Διαβάζουν οι Αλγερινοί ελληνικά; - Free Sunday
Διαβάζουν οι Αλγερινοί ελληνικά;
Το tempo24.news είχε απεικονίσει το υπόστεγο που κατέρρευσε από το 2015

Διαβάζουν οι Αλγερινοί ελληνικά;

«Το ακίνητο που κατέρρευσε στο βόρειο λιμάνι είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο, είχε περιφραχτεί και είχε σήμανση ότι ο χώρος είναι ετοιμόρροπος και δεν πρέπει να προσεγγίζεται από πολίτες», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ), Νίκος Κοντοές, μετά την κατάρρευση που κόστισε τη ζωή ενός ανθρώπου.

tempo24

Προφανώς το θύμα, ένας 30χρονος Αλγερινός, δεν ήξερε ελληνικά γι' αυτό δεν είχε γίνει κοινωνός της προειδοποίησης. Αν ήξερε, ίσως θα είχε διαβάσει και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες και θα έχει πληροφορηθεί, περίπου πέντε ώρες πριν συμβεί το μοιραίο γεγονός, γύρω στις 12:30 το μεσημέρι, ότι ο Οργανισμός Λιμένος Πάτρας είχε αναθέσει σε μία εταιρεία να κατεδαφίσει το κτίριο.

Ήταν μία πραγματικά γενναία απόφαση, διότι, όπως δήλωσε ο κ.Κοντοές, από τον προηγούμενο Φεβρουάριο το συγκεκριμένο κτίριο ανήκε πλέον στον Δήμο Πατρέων, με υπουργική απόφαση, η οποία οριστικοποιούσε προηγούμενη απόφαση του 2012 που το παραχωρούσε προσωρινά στο Δήμο.

Από τότε ο Δήμος συχνά το παραχωρούσε έναντι τιμήματος. Μάλιστα, το tempo24.gr παρουσίασε την απόφαση του Δεκεμβρίου 2014 να εκμισθώσει ένα τμήμα του σε Λούνα Παρκ για 4 μήνες έναντι 1.500 ευρώ τον μήνα.

λουναπαρκ1λουναπαρκ2

Στις 7 Οκτωβρίου 2015 έγινε η 15_031 'Έκθεση Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Οικοδομής της Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Οικοδομών Δυτικής Ελλάδας που συνιστούσε κατεδάφιση

Την έστειλε ο Δήμος στον ΟΛΠΑ έξι μήνες αργότερα και ζήτησε από το Υπ.Οικονομίας να κατεδαφιστεί ως επικίνδυνο το κτίριο, μέρος του οποίου χρησιμοποιούσε εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί ο ΟΛΠΑ ως αποθήκη και το Λιμενικό ως κρατητήριο.

Τότε διαπιστώθηκε ότι το κτίριο ήταν προς κατεδάφιση από το 2008, επειδή ο φέρων οργανισμός του είχε υποστεί βλάβη από τον σεισμό.

Αμέσως το Υπουργείο Οικονομίας έδωσε εντολή στον Οργανισμό Λιμένος να το κατεδαφίσει, αλλά τρεις μήνες αργότερα η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, η οποία θεωρούσε ότι το κτίριο πρέπει να χαρακτηριστεί διατηρητέο ως ένδειξη τιμής στον δημιουργό του, προσέφυγε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και απαγόρευσε κάθε οικοδομική ενέργεια μέχρι τον οριστικό χαρακτηρισμό.

Όταν το Μάιο 2017 το ΚΣΝΜ απέρριψε οριστικά το αίτημα, ο ΟΛΠΑ, αφού συνεννοήθηκε με το ΤΑΙΠΕΔ, προκήρυξε στις 31 Μαΐου και ανέθεσε στις 4 Αυγούστου την κατεδάφιση έναντι 271.000 ευρώ, αλλά το κτίριο.. αδιαφόρησε προκλητικά και άρχισε να καταρρέει μόνο του.

Θα μπορούσε να είχε καταρρεύσει παλαιότερα όταν φιλοξενούσε λιμενικούς, κρατούμενους, αποθηκάριους και Λούνα Παρκ αλλά κρατήθηκε.

Τώρα ο δήμος κατηγορεί τον Οργανισμό Λιμένος και ο Οργανισμός τον Δήμο και την Εφορία μνημείων.

 Υπερβολές! Αν ο αλγερινός διάβαζε ελληνικά, δε θα έφταιγε κανείς...