Καταστροφικοί «πατριώτες» - Free Sunday
Καταστροφικοί «πατριώτες»

Καταστροφικοί «πατριώτες»

Την ημέρα που ξεκίνησε η γεώτρηση της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας TOTAL ENI στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της Κύπρου, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας επέλεξε να επισκεφθεί τη Λευκωσία.

Αυταπόδεικτα μία επίσκεψη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολλά υπονοούμενα. Για την ακρίβεια ο προορισμός της κυρίας Παρλί, στην πρώτη της επίσκεψη στο εξωτερικό, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πριν από λίγες ημέρες, ήταν η γαλλική φρεγάτα Λανγκουέντο, η οποία επιχειρεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Πρακτικά θα μπορούσε και να μην επισκεφθεί την Κύπρο, άρα το ότι αποφάσισε να το κάνει εντείνει το συμβολισμό.

Μέχρι που σήμερα το πρωί, πριν η κυρία Παρλί φτάσει στην Κύπρο, εμφανίστηκαν φήμες και διαρροές σύμφωνα με τις οποίες η Γαλλίδα υπουργός θα επισκεπτόταν το West Cappelia, το σκάφος της TOTAL που κάνει τη γεώτρηση και θα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Και διάφοροι επέχαιραν ότι “τώρα θα δούνε οι Τούρκοι”.

Καλώς ή κακώς στο πρόγραμμα της κυρίας Παρλί δεν ήταν τίποτε από τα δύο. Και δεν τα έκανε. Οι φήμες, όμως, που δεν επιβεβαιώθηκαν μετέφεραν τη συζήτηση από το μήνυμα, που εμπεριείχε η επίσκεψη της στην Κύπρο, στο γιατί δεν πήγε στη γεώτρηση.

Κάποιοι ανόητοι έβαλαν έναν πήχη των προσδοκιών, που ήδη ήταν πολύ ψηλά, σε τέτοιο ύψος που η επίσκεψη πέρασε από κάτω.

Κι αντί να συζητάμε που πήγε στην Κύπρο, συζητάμε γιατί δεν πήγε στην γεώτρηση.

Βεβαίως, ευτυχώς η εξωτερική πολιτική δεν χαράσσεται με τις προσδοκίες των ανοήτων, όμως οι προσδοκίες δημιουργούν κλίμα στην κοινωνία. Όποιος κι αν δημιούργησε τα ερωτηματικά, δεν είναι ένας φανατικός πατριώτης, είναι ένας ανόητος προβοκάτορας, εκούσιος ή ακούσιος.