Γιατί ο κ. Τσίπρας χρειάζεται πρόωρες εκλογές; - Free Sunday
Γιατί ο κ. Τσίπρας χρειάζεται πρόωρες εκλογές;
Αν γίνονταν εκλογές τον Σεπτέμβριο, ο κ. Τσίπρας θα μετρούσε πέντε σερί ήττες, αλλά δεν θα έχανε την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί ο κ. Τσίπρας χρειάζεται πρόωρες εκλογές;

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι έχει δίκιο ο κ. Τσίπρας που προβλέπει εκλογές τώρα, τις οποίες μάλιστα ορίζει για τις 30 Σεπτεμβρίου. Και, όπως λένε, έχει δίκιο διότι με βάση τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ θα πετύχει μια άνετη διπλή νίκη, καίγοντας και τον εκλογικό νόμο της ψευτο-απλής αναλογικής. (Πού έχει ακουστεί απλή αναλογική με όριο εισόδου το 3%; Να παίρνει ένα κόμμα ακόμη και 200.000 ψήφους, που αντιστοιχούν σε εννέα βουλευτές, και να μην εισέρχεται στη Βουλή! Επειδή είδαν ότι ήταν πια δεύτεροι, έφτιαξαν έναν εκλογικό νόμο μόνο για να κλέψουν τις έδρες του πρώτου.)

Προσωπικά, είμαι στην εντελώς αντίθετη πλευρά. Τι υποστηρίζω; Ότι είναι ο κ. Τσίπρας που παρακαλά καθημερινά τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εκλογές. Θα τις χάσει, αλλά η ήττα θα είναι η προσωπική του λύτρωση. Δεν θα χάσει το κόμμα, και αυτό δεν είναι λίγο.

Να το εξηγήσω: Αν γίνονταν εκλογές τον Σεπτέμβριο, ο κ. Τσίπρας θα μετρούσε πέντε σερί ήττες, αλλά δεν θα έχανε την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα υποστήριζε ότι δεν είχε τον χρόνο να αναδιατάξει τον πολιτικό του χώρο, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Έτσι, θα εξασφάλιζε άλλα τέσσερα χρόνια ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίθετα, αν οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας ή και λίγο νωρίτερα, δηλαδή σε δυο-τρία χρόνια, και ο Τσίπρας υποστεί τη διπλή ήττα της κάλπης, τότε πρέπει να τα μαζεύει και να φεύγει, αφήνοντας το κόμμα σε νέο αρχηγό. Θα τον κατηγορήσουν –και πολύ σωστά– ότι ενώ είχε τον χρόνο να αναδιατάξει την κεντροαριστερά, έχασε και πάλι, άρα δεν μπορεί να συνεχίσει.

Αν και είναι πολύ πρόωρο, επιτρέψτε μου μια πρόβλεψη. Σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα θα περάσει στο... συστημικό ΠΑΣΟΚ που έχει εισχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και θα έχει βρει και τον αρχηγό. Θα επιστρέψουμε στο δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μέσω της σιωπηρής κατάληψης του ΣΥΡΙΖΑ, που γίνεται έντονα στο παρασκήνιο εδώ και καιρό από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στρατολογούν «ημετέρους».

Τότε, μην αποκλείετε να γίνει το σύνηθες: Ο Τσίπρας να αποχωρήσει με τον παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ και να επιστρέψει στο κόμμα του 3,5%. Πολλές φορές οι ηττημένοι αρχηγοί φεύγουν φτιάχνοντας νέα μικρότερα σχήματα, αυτός που το έχει έτοιμο; (Θυμίζω: Στεφανόπουλος, Τσοβόλας, Μπακογιάννη, Αβραμόπουλος, Σαμαράς, Παπανδρέου…)

Συνεπώς, ναι, νομίζω ότι αν κάποιος θέλει εκλογές τώρα, αυτός είναι ο κ. Τσίπρας. Και μη μου πείτε ότι δεν τα λέω καλά, γιατί στο τέλος της τετραετίας μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Δεν θα τις κερδίσει!

Πώς να κερδίσει κάποιος εκλογές όταν δεν μπορεί ούτε να κυβερνήσει ούτε να κάνει αντιπολίτευση, πάντα χωρίς κανένα σχέδιο; Και, κυρίως, πώς να νικήσει έναν Μητσοτάκη που μετά τα ελληνοτουρκικά και τον κορονοϊό θα πετύχει και μια τρίτη νίκη, έχοντας συνεφέρει και την οικονομία;

ΥΓ.: Αν αυτό συμβεί και το βαθύ ΠΑΣΟΚ αποκτήσει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή του πολιτικού συστήματος στα κόμματα προ κρίσης του 2009. Τα μικρά κόμματα που δημιουργήθηκαν (ΑΝΕΛ, Ποτάμι) χάθηκαν. Τα ασήμαντα (Λεβέντης, Χρυσή Αυγή) επιστρέφουν στα χαμηλά τους ποσοστά. Και ο τελευταίος που θα επιστρέψει στη... βάση του θα είναι οι του ΣΥΡΙΖΑ του 3,5%.