Σκούρο γκρι στο Ωραιόκαστρο - Free Sunday
Σκούρο γκρι στο Ωραιόκαστρο

Σκούρο γκρι στο Ωραιόκαστρο

«Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του δημάρχου Ωραιοκάστρου. Παράλληλα υπενθυμίζει την αυξημένη κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών σε περίπτωση υποκίνησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 927/1979, όπως ισχύει». Με αυτή τη δήλωση το μεσημέρι της προηγούμενης Τετάρτης ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε… τρίτο πρόσωπο, υποδείκνυε την ενεργοποίηση του αντιρατσιστικού νόμου για όσα συνέβαιναν στο Ωραιόκαστρο.
Για την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Σύρμω Κακάλη, δεν χρειάστηκε παρά περίπου μία ώρα για να παραγγείλει στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν σε όλα όσα έγιναν στο Ωραιόκαστρο στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στον νόμο περί ρατσιστικής βίας. Ο κ. Τόλιας πήρε εντολή να ερευνήσει αν υπάρχουν αδικήματα τόσο στην απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μελισσοχωρίου να προβεί σε κατάληψη του σχολείου σε περίπτωση που καθίσουν παιδιά προσφύγων στα ίδια θρανία με τα παιδιά τους όσο και στις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Αστέριου Γαβότση, σε συγκέντρωση δημοτών του.

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης
Ας αφήσουμε το δεύτερο μέρος, γιατί ο κ. Γαβότσης ισχυρίζεται ότι όσα είπε είχαν αντίθετο νόημα από αυτό που τους αποδίδεται, οπότε ας κρίνει η Δικαιοσύνη τι και πώς ειπώθηκε. Το πρώτο μέρος της έρευνας του κ. Τόλια, όμως, έχει πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο, διότι όντως οι γονείς απείλησαν με κατάληψη του σχολείου αν πάνε σε αυτό παιδιά προσφύγων. Το συγκεκριμένο αίτημα, όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά του Δήμου Ωραιοκάστρου, έχει ως εξής:
«Εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Ωραιοκάστρου παρουσίασαν τα πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τη συνύπαρξη στον ίδιο χώρο των δικών μας παιδιών με τα προσφυγόπουλα σε επίπεδο:
• πολιτισμικό - κοινωνικό (διαφορετική κουλτούρα, θρησκεία, κοινωνική συμπεριφορά)
• υγιεινής και καθαριότητας, καθόσον όλοι γνωρίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών των προσφύγων και την απουσία του υποχρεωτικού εμβολιασμού και την κατάθεση βιβλιαρίου υγείας, όπως απαιτείται από τα δικά μας παιδιά στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς».
Το ότι η πολυπολιτισμικότητα, δηλαδή η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών, θέτει προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν δεν είναι ρατσιστική προσέγγιση. Πριν από δέκα χρόνια ο αείμνηστος Μιχάλης Παπαγιαννάκης έγραφε στην «Καθημερινή»: «Όταν έρχεται η ώρα των θετικών ρυθμίσεων και παρεμβάσεων, ικανοποιούμαστε κυρίως με διακηρύξεις που δύσκολα απαντούν σε συγκεκριμένες προκλήσεις και προβλήματα καθημερινής συνύπαρξης».
Σε ό,τι αφορά το βασικό αίτημα, τους εμβολιασμούς, υπήρξαν απαντήσεις επί απαντήσεων και παρεμβάσεις επί παρεμβάσεων από κρατικούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, μέχρι που την προηγούμενη Τετάρτη ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, ξεκαθάρισε την κυβερνητική θέση, καθιστώντας σαφές ότι μη εμβολιασμένα παιδιά προσφύγων δεν θα γίνονται δεκτά στο σχολείο. «Δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθούν στα σχολεία παιδιά προσφύγων που δεν θα έχουν εμβολιαστεί», είπε ο κ. Παντής στους γονείς του Ωραιοκάστρου, τους οποίους συνάντησε την Τρίτη για να τους ανακοινώσει την αποδοχή του αιτήματος.

Το νομικό πλαίσιο των εμβολιασμών
Στο άρθρο 33 του ν. 2676/1999 ο εμβολιασμός χαρακτηρίζεται υποχρεωτικός. Σύμφωνα με τις παρ. 2β και 3β των άρθρων 7 των προεδρικών διαταγμάτων 200 και 201/98 για την εγγραφή μαθητών στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο, εκτός των άλλων, απαιτείται και «επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια και η οδοντολογική εξέταση».
Όμως στον ν. 3418/28-11-2005 (τ. Α΄ ΦΕΚ 287) προβλέπεται ότι «οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από:
α) Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία
β) Δ/νσεις Υγιεινής της οικείας νομαρχίας
γ) Ιατροκοινωνικά κέντρα
δ) Ασφαλιστικούς φορείς
ε) ιδιώτες ιατρούς, σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας»
Δηλαδή στα ελληνικά σχολεία γίνονται δεκτά παιδιά χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, με μια δήλωση των γονιών. Άρα ο κ. Παντής υποχρεώνει τους πρόσφυγες να κάνουν κάτι το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό για τους γηγενείς. Πρόκειται για έναν διαχωρισμό που γίνεται με βάση την εθνικότητα και ουσιαστικά επιδοκιμάζει τη συμπεριφορά που δύο μέρες πριν ο προϊστάμενος υπουργός του, Νίκος Φίλης, χαρακτήριζε ακατανόητη.
«Είναι ακατανόητη αυτή η συμπεριφορά. Είναι σε αντίθεση με τη συμπεριφορά αγάπης, αλληλεγγύης, κατανόησης από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων –γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών– στη χώρα μας. Τέτοια φαινόμενα πράγματι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», είχε πει.
Διότι δεν μπορούν αυτοί οι οποίοι έχουν το αίτημα των εμβολιασμών να ελέγχονται για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου και αυτός που το αποδέχεται να μην ελέγχεται.
Την προηγούμενη Κυριακή, στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΝΔ πήρε σαφή θέση, αποδοκιμάζοντας φωνές ρατσισμού και ξενοφοβίας. Ουσιαστικά αποδοκίμασε αυτά τα οποία αποδίδονταν στον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Αστέριο Γαβότση, ο οποίος προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ. Λίγο νωρίτερα πλήθος δημοσιευμάτων σε φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης αποκάλυπταν μια συνάντηση που δύο βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Βορίδης και ο κ. Κυριαζίδης, είχαν με δημάρχους της περιοχής. Από τους βουλευτές απομονώθηκε η παρουσία Βορίδη και από τους δημάρχους η παρουσία του κ. Γαβότση και το «ακροδεξιό σενάριο» είχε δέσει.
Δύο ημέρες αργότερα ο κ. Παντής, αφού είχε αποδεχτεί το αίτημα για εμβολιασμούς, έκανε την ίδια συνάντηση, όχι απλώς παρουσία του κ. Γαβότση αλλά με τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου να μιλά εκ μέρους των συναδέλφων του, δίπλα στον κ. Παντή, και να εκφράζει την ικανοποίησή του που «οι τρεις προτάσεις που είχε θέσει εξαρχής έγιναν αποδέκτες».
Σε ποια συμπεριφορά και ποια φαινόμενα αναφερόταν ο κ. Φίλης;