Υπό κράτηση ο Πλατινί - Free Sunday
Υπό κράτηση ο Πλατινί

Υπό κράτηση ο Πλατινί

Σε αστυνομικό τμήμα προαστίου της πρωτεύουσας της Γαλλίας κρατείται ο πρώην πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί, ο οποίος προσήχθη στα πλαίσια των ερευνών για χρηματικά ωφελήματα όσων υποστήριξαν την ανάθεση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ.

Οι γαλλικές αρχές ερευνούν τις καταγγελίες ότι η ψηφοφορία του Δεκεμβρίου του 2010, στην οποία ο Πλατινί ως πρόεδρος της UEFA, ψήφισε υπέρ του Κατάρ, ήταν στημένη.Ο Πλατινί διετέλεσε πρόεδρος της UEFA από το 2007 έως το 2015, όταν του επιβλήθηκε ποινή οκταετούς αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο για ένα ποσό των 2 εκατ. φράγκων που του καταβλήθηλε από τον πρώην πρόεδρο της FIFA Σεπ Μπλάτερ, το 2011.

Το 2016 ο Πλατινί είχε παραιτηθεί από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της UEFA μετά την απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου η οποία μείωσε σε τέσσερα χρόνια την ποινή αποκλεισμού του από κάθε ποδοσφαιρικό γεγονός.

Ο Πλατινί είχε ισχυριστεί ότι τα χρήματα του είχαν δοθεί ως αντάλλαγμα για συμβουλευτικό έργο που είχε κάνει για τη FIFA από το 1998 έως το 2002 με τους δύο άνδρες να έχουν κάνει, κατά τους ισχυρισμούς του, μια «συμφωνία κυρίων» για το πότε θα εκταμιευόταν η αμοιβή.