Βαλκανική διαγραφή - Ευρωπαϊκή επίπληξη - Free Sunday
Βαλκανική διαγραφή - Ευρωπαϊκή επίπληξη
Τεράστια διαφορά μεταξύ ΕΛΚ και Νέας Δημοκρατίας

Βαλκανική διαγραφή - Ευρωπαϊκή επίπληξη

Από την Παρασκευή 4 Μαρτίου μέχρι την Τετάρτη 9 Μαρτίου, ο πολιτικός χρόνος έγινε ιδιαίτερα πυκνός για εμένα και έζησα μία εντυπωσιακή ευρωπαϊκή εμπειρία, μέσα από την οποία φάνηκε η θεσμική διαφορά μεταξύ του ΕΛΚ και της ΝΔ.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα λειτουργεί με φιλελεύθερα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ η ΝΔ είναι δυστυχώς βυθισμένη στη βαλκανική μιζέρια.

Τηλεφωνική διαγραφή

Διαγράφηκα από τη ΝΔ με ένα τηλεφώνημα του γενικού γραμματέα, κ. Μαρινάκη, την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου.

Η αναφορά μου στο σκάνδαλο Novartis, το οποίο δυστυχώς κουκουλώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και οι αμφιβολίες που εξέφρασα δημόσια για τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα οδήγησαν στην αποπομπή μου από τη ΝΔ, με απόφαση Μητσοτάκη και τον Μαρινάκη σε ρόλο τηλεφωνητή.

Δεν υπήρξε συνεδρίαση οποιουδήποτε οργάνου, ούτε ρωτήθηκε η άποψή μου για ζητήματα μεγάλης πολιτικής σημασίας. «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» από Μητσοτάκη, ο οποίος όμως επιμένει ότι είναι ένας σύγχρονος, φιλελεύθερος, Ευρωπαίος ηγέτης. Πιθανότατα ακολουθεί τον γνωστό κανόνα «είσαι ό,τι δηλώσεις».

Ο Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε στη διαγραφή μου από τη ΝΔ, αλλά στο δείπνο που είχε στην Αθήνα με τον επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ, Βέμπερ, την Πέμπτη 3 Μαρτίου, εκτός από το Ουκρανικό και το Ενεργειακό, συζήτησε και τη διαγραφή μου στο ΕΛΚ.

Όπως μας δήλωσε ο ίδιος ο Βέμπερ στη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Πέμπτη 9 Μαρτίου, ο Μητσοτάκης ζήτησε και τη διαγραφή μου από το ΕΛΚ, με το σκεπτικό ότι συγκρίνω τις πρακτικές του με εκείνες του Όρμπαν στην Ουγγαρία, δυσφημώντας τον και κάνοντας πρακτικά αδύνατη τη συνύπαρξη των ευρωβουλευτών της ΝΔ με εμένα στο ΕΛΚ.

Παίρνοντας αυτή την επιθετική πρωτοβουλία, ο κ. Μητσοτάκης με έφερε σε δύσκολη θέση, δημιούργησε όμως, άθελά του, ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων σε βάρος του.

Πρώτον, πήρε έναν διακριτικό ευρωβουλευτή και τον μετέτρεψε, για ένα διάστημα, σε πόλο αναφοράς στην ισχυρή πολιτική ομάδα του ΕΛΚ, με αποτέλεσμα να με κάνει ευρύτερα γνωστό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεύτερον, μου επέτρεψε να αναλύσω στο ΕΛΚ τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη Novartis και τις διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων και της δικαστικής λειτουργού κ. Τουλουπάκη, κάτι το οποίο δεν σκόπευα να κάνω. Απλά υποχρεώθηκα, στα πλαίσια της αμυντικής τακτικής μου.

Τρίτον, ανέδειξε σημαντικές πολιτικές διαφοροποιήσεις τις οποίες μέχρι τότε κανένας δεν είχε αντιληφθεί. Μεϊμαράκης και Βέμπερ κινήθηκαν σε μια πιο ήπια ευρωπαϊκή γραμμή, αποκλείοντας την εκπαραθύρωσή μου από το ΕΛΚ με βάση τα πρότυπα της ΝΔ.

Επιπλέον, η ένταση που προκάλεσε η κίνηση Μητσοτάκη σε συνδυασμό με την παρουσία της κας Τουλουπάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όπου απευθύνθηκε στους ευρωβουλευτές που έχουν συγκροτήσει Ομάδα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ανέδειξε διαφοροποιήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Τρεις υπουργοί, Γεωργιάδης, Βορίδης και Πλεύρης, μπλοκάρισαν την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Τσιάρα, για ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Επιπλέον έξι βουλευτές, οι οποίοι θεωρούνται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, έθεσαν ερώτηση διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία της Τουλουπάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

Με την ερώτησή τους αυτή φαίνεται πως ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρό πρόβλημα εσωκομματικής διαχείρισης και πως δεν έχουν καταλάβει τους κανόνες λειτουργίας της Ε.Ε. και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέταρτον, μέσα από τη διαδικασία που προκάλεσε στο ΕΛΚ ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τη διαφορά μεταξύ ενός ευρωπαϊκού, θεσμικά ώριμου, πολιτικού οργανισμού που είναι το ΕΛΚ και μιας μίζερης πολιτικής κατάστασης που είναι η ΝΔ, με δική του ευθύνη.

Πέμπτον, έθεσε με δική του πρωτοβουλία στην ατζέντα του ΕΛΚ και ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το θέμα του «κουκουλώματος» του σκανδάλου Novartis από την κυβέρνησή του και των ανελεύθερων πρακτικών που επιλέγει, κάθε φορά που θεωρεί ότι δέχεται μεγάλη επικοινωνιακή πολιτική πίεση.

Οι δυσκολίες του ΕΛΚ

Ο Βέμπερ θεωρείται ικανό πολιτικό στέλεχος και έχει δείξει ευαισθησία για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Υποστηρίχθηκε από τον Μητσοτάκη, τη ΝΔ και εμένα προσωπικά, στην προσπάθειά του να αναδειχθεί σε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αν οι άλλες πολιτικές ομάδες είχαν τιμήσει τη δέσμευσή τους να πάρει τη θέση ο επικεφαλής υποψήφιος του ευρωπαϊκού κόμματος που θα συγκέντρωνε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, θα ήταν σήμερα στη θέση της Φον ντερ Λάιεν.

Στη συνέχεια απέφυγε να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προτιμώντας να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου του ΕΛΚ στο συνέδριο του Ρότερνταμ, το οποίο όμως αναβλήθηκε λόγω της πρόσφατης έξαρσης της πανδημίας. Εάν όλα πάνε καλά, θα αντικαταστήσει σε αυτήν την εξαιρετικά σημαντική θέση τον Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα θέματα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, την οποία εκφράζει το ΕΛΚ, δεν εξελίσσονται θετικά το τελευταίο διάστημα. Μετά την εξαιρετικά σημαντική εκλογική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, ήρθε το σκάνδαλο Κουρτς στην Αυστρία, που οδήγησε στην πρόωρη πολιτική συνταξιοδότηση του 35χρονου καγκελάριου της Αυστρίας και μεγάλου αστέρα του ΕΛΚ. Στη συνέχεια είχαμε τη μεγάλη κρίση στο Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, που οδήγησε στην παραίτηση του ηγέτη του Κασάδο, ο οποίος θεωρείτο από τις μεγάλες πολιτικές ελπίδες του ΕΛΚ.

Σε αυτό το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, το τελευταίο που θα επιθυμούσε ο Βέμπερ ήταν κάποιο πρόβλημα στις εξαιρετικές σχέσεις του με τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Το πρόβλημα αυτό ήμουν άθελά μου εγώ και του το σερβίρισε στο δείπνο της Πέμπτης 3 Μαρτίου ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

Η στάση του Βέμπερ

Ο Βέμπερ στάθηκε από την αρχή στο πλευρό του Μητσοτάκη, κάνοντας ένα επιθετικό tweet σε βάρος μου αμέσως μετά τη διαγραφή μου από τη ΝΔ. Του απάντησα με μία αναλυτική επιστολή στην οποία έδωσα δημοσιότητα, καταλαβαίνοντας ότι είχε αρχίσει μια μεγάλη επίθεση σε βάρος μου, στην οποία έπρεπε να απαντήσω με τα μόνα όπλα που διέθετα, τα επιχειρήματα και τη δημοσιότητα.

Όπως είχα προβλέψει, τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα για εμένα λόγω της επιμονής Μητσοτάκη να δώσει ευρωπαϊκή διάσταση στην αντιπαράθεσή μας. Την Παρασκευή 4 Μαρτίου μου ανακοινώθηκε από το ΕΛΚ, 24 ώρες μετά το δείπνο Μητσοτάκη - Βέμπερ, ότι κινείται διαδικασία σε βάρος μου και πως η πολιτική ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητούσε την Τετάρτη 9 Μαρτίου στο Στρασβούργο την πρόταση του προεδρείου για στέρηση των πολιτικών μου δικαιωμάτων σαν μέλος του ΕΛΚ για έναν χρόνο.

Η κίνηση ήταν δυναμική και το χρονικό περιθώριο για να αντιδράσω εξαιρετικά περιορισμένο, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ είναι απασχολημένοι με την κρίση στην Ουκρανία, τη διεθνοπολιτική, την οικονομική και την ενεργειακή της διάσταση.

Αφού εργάστηκα εντατικά, με τη βοήθεια των συνεργατών μου, για να προετοιμάσω την άμυνά μου σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ήρθα σε επαφή με τον Βέμπερ και του ζήτησα αναβολή της συζήτησης για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ώστε η αντιπαράθεση να γίνει με κάπως καλύτερους όρους για εμένα. Το αίτημά μου απορρίφθηκε και έτσι βρέθηκα στο Στρασβούργο τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη μόλις 2 ευρωβουλευτών του ΕΛΚ επί συνόλου 177, και με το πανίσχυρο προεδρείο να κινητοποιεί τον μηχανισμό και τα εθνικά κόμματα που συμμετέχουν στο ΕΛΚ, για να επικυρωθεί η κομματική μου τιμωρία.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση ασκούσε όποια επιρροή διέθετε μέσω του ίδιου του Μητσοτάκη, του διευθυντή του γραφείου του και ανιψιού του, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του βουλευτή Σερρών με αρμοδιότητα στις διεθνές σχέσεις, Αναστάσιου Χατζηβασιλείου.

Προετοίμασα μία επιστολή που εξηγούσα τις θέσεις μου, ένα πιο σύνθετο κείμενο με παραπομπές σε αποφάσεις και δημοσιεύματα, που βοηθούσε τους ξένους ευρωβουλευτές να καταλάβουν ένα ζήτημα που αφορά κυρίως την ελληνική πολιτική ζωή, και ξεκίνησα έναν εξαντλητικό γύρο προσωπικών επαφών και τηλεφωνημάτων σε αναζήτηση υποστήριξης.

Τρία βασικά επιχειρήματα

Τρία ήταν τα βασικά επιχειρήματα που ανέπτυξα στα σημειώματα που έστειλα και στη συνέχεια παρουσίασα ο ίδιος στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης της Τετάρτης 9 Μαρτίου.

Άσκησα κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το «κουκούλωμα» του σκανδάλου Novartis. Το «κουκούλωμα» συνίσταται στο ότι η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να στραφεί κατά της Novartis, η οποία λεηλάτησε στο παρελθόν τα ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδας, και να διεκδικήσει δικαστικά αποζημιώσεις υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και των Ελλήνων φορολογουμένων.

Τον Ιούνιο του 2020, η Novartis ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, παραδέχτηκε με κάθε επισημότητα τις άδικες και παράνομες εμπορικές πρακτικές της στην Ελλάδα και κατέβαλε αποζημίωση 345 εκατομμυρίων δολαρίων για να κλείσει την υπόθεση στις ΗΠΑ.

Η Novartis είναι ελβετική πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά, επειδή είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, είναι και στη δικαιοδοσία των αμερικανικών αρχών.

Την επομένη ημέρα του συμβιβασμού Novartis - αμερικανικών αρχών, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτσας ανακοίνωσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να στραφεί δικαστικώς κατά της Novartis και να διεκδικήσει αποζημίωση.

Όπως εξήγησα στους συναδέλφους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, αυτές οι εξελίξεις αποτελούσαν προσωπική μου δικαίωση. Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχα διαμαρτυρηθεί έντονα για τη δικαστική διερεύνηση, με απόφαση της ελληνικής Βουλής, 10 πολιτικών της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς για το σκάνδαλο της Novartis. Είχα επιμείνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είχε υποχρέωση να «κυνηγήσει» τη Novartis και να διεκδικήσει αποζημίωση και να μη μετατρέψει την υποτιθέμενη διερεύνηση του σκανδάλου σε μία ακόμη άγονη πολιτική αντιπαράθεση.

Εάν, βέβαια, η δικαστική δίωξη κατά της Novartis αναδείκνυε ευθύνες πολιτικών προσώπων, κυβέρνηση και Δικαιοσύνη θα στρέφονταν στη συνέχεια και εναντίον τους.

Ο Μητσοτάκης κάνει το ίδιο λάθος με τον Τσίπρα. Πολιτικοποιεί και αυτός το σκάνδαλο της Novartis στρεφόμενος μέσω της πλειοψηφίας της Bουλής εναντίον δύο αριστερών δημοσιογράφων και της δικαστικής λειτουργού που ήταν αρμόδια για τη διερεύνηση του σκανδάλου, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ίδια τη Novartis.

Έναν χρόνο και 9 μήνες μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Πέτσα, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα στρεφόταν κατά της Novartis, δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Όπως εξήγησα στο ΕΛΚ, θεωρώ αυτή την αδράνεια Μητσοτάκη εξαιρετικά ταπεινωτική για την κυβέρνηση και τη χώρα μου. Έχουμε φτάσει στο σημείο να πληρώνει η Novartis 345 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, παραδεχόμενη τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα, και να χαίρει πλήρους ασυλίας στη χώρα την οποία ζημίωσε με τις πρακτικές της.

Ο πολλαπλασιασμός της φαρμακευτικής δαπάνης, με σκανδαλώδη τρόπο όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της Novartis, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στη χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου και στη δοκιμασία των μνημονίων που ακολούθησε. Επομένως, είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο να «κουκουλώνει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη το σκάνδαλο της Novartis.

Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις

Το δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποίησα στην προσπάθειά μου να αμυνθώ στην επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Μητσοτάκης μέσω του ΕΛΚ είναι ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί ανελεύθερες μεθόδους, κάθε φορά που αισθάνεται επικοινωνιακή πολιτική πίεση. Οι μέθοδοι αυτές εφαρμόζονται συνήθως από τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας σε βάρος πολιτικών αντιπάλων, ΜΜΕ, δικαστικών λειτουργών και καταδικάζονται συστηματικά από το ΕΛΚ.

Ζήτησα λοιπόν τη συμπαράσταση των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, με το σκεπτικό ότι είμαι κι εγώ στόχος τέτοιων μεθοδεύσεων.

Απομακρύνθηκα από τη ΝΔ με προκλητικά αντιδημοκρατικό τρόπο.

Από τον Μάρτιο του 2021 έχω αποκλειστεί με πρωτοβουλία της κυβέρνησης από τη δημόσια τηλεόραση και από ισχυρά ιδιωτικά κανάλια, όπως τον ΣΚΑΪ. Παρουσίασα στο ΕΛΚ τις επιστολές διαμαρτυρίας που έστειλα στη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης και στην ιδιοκτησία του ΣΚΑΪ για τον τηλεοπτικό αποκλεισμό μου ήδη από τον Μάρτιο του 2021, οπότε δεν είχα θέσει ακόμη θέμα Novartis, απλά έκανα κριτική στην κυβέρνηση για λάθη και παραλείψεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που έμελλε να οδηγήσουν στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με πάνω από 26.000 θανάτους.

Μία άλλη μέθοδος που χρησιμοποιείται εναντίον μου και την οποία παρουσίασα αναλυτικά στο ΕΛΚ είναι οι συστηματικές επιθέσεις σε βάρος μου των «γαλάζιων» τρολ στο διαδίκτυο, οι οποίες έχουν χαρακτηριστικά της λεγόμενης δολοφονίας χαρακτήρα. Εξήγησα στους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ ότι ο τηλεοπτικός αποκλεισμός με μετέτρεψε αναγκαστικά σε ένα είδος πρωταγωνιστή του διαδικτύου. Με αυτόν τον τρόπο εξουδετέρωσα το επικοινωνιακό εμπάργκο που μου επέβαλλε το Μαξίμου και σιγά σιγά απέκτησα τη δυνατότητα να προσδιορίζω, σε σημαντικό βαθμό, τη δημοσιότητα.

Άλλο ΝΔ, άλλο ΕΛΚ

Το τρίτο επιχείρημα στο οποίο στήριξα την πολιτική μου άμυνα είναι ότι δεν πρέπει να φέρνουμε στο ΕΛΚ τα εσωτερικά των κομμάτων-μελών. Με τη μέθοδο που ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης, το ΕΛΚ έχασε πολύτιμο χρόνο σε μία περίοδο που έπρεπε να διαχειριστεί την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πολυδιάστατη κρίση που προκαλεί.

Με αυτή τη λογική, τα εσωκομματικά των κομμάτων-μελών μπορεί να οδηγήσουν σε σκληρές συγκρούσεις στο εσωτερικό του ΕΛΚ και να το μετατρέψουν σε πολιτικό πλυντήριο των πιο απίθανων καταστάσεων που εκδηλώνονται σε εθνικό επίπεδο.

Τα επιχειρήματά μου βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση στους κόλπους του ΕΛΚ. Μου έκανε εντύπωση ότι η ομιλία μου στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ, την Τετάρτη 9 Μαρτίου, χειροκροτήθηκε από πολλούς, ενώ η παρουσίαση του «κατηγορητηρίου» της ΝΔ από την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου δεν προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στο ακροατήριο.

Η δύναμη των επιχειρημάτων μου δεν μπορούσε βέβαια να αλλάξει τον συσχετισμό των δυνάμεων και να οδηγήσει στην επικράτησή μου έναντι του προεδρείου του ΕΛΚ.

Βρέθηκαν πάντως 29 ευρωβουλευτές που με στήριξαν, 11 κράτησαν αποστάσεις από την πρόταση του προεδρείου κάνοντας αποχή, ενώ 91 ενέκριναν την στέρηση των πολιτικών μου δικαιωμάτων σαν μέλος του ΕΛΚ για έναν χρόνο.

Στη διαδικασία πήραν μέρος 131 ευρωβουλευτές του ΕΛΚ επί συνόλου 177. Οι περισσότεροι ψήφισαν ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, γεγονός που με εμπόδισε να απευθυνθώ πιο άμεσα σε αυτούς και να τους πείσω.

Η ειλικρίνεια του Βέμπερ

Οι θέσεις του προεδρείου πέρασαν και με τη βοήθεια της αφοπλιστικής ειλικρίνειας του Βέμπερ.

Στο ξεκίνημα της κρίσιμης συνεδρίασης πήρε τον λόγο και είπε τα εξής πολύ απλά και πολύ αληθινά.

Πρώτον, ο Μητσοτάκης του ζήτησε προσωπικά την αποβολή μου από το ΕΛΚ.

Δεύτερον, ο ίδιος εκτιμά την προσφορά μου στο ΕΛΚ και τη δουλειά μου στις διάφορες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014 και γι’ αυτό δεν θέλει να στερηθεί το ΕΛΚ των υπηρεσιών μου.

Τρίτον, το ΕΛΚ μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο στη βάση της καλής συνεννόησης με τα κόμματα που το απαρτίζουν και τις ηγεσίες τους.

Αφού παρουσίασε την κατάσταση όπως πραγματικά είναι, επέμεινε στην πρότασή του για στέρηση των πολιτικών μου δικαιωμάτων σαν μέλος του ΕΛΚ για 12 μήνες, προκειμένου να διατηρήσει τις πολύ καλές σχέσεις του με τη ΝΔ και την ηγεσία της, χωρίς να στερηθεί το ΕΛΚ έναν εξαιρετικά ικανό, όπως είπε ο ίδιος, ευρωβουλευτή.

Συμβιβαστικά κινήθηκε και ο επικεφαλής της ομάδας των Ελλήνων ευρωβουλευτών, Μεϊμαράκης, ο οποίος κι αυτός είχε αντιταχθεί στην πρόταση Μητσοτάκη για αποβολή μου από το ΕΛΚ.

Μέσα από αυτήν τη σύνθετη διαδικασία, διαπίστωσα τη θεσμική και πολιτική ποιότητα του ΕΛΚ και την τεράστια διαφορά από τα πρότυπα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, με την βαλκανικού τύπου μιζέρια της ΝΔ του Μητσοτάκη.