Δύο χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη: Χρόνια προοπτικής και ευθύνης - Free Sunday
Δύο χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη:  Χρόνια προοπτικής και ευθύνης

Δύο χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη: Χρόνια προοπτικής και ευθύνης

Στις 7 Ιουλίου 2021 συμπληρώθηκαν δύο έτη από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αυτά τα δυο χρόνια, ο πολιτικός χρόνος ήταν εξαιρετικά πυκνός, με το ένα γεγονός να διαδέχεται το άλλο, τεστάροντας τα αντανακλαστικά και τις ικανότητες διαχείρισης κρίσεων της κυβέρνησης. Από τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό μέχρι την παγκόσμια αλλαγή στην καθημερινότητα και την οικονομική καθίζηση που έφερε η υγειονομική κρίση της πανδημίας και που δεν άφησε κανέναν άνθρωπο στον πλανήτη ανεπηρέαστο, όσα συνέβησαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δημιούργησαν έκτακτες πρωτόγνωρες συνθήκες.

Οι έκτακτες αυτές συνθήκες της πανδημίας θα οδηγούσαν ίσως κάθε άλλη κυβέρνηση σε μια καθαρά διαχειριστική προσέγγιση και απλά σε μια προσπάθεια συγκράτησης των αρνητικών συνεπειών, μέχρι να τελειώσει η κρίση. Όμως, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πιστή στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, για το οποίο ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο όχι μόνο να καλυτερεύσει τη ζωή του κάθε πολίτη, αλλά να προετοιμάσει την επόμενη ημέρα και φυσικά να δώσει λύση σε χρόνια προβλήματα και παθογένειες.

Ο ταχύτατος ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους έφερε χιλιάδες υπηρεσίες στα χέρια των πολιτών, μέσα στην άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού τους, ενώ μείωσε κατά πολύ τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η μείωση της φορολογίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η στήριξη όλων των κοινωνικών στρωμάτων κατά την περίοδο της πανδημίας με χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως οι κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής, διασφάλισαν τη βιωσιμότητά τους και τα εισόδημα μιας πλατιάς μερίδας της μεσαίας τάξης. Η μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά που επηρεάζονται από το προσφυγικό κύμα έδωσε μια ανάσα στους δοκιμαζόμενους κατοίκους τους και στις επιχειρήσεις σε αυτά. Η επιτάχυνση της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης με παράλληλο σχεδιασμό αντισταθμιστικών μέτρων για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας στις δύο περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο, Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία, όχι μόνο ωφελεί το περιβάλλον των επιβαρυμένων αυτών περιοχών, αλλά δίνει νέα προοπτική στους κατοίκους τους και τους αποτρέπει από το να μετακινηθούν αλλού για αναζήτηση εργασίας. Οι εμβληματικές επενδύσεις όπως του Ελληνικού, αλλά και οι μικρές και μεγάλες επενδύσεις σε όλη τη χώρα και η προσέλκυση τεχνολογικών εταιρειών του εξωτερικού έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν σημαντικό αριθμό νέων επιστημόνων και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Η ενίσχυση και η θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τον κατάλληλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και η δημιουργία χιλιάδων νέων ΜΕΘ και ΜΑΦ έγιναν εν μέσω πανδημίας, όμως θα παραμείνουν για να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας σε κάθε πολίτη.

Η σημαντικότερη ίσως πρόσφατη μεταρρύθμιση δεν είναι άλλη από τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη. Η μεταρρύθμιση αυτή, που πολεμήθηκε όσο καμιά άλλη από όσους θεωρούσαν ότι θίγονταν τα παγιωμένα συμφέροντά τους, εκσυγχρόνισε το εργασιακό πλαίσιο στη χώρα, κατοχύρωσε πλήρως όλα τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες αιώνων, αναγνώρισε τη νέα πραγματικότητα της εργασίας που προέκυψε από τις εξελίξεις στη τεχνολογία και θωράκισε τις δομές προστασίας των εργαζομένων. Όπως ακριβώς τόνισε και ο υπουργός, η μεταρρύθμιση αυτή έδωσε πραγματικά δύναμη στον εργαζόμενο!

Μέσα σε όλη αυτή την περίοδο και στις αντιξοότητες, η κυβέρνηση πορεύτηκε έχοντας μια πυξίδα: Την ευθύνη. Ευθύνη απέναντι στους πολίτες, που την εμπιστεύτηκαν. Ευθύνη απέναντι σε όσους αντιμετώπισαν τις δυσκολίες που έφερε ο COVID-19 στις ζωές μας. Ευθύνη απέναντι στη χώρα και σε όλους τους πολίτες της και πάνω από όλα, ευθύνη απέναντι στην Ιστορία. Δύο χρόνια μέσα στα οποία έγιναν πράγματα που δεν θα γίνονταν σε 20, τόσο από άποψη γεγονότων, όσο και μεταρρυθμίσεων. Δύο χρόνια από τα τέσσερα της πρώτης τετραετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, που μας δίνουν μια ιδέα του πώς θα μπορούσε να ήταν η χώρα μας αν ενεργοποιούνταν όλες οι παραγωγικές της δυνάμεις και μια εικόνα του μέλλοντος που έρχεται, πιο σύντομα από όσο περιμέναμε. Δύο χρόνια ευθύνης και προοπτικής για όλους!