Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τα κόμματα - Free Sunday
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τα κόμματα

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τα κόμματα

Σταθεροποίηση σε χαμηλά επίπεδα

Ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται σε ένα δημοσκοπικό ποσοστό της τάξης του 17,5% το οποίο στην αντίληψη της ηγεσίας του είναι επιτυχία με την έννοια ότι θα μπορούσε η δημοτικότητα του μεγάλου κυβερνητικού κόμματος να είχε πέσει ακόμη πιο χαμηλά. Επειδή μάλιστα στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 17% ορισμένοι από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει από δημοσκοπική, πολιτική σκοπιά.

Κατά την άποψή μου το χαμηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υποχωρήσει κι άλλο μόλις οι πολίτες αφήσουν πίσω τους την ανάμνηση των «μπάνιων του λαού» και βρεθούν αντιμέτωποι με τα προβλήματα της καθημερινότητας που αναμένεται να γίνει πιο δύσκολη το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως χρειάζεται τη σταθεροποίηση έστω σε χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά για να μην υποχρεωθεί να πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για να προλάβει την πλήρη δημοσκοπική και πολιτική του κατάρρευση.

Η δημοσκόπηση καταγράφει μεγάλη υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ της τάξης των 10 μονάδων. Με δημοσκοπικό ποσοστό 27,5% η ΝΔ μπορεί σχετικά εύκολα να κινηθεί σε μία εκλογική αναμέτρηση προς το 33% - 35%. 

Δημιουργείται όμως η αντίληψη ότι υπάρχει ένα είδος οροφής σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς και πως θα χρειαστεί να αναζητήσει συμμάχους και εφεδρείες τις οποίες είναι δύσκολο να βρει.

Το Ποτάμι φαίνεται ότι έχει μπει σε φάση δημοσκοπικής συρρίκνωσης ενώ οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων δεν μπορεί να αποτελέσουν το κυβερνητικό συμπλήρωμα της ΝΔ χωρίς να υπονομευτεί η εκσυγχρονιστική προσπάθειά της. Άλλωστε με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων οι ΑΝΕΛ θα πρέπει να δώσουν μάχη για να μπούνε στη Βουλή, μόνο η Ένωση Κεντρώων του κ. Λεβέντη δείχνει ικανή να περάσει ξανά το όριο του 3% που εξασφαλίζει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει περιορισμένες δυνάμεις, της τάξης του 5,5% ενώ δεν είναι βέβαιο προς ποια πολιτική κατεύθυνση θα κινηθεί.

Τρίτη η Χρυσή Αυγή

Η δημοσκόπηση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δείχνει τη Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση με ποσοστό 7,5% ενώ το ΚΚΕ μοιράζεται την τέταρτη θέση με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, με ποσοστό 5,5%.

Συνήθως το εκλογικό ποσοστό της Χρυσής Αυγής είναι υψηλότερο του δημοσκοπικού ποσοστού γιατί δεν εκδηλώνονται όλοι οι υποστηρικτές της. Εάν κρίνουμε από τις διαστάσεις που έχει πάρει η οικονομική και κοινωνική κρίση και την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό – μεταναστευτικό, η Χρυσή Αυγή μπορεί να εξασφαλίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές διψήφιο ποσοστό.

Αποστάσεις από την πολιτική

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη βαθιά απογοήτευση πολλών πολιτών με την κυβέρνηση και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος. 81% των πολιτών θεωρούν ότι τα πράγματα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση ενώ το 85,5% δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης Τσίπρα. Οι πολίτες διαφωνούν σε όλα τα σημαντικά ζητήματα με την κυβέρνηση, από τη διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης μέχρι τον τρόπο χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.

Η δυσαρέσκεια τους δεν στρέφεται αποκλειστικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα αλλά οδηγεί και στην διατύπωση ισχυρών αμφιβολιών για την αποτελεσματικότητα των προτάσεων της ΝΔ και τις επιδόσεις που θα έχει μια κυβέρνηση που θα ελέγχεται από αυτήν. 

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παρασύρει στη δημοσκοπική, πολιτική του πτώση το σύνολο σχεδόν του πολιτικού συστήματος εφόσον με την αναξιοπιστία και την αναποτελεσματικότητα που τον χαρακτηρίζουν οδηγεί μαζικά τους πολίτες στην απογοήτευση και στον κυνισμό. Η ΝΔ έχει ενισχύσει εντυπωσιακά τη θέση της επί προεδρίας Μητσοτάκη, χρειάζεται όμως ένα ποιοτικό άλμα για να σταθεροποιήσει και να ενισχύσει το πολιτικό σύστημα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα Ροδιακή