Ο Τσίπρας δεμένος στο κατάρτι - Free Sunday
Ο Τσίπρας δεμένος στο κατάρτι
Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες του Τζον Γουίλιαμ Γουοτερχάουζ (1891)

Ο Τσίπρας δεμένος στο κατάρτι

«Δεν ξέρω αν πρέπει να με δέσει κάποιος στο κατάρτι» απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν ο πρόεδρος της εταιρείας APIVITA, την οποία επισκέφθηκε χθες το πρωί, τον προέτρεψε να λειτουργήσει ως πολύτροπος Οδυσσέας, για να επιτευχθεί ένα σχέδιο εθνικής συνεννόησης, ώστε να προχωρήσει η Ελληνική Οικονομία και να έλθουν επενδύσεις στη χώρα.

Για όσους δε θυμούνται, οι Σειρήνες ήταν θαλάσσιες νύμφες συνοδοί της Περσεφόνης. Όταν ο Άδης απήγαγε την Περσεφόνη, η μητέρα της, η Δήμητρα έδωσε στις Σειρήνες σώμα πτηνών για να τη βοηθήσουν στην αναζήτηση. Όταν πλέον δε κατάφεραν να τη βρουν εγκαταστάθηκαν στο νησί Ανθεμόεσσα του Τυρρηνικού πελάγους, στο στενό της Μεσσήνης μεταξύ Σικελίας και Καλαβρίας. από όπου με το σαγηνευτικό τραγούδι τους προσέλκυαν τους ναύτες των πλοίων που πλησίαζαν στην περιοχή τους και τους κατέστρεφαν. Όμως όταν ο περιπλανώμενος Οδυσσέας επρόκειτο να περάσει από εκεί, διέταξε τους συντρόφους του να κλείσουν τα αυτιά τους με κερί, για να μην ακούν το τραγούδι κι εκείνον να τον δέσουν στο κατάρτι, ώστε όταν το ακούσει να μη παρασυρθεί από τη γοητεία του. Κι έτσι τα κατάφερε να περάσει αλώβητος, χάρη στην πληροφόρηση για τις προθέσεις των Σειρήνων που του είχε δώσει η Κίρκη.  

 Υπάρχουν δύο ερμηνείες για το πρωθυπουργικό χιούμορ: Η πρώτη είναι ότι ο κ.Τσίπρας δε γνώριζε για ποιον λόγο ζήτησε ο Οδυσσέας από τους συντρόφους να τον δέσουν στο κατάρτι. Η δεύτερη είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι αφοπλιστικά ειλικρινής.

Αν ισχύει η δεύτερη ερμηνεία ο πρωθυπουργός μας αποκαλύπτει ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ενός σχεδίου που θα φέρει επενδύσεις στη χώρα ως μία σαγήνη η οποία θα οδηγήσει αυτόν και τους συντρόφους του στην καταστροφή.

Ο κ.Τσίπρας είναι δεμένος στο κατάρτι και οι υπουργοί του έχουν κερί στα αυτιά. Ο ίδιος ακούει τη σαγήνη των επενδύσεων, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Εκείνοι δεν ακούν και δεν κινδυνεύουν να σαγηνευτούν ούτε από τον ήχο του χρυσού στην Χαλκιδική, ούτε από τα κελαρυστά γαλλικά ευρώ, που φέρνει ο Μακρόν για τις εταιρείες ύδρευσης.

Απλώς η ΣΥΡΙΖΑϊκή εκδοχή της επίσκεψης στο νησί των Σειρήνων έχει για την ελληνική οικονομία κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αν ισχύει η πρώτη ερμηνεία, θα τη βγάλουμε τζάμπα...

Η Οδύσσεια σε αρχαίο κείμενο και έμμετρη μετάφραση του Αργύρη Εφταλιώτη διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο.

Η περιπέτεια του Οδυσσέα με τις Σειρήνες στη Ραψωδία Μ, σελίδες 286- 307

ΟΜΗΡΟΣ ΟΔΥΣΕΙΑ