Νέοι «άθλοι» Μουζάλα στο προσφυγικό - Free Sunday
Νέοι «άθλοι» Μουζάλα στο προσφυγικό

Νέοι «άθλοι» Μουζάλα στο προσφυγικό

Ο κ. Μουζάλας, ο οποίος έχει τον τίτλο του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής –ενώ το βασικό μας πρόβλημα είναι το προσφυγικό και βέβαια ούτε μεταναστευτική πολιτική έχει η κυβέρνηση- δυσχεραίνει με τα λάθη και τις παραλείψεις του μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση. 

Είναι λάθος η πρωτοβουλία του να δημιουργήσει χώρους φιλοξενίας, με τη μορφή καταυλισμών, στην Κρήτη. Ήδη καταστράφηκε τουριστικά η Λέσβος και δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος σε μεγαλύτερη κλίμακα. 

Θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στην Κρήτη, για τη διάρκεια της μη τουριστικής περιόδου, γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες, που αποτελούν άλλωστε την πλειονότητα των εισερχομένων στην Ελλάδα, αλλά σε τουριστικές μονάδες χαμηλού κόστους που θα μείνουν ανοικτές σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ή σε διαμερίσματα που θα ενοικιαστούν γι’ αυτό τον σκοπό. Η δημιουργία όμως καταυλισμών σε τουριστικές περιοχές αποτελεί διαρκή δυσφήμηση γι’ αυτές και προκαλεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τις σχετικές κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις. 

Θα πρέπει να καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι οι καταυλισμοί προσφύγων δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με τουριστικές περιοχές και μεγάλα αστικά κέντρα γιατί δημιουργούν ανυπέρβλητα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα. 

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει έναν εκπρόσωπο ΜΚΟ για ένα υπουργείο στρατηγικής σημασίας, η αποτελεσματικότητα του οποίου στηρίζεται στη στρατηγική της κυβέρνησης και τη δραστηριοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, κυβέρνηση και κράτος έχουν επιλέξει την ουσιαστική απουσία και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι τα ¾ της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το 2016 είναι προγραμματισμένα να καταλήξουν σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ. Εφαρμόζεται και στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό μοντέλο ανθρωπιστικής βοήθειας προς λιγότερο αναπτυγμένες τρίτες χώρες, οι οποίες δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες και στερούνται –λόγω εμφυλίου ή άλλης μεγάλης καταστροφής- διοικητικών δομών. 

Όπως μας πληροφορεί η φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Μουζάλας έχει δυσκολίες συνεργασίας με τον γ.γ. του υπουργείου του κ. Βουδούρη, με αποτέλεσμα να μην του εκχωρεί αρμοδιότητες και να τον υπονομεύει σε κάθε ευκαιρία. Απ’ ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επαναλάβει στο προσφυγικό-μεταναστευτικό τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στη διάλυση του 2015 και στην αναβάθμιση της ευρωτουρκικής συνεργασίας προκειμένου να καλυφθεί και το κενό της ελληνικής κυβερνητικής ανυπαρξίας.