Διαψεύδει τα σενάρια για διεκδίκηση τρίτης θητείας ο Αναστασιάδης - Free Sunday
Διαψεύδει τα σενάρια για διεκδίκηση τρίτης θητείας ο Αναστασιάδης

Διαψεύδει τα σενάρια για διεκδίκηση τρίτης θητείας ο Αναστασιάδης

Την απόφαση του να μην διεκδικήσει τρίτη θητεία αλλά και να απέχει από κάθε κίνηση υποστήριξης κάποιου υποψηφίου του από τον Συναγερμό, επανέλαβε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

Δέχεστε κριτική ότι στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού αλλά και άλλων ζητημάτων η προτεραιότητα σας είναι η προεδρική καρέκλα. Τι απαντάτε;

Εάν οι βλέψεις μου ήταν η προεδρική καρέκλα, δεν θα υπέβαλλα εφτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2018 γραπτές προτάσεις και επί των έξι σημείων του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ, όταν η άλλη πλευρά είχε υποβάλει μία μόνο πρόταση και αφορούσε στη διατήρηση των εγγυήσεων και τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων. Και όταν μιλούμε για μόνιμη παρουσία θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτό το οποίο ελέχθη μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του ΓΓ του ΟΗΕ\ εν τη ουσία ήταν δημιουργία στρατιωτικής βάσης, όχι με 650 Τούρκους στρατιώτες, όπως προβλέπουν οι συνθήκες του 1960 αλλά με 1.800. Και πέραν αυτού, το έχω δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσω επανεκλογή το 2023. Και συνεπώς δεν στέκονται οι ισχυρισμοί ότι τάχα θα επιθυμούσα να παραμείνει άλυτο το Κυπριακό για να κερδίσω την εύνοια του λαού για να επανεκλεγώ.Αυτοί που το λένε θεωρούν άραγε ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων δεν επιθυμεί λύση;Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές από συνεργάτες σας διέρρεε ότι θα πάτε για 3η θητεία… Ο ίδιος υπέβαλα τροποποίηση του Συντάγματος από το 2013 ώστε να περιοριστούν οι θητείες του Προέδρου στις δύο. Αυτό έγινε κατορθωτό μετά το 2018. Η απόφαση μου είναι συνειδητή, τελική, οριστική και αμετάκλητη.

Αν το δικαιολογούν οι συνθήκες;

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Θα δώσετε δακτυλίδι σε προεδρικό υποψήφιο;Εάν ήμουν πρίγκιπας ή βασιλιάς, θα το έκανα. Υπάρχει κόμμα με συντεταγμένες και δημοκρατικές διαδικασίες και αυτό αποφασίζει. Δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να παρέμβω. Είναι θέμα του παγκυπρίου συνεδρίου του κόμματος η επιλογή προεδρικού υποψηφίου.

Μια θλιβερή σελίδα για την ιστορία του κυπριακού κράτους ήταν τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής…

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μία όντως θλιβερή και απαράδεχτη κατάσταση η οποία έχει εκφύγει των ορίων της ελεύθερης έκφρασης. Αυτό το οποίο συνέβη την Κυριακή ήταν εις βάρος της ελευθερίας του Τύπου. Η επίθεση στο συγκρότημα Δίας το καταμαρτυρεί. Είναι η έλλειψη ανοχής σε μία άποψη που στηρίζεται σε επιστημονική καθοδήγηση και γνώση, σε σχέση με όσους αποδέχονται συνωμοσίες, καλλιεργούν δοξασίες που βασίζονται σε προφητείες ή σε αναιτιολόγητα ενδεχόμενα και αποτελούν βεβαίως μία μειοψηφία που θέλει να επιβάλει την άποψη της και στο κράτος και στους πολίτες, ωσάν να μην είναι και οι ίδιοι μάρτυρες του πόσοι αρνητές του εμβολιασμού, έχουν προσβληθεί από τον ιό, έχουν κινδυνεύσει και έχουν χάσει τη ζωή τους. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η ασέβεια προς τον συνάνθρωπο. Η μη αποδοχή της επιστημονικής άποψης και η υιοθέτηση των διαφόρων θέσεων που εκφράζουν κομπογιαννίτες ή συνωμοσιολόγοι δεν είναι παρά μια πράξη ενάντια στο σύνολο, στην υγεία, στη ζωή και στην οικονομία του τόπου.

Ακριβώς πάνω σε αυτό, μήπως θα έπρεπε να γίνει μία πιο οργανωμένη καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου;

Έγινε και θα γίνει ακόμα πιο εντατική ενημέρωση του κόσμου για τον εμβολιασμό. Θα έχετε προσέξει ότι διαρκώς εμπλουτίζουμε τα σχέδια μας. Αρχικά ήταν οι εμβολιασμοί μέσω ραντεβού. Στη συνέχεια προσθέσαμε τις κινητές μονάδες και πρόσφατα εγκαινιάσαμε και τα ανοικτά προγράμματα εμβολιασμών. Πηγαίνουν οι πολίτες οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν στα εμβολιαστικά κέντρα εμβολιάζονται και παίρνουν το ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση. Χαμηλώσαμε το ηλικιακό όριο για τους εμβολιασμούς, και παρακολουθούμε τις διεθνείς τάσεις προκειμένου να καταστήσουμε τους σχεδιασμούς μας ακόμη πιο αποτελεσματικούς. Το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μεταξύ των πέντε ευρωπαϊκών χωρών με την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη είναι θεωρώ πολύ σημαντικό στοιχείο.