Χρήσιμες συμβουλές για οδήγηση στο χιόνι - Free Sunday
Χρήσιμες συμβουλές για οδήγηση στο χιόνι

Χρήσιμες συμβουλές για οδήγηση στο χιόνι

Η οδήγηση στο χιόνι και στον πάγο θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορεί να σας ξεγελάσουν τα καιρικά φαινόμενα.
Το να οδηγείτε 4κίνητο αυτοκίνητο δε σημαίνει απαραίτητα πως είναι κατάλληλα εξοπλισμένο με χειμερινά ελαστικά, ώστε να αγνοείτε καιρικά φαινόμενα όπως ο πάγος.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές που δεν πρέπει να αμελούμε κατά την οδήγηση μας στο χιόνι και στον πάγο.

- Τις αλυσίδες χιονιού τις τοποθετούμε πάντοτε στα ελαστικά που έχει την κίνησή του το αυτοκίνητο. Εάν οδηγούμε αυτοκίνητο με την κίνηση στους πίσω τροχούς, τοποθετούμε πάντα σε αυτούς τις αλυσίδες.

- Χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο τα φρένα μας. Σε περιπτώσεις μη καλής πρόσφυσης (έντονα σημεία πάγου), εάν χρησιμοποιήσουμε το πεντάλ του φρένου, θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα από τα θεμιτά, αφού έτσι το αυτοκίνητο θα χάσει τελείως την πρόσφυσή του.

- Χρησιμοποιούμε μικρές ταχύτητες και καταλαβαίνουμε πως το αυτοκίνητο δεν έχει πρόσφυση όταν αισθανόμαστε πως το τιμόνι "μαλακώνει". Κατεβάζουμε απαλά ταχύτητα και δεν χάνουμε την ψυχραιμία μας.

snow_road

- Δεν οδηγούμε απότομα, κάνουμε ήρεμες και απαλές κινήσεις και δεν στρίβουμε ποτέ απότομα σε σημεία που υπάρχει αρκετό χιόνι. 

- Δεν υπερεκτιμάμε τις δυνατότητες του αυτοκινήτου, ακόμη και εάν αυτό είναι 4κίνητο, ειδικά στην περίπτωση που δεν έχει τοποθετημένα ελαστικά χιονιού.

- Σε περίπτωση που χάσουμε την πρόσφυση στο αυτοκίνητό μας, αφήνουμε το γκάζι, δεν πατάμε φρένο, κατεβάζουμε απαλά ταχύτητα και στρίβουμε το τιμόνι αντίθετα από την πλευρά που κινείται το αυτοκίνητο.

- Μην σας ξεγελά η ηλιοφάνεια, καθώς μπορεί να μεταφράζεται σε πάγο.

Το σημαντικότερο όλων είναι να μην μετακινούμαστε χωρίς λόγο σε συνθήκες που δεν το επιτρέπουν. Εάν χρειάζεται, θα πρέπει να έχουμε ελέγξει την πίεση των ελαστικών μας, την κατάστασή τους, να έχουμε μαζί μας αλυσίδες και το καθαριστικό υγρό των υαλοκαθαριστήρων να περιέχει αντιψυκτικό.