Υπεγράφη το συνυποσχετικό με FIFA- UEFA για το πόδόσφαιρο - Free Sunday
Υπεγράφη το συνυποσχετικό με FIFA- UEFA για το πόδόσφαιρο

Υπεγράφη το συνυποσχετικό με FIFA- UEFA για το πόδόσφαιρο

«Το ποδόσφαιρο λύνει μόνο του τα προβλήματα του αλλά είμαστε κι εμείς εδώ να βοηθήσουμε με τη δική σας συνεισφορά» απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους σήμερα για την υπογραφή του συνυποσχετικού συνεργασίας Ελλάδας και UEFA- FIFA για το ποδόσφαιρο εξέφρασε την χαρά του για το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, επισημαίνοντας όμως ότι «το ποδόσφαιρο λύνει από μόνο του τα προβλήματα».

Η αναφορά του κ.Τσέφεριν εξελήφθη ως επανάληψη της προσήλωσης της UEFA στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Το συνυποσχετικό υπέγραφη από τον πρωθυπουργό, τον κ.Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA Γκρεγκ Κλάρκ, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου που κράτησε 35 λεπτά και προβλέπει:.

- Οι UEFA / FIFA θα εκπονήσουν εντός τριών (3) μηνών από την υπογραφή του παρόντος Συνυποσχετικού μία ολιστική μελέτη για τη βελτίωση και αναβάθμιση του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

 

- Η μελέτη θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες προτάσεις, με βάση τις καλές διεθνείς πρακτικές, στις οποίες θα συγκαταλέγονται ενδεικτικά:
- Η δομή και η οργάνωση των διοικητικών οργάνων του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου
- Η αδιαβλητότητα του παιχνιδιού (ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του στησίματος αγώνων, της διαφθοράς και της χρήσης αναβολικών ουσιών) στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο

- Η αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διάκρισης στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο 

 

- Το σύστημα διαιτησίας
- Οι UEFA / FIFA θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δια των θεσμικών μέσων της τελευταίας.
- Οι UEFA / FIFA θα αξιοποιήσουν το καταρτισμένο προσωπικό τους, ή κάθε άλλο ανεξάρτητο ειδήμονα που κρίνεται απαραίτητος ώστε να ανταποκριθούν στα εν λόγω καθήκοντα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον Αθλητισμό, τις προτάσεις UEFA / FIFA στην ελληνική έννομη τάξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός άξονας συζήτησης βασίστηκε στην διαφθορά, στη διαιτησία και στη βία και επιβεβαιώθηκε ο στόχος να τελειώσει το φετινό πρωτάθλημα και να μπουν οι βάσεις για ένα πολύ καλύτερο επόμενο πρωτάθλημα.

Στη διευρυμένη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Ζόραν Λάκοβιτς, UEFA National Associations Director, η Έμιλι Σο, FIFA European Member Associations Director, o Χέρμπερτ Χούμπελ, FIFA / UEFA Observer and Advisor at HFF, η Ίνες Ναβίρτ , UEFA Head of President Office, ο Μάριος Γεωργίου, εκπρόσωπος της UEFA στην Ελλάδα, ο Πετρ Φούσεκ FIFA / UEFA Independent appointed Expert at HFF και ο Φραντσέσκο Καμπάνια, Protocol Officer.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.