«Η διασύνδεση “πρόσφυγας” και “υγειονομική βόμβα” είναι αβάσιμη και ανήθικη» - Free Sunday
«Η διασύνδεση “πρόσφυγας” και “υγειονομική βόμβα” είναι αβάσιμη και ανήθικη»

«Η διασύνδεση “πρόσφυγας” και “υγειονομική βόμβα” είναι αβάσιμη και ανήθικη»

Είναι αβάσιμος και ανήθικος ο χαρακτηρισμός των προσφύγων ως «υγειονομικής βόμβας» υποστηρίζει ο επικεφαλής του Κοινωνικού ΕΚΑΒ και πρώην πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος καταλογίζει την ευθύνη για τον συγχρωτισμό σε περιπτώσεις όπως η Μόρια σε αυτόν «που έχει τη δυνατότητα να δώσει λύση και δεν το κάνει», διευκρινίζοντας ότι «στην προκειμένη περίπτωση είναι κυρίως η Ε.Ε. στο σύνολό της».

Ο κ. Βουδούρης αποδίδει τον οριζόντιο χαρακτήρα των μέτρων που έχουν ληφθεί λίγο-πολύ σε όλες τις χώρες στον αιφνιδιασμό που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19, ενώ προβλέπει ότι η μείωση των μεταναστευτικών ροών δεν θα συνεχιστεί για πολύ.

 

Μπορεί σε περιπτώσεις όπως η διαμονή στο Κρανίδι να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός; Εάν δεν είναι εφικτό, τι μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σε τέτοιους καταυλισμούς για περιπτώσεις πανδημιών;

Να αποφεύγεται τελείως είναι δύσκολο. Πιο ρεαλιστικό είναι να περιορίζεται. Πρέπει να τηρούνται τα γνωστά μέτρα, με μάσκες προστασίας, συχνό πλύσιμο χεριών, απολύμανση, τακτική καθαριότητα κ.λπ. Αλλά το κλειδί είναι τα τεστ. Ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται υποχρεωτικά σε κάπως στενή επαφή πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ. Η διενέργεια των τεστ είναι σαν να ανάβουμε το φως σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Είναι ο μόνος τρόπος να ξέρουμε τι γίνεται και συνεπώς να αντιδράσουμε αποτελεσματικά. Εμείς το εφαρμόσαμε στις τρεις δομές μας για ανήλικους ασυνόδευτους, στα παιδιά και στο προσωπικό, με τεστ αντισωμάτων. Στα περίπου 200 τεστ που κάναμε, είχαμε δύο θετικά. Αυτό μας επέτρεψε να πάρουμε άμεσα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για όλους.

 

Καταυλισμοί που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο, όπως η Μόρια, αλλά και οικισμοί όπως η Νέα Σμύρνη, έχουν χαρακτηριστεί «ναρκοπέδια για τη διάδοση του ιού». Είναι εύλογη η ανησυχία;

Οποιοσδήποτε συνωστισμός δημιουργεί συνθήκες μετάδοσης ενός ιού. Είναι αυτονόητο και λογικό. Αυτό που δεν είναι λογικό είναι να συνδέουμε τους πρόσφυγες με αυτές τις καταστάσεις. Ο απαράδεκτος συγχρωτισμός που επικρατεί στη Μόρια π.χ. δεν σχετίζεται με την ιδιότητα του πρόσφυγα, ούτε είναι ευθύνη των προσφύγων. Αν κάποιος έχει ευθύνη, είναι αυτός που έχει τη δυνατότητα να δώσει λύση και δεν το κάνει. Στην προκειμένη περίπτωση θα έλεγα ότι είναι κυρίως η Ε.Ε. στο σύνολό της. Διότι αυτή έχει τα μέσα να ανταποκριθεί και, αν τηρούσε τις αρχές που επικαλείται, το πρόβλημα θα λυνόταν εύκολα. Η διασύνδεση «πρόσφυγας» και «υγειονομική βόμβα» είναι αβάσιμη και ανήθικη.

 

Υπάρχουν κοινωνικά χαρακτηριστικά που έχουν οι ευπαθείς ομάδες που θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί με μια άλλη πολιτική;

Πιστεύω πως είναι πολύ πιθανό. Κάνει εντύπωση ο οριζόντιος χαρακτήρας των μέτρων που έχουν παρθεί, λίγο-πολύ, σε όλες τις χώρες. Αυτό βέβαια μπορεί σε έναν βαθμό να εξηγηθεί από τον αιφνιδιασμό που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19. Ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς για να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Αλλά μόλις καταλαγιάσει η τρικυμία, θα πρέπει να εξετάσουμε σε τέτοιες περιπτώσεις ποια μέτρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά χωρίς τις τρομερές παρενέργειες που έρχονται. Ένα φάρμακο είναι καλό όταν εξαλείφει την ασθένεια χωρίς να γονατίζει τον ασθενή.

 

Θεωρείτε βάσιμη την ανησυχία ότι κάποια κέντρα εξουσίας στην Τουρκία ενδέχεται να διοχετεύσουν προς την Ελλάδα μετανάστες που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό;

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη γι’ αυτό, αλλά ούτε και για το αντίθετο.

 

Σχετίζονται με την πανδημία οι μηδενικές μεταναστευτικές ροές των τελευταίων εβδομάδων προς τα νησιά;

Ναι, πιστεύω ότι οι γενικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας επηρεάζουν, αλλά η μείωση των ροών δεν θα κρατήσει για πολύ. Θα βρεθούν νέοι τρόποι για να ξεφύγουν οι άνθρωποι από τον πόλεμο και την απόλυτη φτώχεια. Η προσδοκία για το καλύτερο είναι πάντα κυρίαρχη κινητήρια δύναμη για το μεγάλο ταξίδι της προσφυγιάς. Με όποιο ρίσκο.