχών. Όλοι οι εξωκοινοβουλευτικοί τεχνοκράτες υφυπουργοί και γραμματείς είναι βέβαιο ότι είναι, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, εξοικειωμένοι με τέτοια συστήματα, διότι τα είχαν και εκεί που δούλευαν. Αυτοί, θα σπρώχνουν και τους υπουργούς τους στη δράση, ξέροντας ότι το πρόγραμμα είναι ένα γυάλινο κλουβί μέσα στο οποίο φαίνονται όλοι.

Ο Μητσοτάκης δεν έφερε καμιά μεγάλη επανάσταση εισάγοντας το "ΜΑΖΙ". Εφήρμοσε δυνατότητα που λειτουργεί ήδη στη χώρα, στον ιδιωτικό τομέα φυσικά, πολλά χρόνια τώρα. Και αν σας κάνει εντύπωση το ότι αυτή η μεθοδολογία μπαίνει και στη πολιτική, απλά σκεφτείτε ότι ο προϋπολογισμός που διαχειρίζεται ένα Υπουργείο, ίσως και το ανθρώπινο δυναμικό, είναι συχνά μικρότερο από τα αντίστοιχα μεγέθη μια ιδιωτικής εταιρίας.

 

Εκεί που μπορεί να αποτύχει ένα τέτοιο πρόγραμμα, ουσιαστικά η μεθοδολογία που αυτό υποστηρίζει, είναι στη στοχοθεσία. Αν ο επικεφαλής θέσει παράλογους στόχους, είναι βέβαιο ότι άπαντες θα αποτύχουν στη συγκεντρωτική καταγραφή, γεγονός που όμως, αδιαμφισβήτητα θα σημαίνει ότι απέτυχε ο Αρχηγός ! Στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, τη στοχοθεσία την εισηγήθηκε ο ίδιος και την ενέκρινε ο ελληνικός λαός στις εκλογές. Αν η στοχοθεσία είναι εσφαλμένη, ο λαός θα αποφανθεί στις επόμενες εκλογές.

Αυτά τα συστήματα φέρνουν επιτάχυνση ("εντατικοποίηση" κατά μερικούς), ανταγωνισμό ("κανιβαλισμό") και στοχεύουν στο αποτέλεσμα (είναι "απάνθρωπα" και "καταπιεστικά" κατά κάποιους). Φέρνουν όμως και διαφάνεια και ικανό ποσοστό δημοκρατικότητας. Αν είσαι όμως από την πλευρά του καταναλωτή, πελάτη, πολίτη που αναμένει το αποτέλεσμα, απλά το απολαμβάνεις όταν έρχεται.

 

Ας υποθέσουμε τώρα ότι ένα πρόγραμμα τύπου "ΜΑΖΙ" εγκαθίσταται σε μια εφορία. Κάθε ελεγκτής πρέπει να διεκπεραιώσει δέκα δύσκολες υποθέσεις, δέκα μέτριες και δέκα απλές. Ξέρει ότι ο κάθε προϊστάμενός του βλέπει την πρόοδο των εργασιών του και ότι το ίδιο το μπορεί ακόμη και ο Πρωθυπουργός, πατώντας ένα κουμπί, την ώρα που μιλάει στο τηλέφωνο.

Εννοείται ότι ο Προϊστάμενος θα τρέχει κάθε μέρα να πατήσει πρώτος το κουμπί, ώστε όταν το πατήσει ο Πρωθυπουργός να είναι έτοιμος να δώσει εξηγήσεις ή, κυρίως, να έχει προλάβει να διορθώσει τις αστοχίες του υφισταμένου, πριν κληθεί να τις αιτιολογήσει στον ανώτερό του.

Ο ελεγκτής ξέρει ότι αν ο ίδιος έχει διεκπεραιώσει τις μισές εντολές, την ώρα που όλοι οι άλλοι έχουν περάσει τα δύο τρίτα, δεν σώζεται στην αξιολόγηση με κανένα μέσο και κανένα τρόπο.

Ο οποιοσδήποτε βλέπει στο σύστημα μια εντολή ελέγχου να έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, μπορεί να υποψιαστεί "θάψιμο". Αν αντίθετα μια άλλη εντολή έτρεξε υπερβολικά γρήγορα ή και εκτός σειράς, μπορεί να υποψιαστεί "δίωξη ανεπιθύμητου".

Η τεχνολογία δίνει απίθανες δυνατότητες. Πολλοί από εμάς δεν απεχθάνονται την τεχνολογία καθεαυτή, αλλά αυτές τις συνέπειες των δυνατοτήτων της, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν και να αποδώσουν σε όλο το φάσμα του Δημοσίου: στην έκδοση συντάξεων, στην απονομή βοηθημάτων, στην έκδοση οικοδομικών αδειών, στους διαγωνισμούς και σε ότι άλλο φαντάζεστε.

Φυσικά, παρέχεται και δυνατότητα υψηλής ποιότητας και αντικειμενικής αξιολόγησης του στελεχιακού δυναμικού.

 

Είναι (επιβάλλεται), πιστεύω θέμα χρόνου να τα βάλει σε εφαρμογή όλα αυτά η παρούσα κυβέρνηση σε ολόκληρο το Δημόσιο Τομέα. Έχει την ισχύ, φαίνεται να έχει και τη βούληση. Το κόστος είναι αμελητέο πια. Θα υπάρξουν, αντιδράσεις στην αρχή, όχι για άλλο λόγο, αλλά κυρίως διότι αμέσως, με την πρώτη εφαρμογή τους, θα ξηλωθούν από μόνα τους παραμάγαζα, συντεχνίες, παρασιτικές συμπεριφορές και αναποτελεσματικές δομές. Θα βγουν στην επιφάνεια και θα φαίνονται !

Όπως είπε και ο κ. Τσίπρας ο κ. Μητσοτάκης σχημάτισε "Κυβέρνηση Α.Ε.". Μακάρι να γίνει Α.Ε. και το Ελληνικό Δημόσιο. Ως γνωστόν, οι ανώνυμες εταιρίες όταν επιτυγχάνουν, αναπτύσσονται και μοιράζουν κέρδη. Σε αντίθετη περίπτωση χρεωκοπούν και κλείνουν.