Οδηγούμε το Peugeot 208 GTi by Peugeot Sport (δοκιμή) - Free Sunday
Οδηγούμε το Peugeot 208 GTi by Peugeot Sport (δοκιμή)

Οδηγούμε το Peugeot 208 GTi by Peugeot Sport (δοκιμή)

Ολοκληρώνοντας 30 χρόνια GTi, η Γαλλική εταιρία γιορτάζει με ένα επετειακό μοντέλο, το 208 GTi 30th anniversary edition, που ήρθε πιο δυναμικό από ποτέ. Μικρό, ελαφρύ (1.180 kg) και ταχύτατο.
Με 208 (!) ίππους κάτω από το καπό του, 30.6 kg ροπής και έναν 1.600άρη turbo κινητήρα στην βασική έκδοση που είναι υπερπλήρης, ε δε θες και πολλά παραπάνω. 

Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως. 
Το βλέπεις. Αγριεμένο εξωτερικά με τις 18άρες μαύρες ζάντες και τη διχρωμία κόκκινου μεταλλικού - μαύρου ματ, της Peugeot Sport να κάνουν τη διαφορά. 
Ανοίγεις πόρτα. Προσεγμένο και ποιοτικό δερμάτινο εσωτερικό με κόκκινες λεπτομέρειες παντού, ακόμα και στις ζώνες ασφαλείας. Τα bucket καθίσματα της Peugeot Sport σε αγκαλιάζουν και νιώθεις ήδη πως βρίσκεσαι σε σπορ διάθεση, προτού βάλεις μπροστά.

interior_208_gti

Γυρνάς το κλειδί και ο μπάσος αλλά γλυκός ήχος σε εκπλήσσει θετικά. Μικρό παχύ τιμόνι, μαλακός συμπλέκτης και κιβώτιο με 6 "κοντές" ταχύτητές. Τα 6,5'' που χρειάζεται για το 0-100 το κάνουν το γρηγορότερο μικρό στην κατηγορία του και στα κυβικά του. Στο δρόμο, το χαμόγελο παραμένει στα χείλη όσο οδηγείς και ακούς τα "σκασίματα" στις αλλαγές ταχυτήτων. 
Και κάπου εκεί, νομίζω χάνω και εγώ τη θηλυκότητά μου!
Όμως δε μπορείς να αντισταθείς στην οδηγική αίσθηση που σου αφήνει. Στις στροφές, τα κρατήματά του, σου θυμίζουν τους λόγους που αγαπάς τις γαλλικές εταιρίες και ειδικά τη συγκεκριμένη. Άλλο τόσο τα φρένα του εντυπωσιάζουν, με τις κόκκινες 4πίστονες δαγκάνες τις Brembo να κάνουν καλά τη δουλειά τους και να μη σε "εκθέτουν".

back_208_gti

Αρνητικά δεν έχει θα με ρωτήσετε; Ανάλογα πως το βλέπει κανείς, θα σας απαντήσω. Σίγουρα η κατανάλωση δεν μένει στα επίπεδα του κατασκευαστή για παράδειγμα (μεικτή 4,7 λίτρα / 100 χλμ/ώρα). Όσο το πατάς, καίει. 
Επίσης, για να στρίβεις όπως θέλεις στις καλές στροφές και χωρίς ιδιαίτερες κλίσεις, θα πρέπει να "πονέσεις λίγο" στην καθημερινότητά σου, αφού στην Ελλάδα οι λακκούβες είναι αρκετές. Οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων του, τις κάνουν αρκετά σφιχτές με αποτέλεσμα να είναι σκληρό, με τους κραδασμούς που περνούν στο εσωτερικό. Λογικό βέβαια για τις συνολικές επιδόσεις του αυτοκινήτου.

timoni_208_gti

Σε γενικές γραμμές είναι ένα σπορ μικρό ταχύτατο αυτοκίνητο με προσωπικότητα και στιλ και το τίμημα που πληρώνεις για τα όσα σου προσφέρει η ομάδα της Peugeot Sport αξίζει (από 26.500 ευρώ, ενώ η απλή GTi έκδοση από 20.900 ευρώ).
Όμως, τώρα που εσείς διαβάζετε αυτές τις γραμμές, εγώ έχω στο γκαράζ μου να περιμένει ένα κόκκινο - μαύρο 208 GTi PS για να κάνουμε άλλη μια ενδιαφέρουσα βόλτα... οπότε σας αφήνω!