Η Ευρώπη να αντιδράσει στο φαινόμενο Τραμπ - Free Sunday
Η Ευρώπη να αντιδράσει στο φαινόμενο Τραμπ

Η Ευρώπη να αντιδράσει στο φαινόμενο Τραμπ

Φαίνεται έτοιμος να εγκαταλείψει την παραδοσιακή σχέση ΗΠΑ-Ε.Ε. και να κάνει ριψοκίνδυνες επιλογές οι οποίες θα αλλάξουν τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων. 

Ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα βάλει τέλος στη συμφωνία εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας η οποία οριστικοποιήθηκε επί προεδρίας Ομπάμα και συνδέει τις ΗΠΑ με μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Ασίας και του Ειρηνικού. Η κινεζική ηγεσία έσπευσε αμέσως να δηλώσει ότι προτίθεται να καλύψει το διαφαινόμενο κενό και να μετατρέψει την Κίνα στον πόλο γύρω από τον οποίο θα αναπτυχθεί η συνεργασία των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού. 

Επιβεβαιώνοντας ότι μπορεί όταν θέλει να ξεπερνάει τα όρια, ο κ. Τραμπ πρότεινε στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ορίσει πρέσβη στην Ουάσιγκτον τον ευρωβουλευτή κ. Φάρατζ, ο οποίος ήταν μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου και ηγήθηκε της επιτυχημένης καμπάνιας υπέρ του Brexit. Με την πρότασή του αυτή ο κ. Τραμπ έδειξε ότι επιδιώκει να προωθήσει στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή διάφορους υποστηρικτές του απομονωτισμού και του αντιευρωπαϊσμού, ενώ έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει κενό που πρόκειται να καλυφθεί στην ηγεσία της πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσιγκτον. 

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο κ. Τραμπ θα διευκολύνει την προσπάθεια της Κίνας να φτάσει στην παγκόσμια ηγεμονία και θα διευκολύνει τις πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της εξασθένησης ή και της διάλυσης της Ε.Ε. 

Γνωρίζουμε, σε γενικές γραμμές, τι θα γίνει κατά τη διάρκεια της τετραετίας Τραμπ στις ΗΠΑ και σε παγκόσμιο επίπεδο, το ερώτημα είναι εάν μπορούμε και θέλουμε να αντιδράσουμε για να μετατραπεί η Ε.Ε. στην ηγετική δύναμη αυτού του οποίου αποκαλούμε Δύση.