Οκτακόσια ψωροεκατομμύρια ευρώ; Σιγά τα λεφτά.... - Free Sunday
Οκτακόσια ψωροεκατομμύρια ευρώ; Σιγά τα λεφτά....

Οκτακόσια ψωροεκατομμύρια ευρώ; Σιγά τα λεφτά....

Όταν στις 7 Ιουλίου 2017 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ανακοίνωσε την αποδέσμευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ανάφερε τα εξής:

«Μία επιπλέον αποδέσμευση για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών 0,8 δισεκατομμυρίων μπορεί να γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα κάνει σημαντική πρόοδο στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, χρησιμοποιώντας τα δικά της αποθέματα στην εκκαθάριση, καθώς και χρηματοδότηση από τα χρήματα που εγκρίθηκαν σήμερα. (Η αποδέσμευση) υπόκειται σε περαιτέρω απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣ».

Το θέμα ευλόγως ήλθε στην πρώτη συνεδρίαση του Euroworking Group στις Βρυξέλλες, στις 4 Σεπτεμβρίου 2017, αλλά απόφαση για εκταμίευση δεν ελήφθη. Κατά τις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας βγήκε ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στο δελτίο του «  και μας καθησύχασε δίνοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις:

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 800 εκ. ευρώ, εκείνο που ζητήθηκε από το χθεσινό EuroWorking Group ήταν να υποβληθούν ορισμένα επιπλέον στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα του ελληνικού δημοσίου προς τους ιδιώτες, προς τα τέλη του μήνα θα ολοκληρωθεί η εκταμίευση».

Δυο -τρεις ώρες αργότερα, ήλθε o υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και έδωσε άλλες διευκρινίσεις:

«Τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ, κατά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα οποία το EWG συζήτησε και απέρριψε την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης είναι ανυπόστατα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης θα πρέπει να έχουν εκκαθαριστεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 1,2 δις έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2017. Η υποβολή των σχετικών στοιχείων και η αξιολόγησή τους από τους θεσμούς θα γίνει κατά τον Οκτώβριο 2017. Επομένως, η παραπάνω υποδόση δεν προβλεπόταν ευθύς εξαρχής, με βάση τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να εκταμιευθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους».

Είναι προφανές ότι κανείς από τους δύο δεν έλεγε την αλήθεια. Διότι το θέμα δεν ήταν ούτε χρονικό, ούτε επιπλέον στοιχείων ή διευκρινίσεων. Ήταν θέμα των ίδιων των στοιχείων. Μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου, που συνεδρίασε το Euroworking Group, η Ελλάδα έπρεπε να είχε κάνει σημαντική πρόοδο στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών το κράτους προς τους ιδιώτες.

Την είχε κάνει έτσι ώστε να μπορέσει να στείλει τα στοιχεία;

Όχι, διότι εκείνη την ίδια μέρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανακοίνωσε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς τους ιδιώτες είχα φτάσει τα 5.435 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 343 εκατ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Πρακτικώς δηλαδή μας «δούλευαν» και οι δύο, εκτός αν:

  • O Τζανακόπουλος νόμιζε ότι ο Τσακαλώτος είχε πει ότι στον Τσίπρα ότι θα έστελνε άμεσα τα στοιχεία στον ΕΣΜ.
  • O Τσακαλώτος νόμιζε ότι μέσα στον Αύγουστο -άντε τέλος Σεπτεμβρίου- θα είχε κάνει «σημαντική πρόοδο»

Μπορεί να έλθει η υποδόση των 800 εκ. χωρίς πρόοδο;

Όχι, καθώς, όπως είπε στις 15 Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το επόμενο Eurogroup οι δανειστές πρέπει να είναι βέβαιοι ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται:

 «Υπάρχουν ακόμη 0,8 δισ, που έχουν απομείνει από αυτήν την τρίτη δόση, που προορίζονται για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα οποία μπορούν να αποδεσμευτούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το πρόγραμμα της εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφαρμόζεται, δεν έχουμε τα στοιχεία για αυτό ακόμη, αλλά θα κάνουμε τον υπολογισμό μέσα στον Οκτώβριο».

Δηλαδή:

  1. Δε ζητήθηκαν ορισμένα επιπλέον στοιχεία, όπως έλεγε ο Τζανακόπουλος, αλλά τα κανονικά στοιχεία
  2. Αυτά τα στοιχεία δεν εστάλησαν, όπως έλεγε ο Τζανακόπουλος ότι θα γίνει
  3. Δεν θα γίνει η εκταμίευση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, όπως έλεγε ο Τζανακόπουλος ότι θα γίνει
  4. Δεν ήταν προγραμματισμένη η εκταμίευση μετά το τέλος Οκτωβρίου, όπως έλεγε ο Τσακαλώτος
  5. Αν είχαν τα στοιχεία, θα είχε γίνει η αποδέσμευση

Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα; Η εφαρμογή του προγράμματος ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Αν διοχέτευε τα χρήματα στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και όχι σε προσλήψεις συμβασιούχων, που αυξήθηκαν κατά περίπου 5.000 πάνω από το συμφωνημένο όριο, θα ήταν σε καλύτερη θέση οι προμηθευτές της κυβέρνησης, άρα οι επιχειρήσεις, και θα είχε πάρει και 800 εκατ. ευρώ η χώρα.

Η κυβέρνηση προτιμά να μην πληρώνει αυτα που το κράτος χρωστάει, διακινδυνεύοντας από τη μία να οδηγεί στην καταστροφή αυτούς που την εμπιστεύονται να είναι προμηθευτές της και από την άλλη να μην πάρει ποτέ τα 800 εκατ., ενώ ο Τσακαλώτος λέει στον Ρέγκλινγκ ότι αυτός κατάλαβε πως θα πρέπει να τα στείλει τον επόμενο μήνα.

Πρακτικά, το δημόσιο ταμείο είναι προσανατολισμένο στην εξυπηρέτηση των πολιτικών και κομματικών επιδιώξεων της κυβέρνησης, η οποία το διαχειρίζεται ως προσωπικό της πουγκί. Αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα και αυτήν την συζήτηση θέλει να απομακρύνει η κυβέρνηση. Είναι ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο στηρίζεται η εξουσία της.

ΥΓ: Σύμφωνα με την ανακοίνωση της 4ης Σεπτεμβρίου, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 4,095 δισ. ευρώ.