Πόσο ομόφωνες ήταν οι αποφάσεις της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ; - Free Sunday
Πόσο ομόφωνες ήταν οι αποφάσεις της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ;

Πόσο ομόφωνες ήταν οι αποφάσεις της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ;

Μία μεγάλη συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με την αξιοπιστία του Γιάνη Βαρουφάκη.

Προφανώς ο Γιάνης γράφει με δυο οπτικές: Για να κατοχυρώσει την πατέντα του δρόμου προς την χρεωκοπία που δεν μπόρεσε –ευτυχώς- να πιστωθεί, αλλά και με την αγωνία του Ειδικού Δικαστηρίου.

Οπότε όσα τον αφορούν προσωπικά πρέπει να προσεγγιστούν με ειδικά φίλτρα. Αυτά, όμως, που αφορούν τους άλλους, ειδικά όταν δεν εμπλέκεται ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών, μπορούν να αναλυθούν πιο εύκολα.

Λέει, για παράδειγμα, ο κ. Βαρουφάκης ότι το καλοκαίρι του 2015 ο τότε και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε προτείνει κυβέρνηση με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ο κ.Τσιπρας προτίμησε τους ΑΝ.ΕΛ.

Προχθές, δύο χρόνια μετά την δραματική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ο κ. Δραγασάκης είπε: «Ο στόχος μας είναι, όχι μόνο να διεκδικούμε την κυβερνητική εξουσία, αλλά να εδραιώσουμε την Αριστερά ως αξιακό πρότυπο για την ελληνική κοινωνία, ως βασικό πόλο της πολιτικής ζωής και ως δύναμη ικανή να επηρεάζει αποφασιστικά τις εξελίξεις από όποια θέση κι αν βρίσκεται».

Ο στόχος λοιπόν κατά τον κ. Δραγασάκη είναι η αποφασιστική επιρροή στις εξελίξεις και το «από όποια θέση κι αν βρίσκεται» είναι προφανώς η προειδοποίηση της επερχόμενης ήττας.

Στη συνέχεια ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε: «Για να υπηρετήσουμε τον στόχο μας, χρειαζόμαστε ισχυρό αριστερό κόμμα, καθώς κι έναν αστερισμό κοινωνικών, κινηματικών, ερευνητικών και άλλων υποκειμένων που θα συγκροτούν το ιστορικό μπλοκ, μια πλατιά κοινωνική συμμαχία και ένα μεγάλο συνασπισμό εξουσίας».

Μπορεί κάποιος σε αυτό να αναγνωρίσει τους ΑΝ.ΕΛ. του κ.Καμμένου; Στα «άλλα υποκείμενα»; Μπορεί κάποιος σε αυτό να αναγνώσει κάτι διαφορετικό από αυτό που ο κ.Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι είχε πει ο κ.Δραγασακης πριν από δύο χρόνια;

Μπορεί κάποιος σε αυτό να αναγνώσει κάτι διαφορετικό από αυτό που είπε δημοσίως ο κ.Φίλης στην προηγούμενη συνεδρίαση του ιδίου οργάνου, όταν πρότεινε συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ;

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας σε αυτό το κλίμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε όταν πρότεινε στο ΠΑΣΟΚ μία νέα κυβερνητική συμμαχία μετά τις επόμενες εκλογές, με τρόπο που μετά βεβαιότητος θα απέρριπτε η κυρία Γεννηματά. Πρακτικώς, δηλαδή, εμμένει στην επιλογή Καμμένου.

Είναι, εξάλλου, προφανές ότι σε αυτό το κλίμα απευθυνόταν ο κ. Καμμένος όταν έλεγε ότι «με τον Αλέξη μαζί θα πάμε μέχρι το τέλος».

Μόνο που ο Δραγασακης απαντά ότι αυτό το τέλος δεν θα είναι το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα άλλα, οι αποφάσεις της Κ.Ε. ήταν ομόφωνες κι ο Βαρουφάκης αναξιόπιστος σε όσα λέει.