Κέρδισε τον ΠΑΟΚ και... χρόνο ο Παναθηναϊκός - Free Sunday
Κέρδισε τον ΠΑΟΚ και... χρόνο ο Παναθηναϊκός

Κέρδισε τον ΠΑΟΚ και... χρόνο ο Παναθηναϊκός

Οι οργανωμένοι του Παναθηναϊκού τήρησαν τον λόγο τους και δεν έδωσαν το «παρών» στο παιχνίδι σε ένδειξη διαμαρτυρίας έναντι τόσο της ομάδας όσο και του επικεφαλής της ΠΑΕ Γιάννη Αλαφούζου και το παιχνίδι, σε επίπεδο ατμόσφαιρας, δεν θύμιζε σε τίποτα ντέρμπι, καθώς δεν υπήρχε παλμός. Μετά τη λήξη της αναμέτρησης ο Μαρίνος Ουζουνίδης ζήτησε από τους οργανωμένους να επιστρέψουν στο πλευρό της ομάδας. 

Ξεκάθαρη στόχευση

Με τη νίκη του ο Παναθηναϊκός παρέμεινε 2ος με 18 βαθμούς, επτά βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό, ενώ ο ΠΑΟΚ υποχώρησε δύο θέσεις στη βαθμολογία και είναι πλέον 11ος, με 11 βαθμούς. 

Ο Ουζουνίδης επέλεξε ένα 4-4-2 αλλά με διαφορετική διάταξη σε σχέση με τον Στραματσόνι, καθώς οι Ζέκα και Λουντ αγωνίστηκαν ως αμυντικά χαφ και με βασικό στόχο να ταλαιπωρούν τους μέσους του ΠΑΟΚ, χωρίς να περνάει πολύ η μπάλα από τα πόδια τους, όπως συνέβαινε με τους αμυντικούς μέσους την περίοδο Στραματσόνι. Βασικό μέλημα του Ουζουνίδη ήταν η ακύρωση του παιχνιδιού του ΠΑΟΚ και υπό αυτό το πρίσμα το πλάνο του αποδείχτηκε επιτυχημένο, καθώς ο ΠΑΟΚ δεν θύμισε τίποτα από την ομάδα με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες στο πρωτάθλημα. Στην πραγματικότητα, ο ΠΑΟΚ είχε δύο ευκαιρίες σε όλο το παιχνίδι, το σουτ εκτός περιοχής του Λέοβατς στο πρώτο ημίχρονο, όταν ο Βλαχοδήμος απέκρουσε δείχνοντας τα αντανακλαστικά του, εφόσον το σουτ ήταν πολύ δυνατό και ο Βλαχοδήμος δεν είχε καλή ορατότητα. Η δεύτερη ήταν στο δεύτερο ημίχρονο, σε ένα γέμισμα στην πλάτη του Κουτρουμπή, με τον Αθανασιάδη να πιάνει την κεφαλιά αλλά την μπάλα να φεύγει αρκετά άουτ. 

Ούτε ο Παναθηναϊκός είχε ευκαιρίες από την πλευρά του, καθώς ιδίως στο πρώτο ημίχρονο προσπάθησε πάρα πολύ να ανταποκριθεί σε όσα του ζήτησε ο προπονητής του: δεν άφησε χώρους στον ΠΑΟΚ, είχε πολύ καλές αλληλοκαλύψεις και ντουμπλαρίσματα, οι πλάγιοι δεν ανέβαιναν τόσο όσο επί εποχής Στραματσόνι, ωστόσο από την άλλη πλευρά έλειψε το καθαρό μυαλό στην επίθεση. Στα μειονεκτήματα των «πράσινων» και το γεγονός πως εμφανώς έψαχναν τον Μπεργκ σχεδόν σε κάθε επιθετική τους προσπάθεια, ωστόσο ο Σουηδός ήταν καλά μαρκαρισμένος και εξουδετερώθηκε από την άμυνα του ΠΑΟΚ. Επιπλέον, ο Ιμπάρμπο δεν μπήκε ποτέ στο κλίμα της αναμέτρησης, είχε υπερβολικά… χαλαρή διάθεση για τις ανάγκες του ντέρμπι. 

Χωρίς plan B

Ουσιαστικά ο Ουζουνίδης προσπάθησε, και πέτυχε, να ακυρώσει το παιχνίδι του ΠΑΟΚ, ευελπιστώντας ότι ένα γκολ θα βρεθεί χάρη στην ποιότητα των Γουακάσο, Βιγιαφάνιες, Ιμπάρμπο, Μπεργκ, αλλά και των Λέτο και Μπουμάλ που πέρασαν ως αλλαγή. Όσο ξεκάθαρο ήταν το πλάνο του Ουζουνίδη άλλο τόσο μπερδεμένο ήταν το αντίστοιχο του Ίβιτς.

Ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε για να κάνει το γνωστό παιχνίδι του, ωστόσο από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι αυτό δεν του βγαίνει φάνηκε να χάνει τον προσανατολισμό του. Αρκέστηκε στο να… αφήνει τον χρόνο να περνά χωρίς να συμβαίνει τίποτα το ιδιαίτερο σε καμία πλευρά του γηπέδου. Κάτι που συνήθως ευνοεί τον γηπεδούχο, ιδίως έναν γηπεδούχο σε τουλάχιστον… περίεργη ψυχολογική κατάσταση. Από την άλλη πλευρά και ο ΠΑΟΚ προερχόταν από μια πολύ δύσκολη εβδομάδα, στην οποία του συνέβησαν πολλά (ήττα από Ατρόμητο στην Τούμπα με μυθική ανατροπή, ισοπαλία στα Τρίκαλα, θέμα Τζαβέλλα), οπότε μια αναμέτρηση στην οποία τίποτα δεν συνέβαινε φάνηκε να βολεύει αμφότερους. 

Η έμπνευση 

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός ανέβασε στροφές και πίεσε τον ΠΑΟΚ, ωστόσο 10 λεπτά αργότερα η ομάδα του Ίβιτς ισορρόπησε εκ νέου και το μόνο που άλλαξε σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο ήταν πως πλέον ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που είχε την περισσότερη ώρα την μπάλα στην κατοχή του. Όλα αυτά μέχρι το 69’ όταν ο Λουντ είχε την έμπνευση που έκρινε το παιχνίδι, καθώς έτρεξε λίγα μέτρα με την μπάλα και σούταρε… οριακά από τα 25 μέτρα πριν η άμυνα κλείσει πάνω του, με την μπάλα να φεύγει με δύναμη και να καταλήγει στα δίχτυα του αποσβολωμένου Μπρίκιτς, ο οποίος άργησε να δει την μπάλα επειδή είχε αμυντικούς μπροστά του και όταν την είδε πιθανότατα εκτίμησε και λάθος την τροχιά της, με την μπάλα να καταλήγει στην γωνία που κάλυπτε. 

Ελάχιστα πράγματα άλλαξαν μέχρι το τέλος της αναμέτρησης, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει μια νίκη που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική εν όψει συνέχειας, εφαλτήριο για την ανάκαμψή του. Ήταν η πρώτη του στα τελευταία 10 παιχνίδια. 

Παναθηναϊκός: Βλαχοδήμος, Κουτρουμπής, Μολέδο, Κουλιμπαλί, Χουλτ, Ζέκα, Λουντ, Γουακάσο (61’ Μπουμάλ), Ιμπάρμπο (61’ Λέτο), Βιγιαφάνιες, Μπεργκ (89’ Ρέις) 

ΠΑΟΚ: Μπρκιτς, Μάτος, Λέοβατς (51’ Μαλεζάς), Βαρέλα, Κρέσπο, Κάνιας, Τσίμιροτ, Σάχοφ, Ροντρίγκεζ, Τζάλμα, Κουλούρης (80’ Αθανασιάδης).