Ο Πάσσαρης και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης - Free Sunday
Ο Πάσσαρης και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Ο Πάσσαρης και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής εξανέστη χθες, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα του πολίτη να κρίνει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Για την ακρίβεια αυτό συνέβαινε περίπου την ίδια ώρα που γινόταν γνωστό ότι ο Πάσσαρης, ο οποίος έχει συλληφθεί και κρατείται στη Ρουμανία από το 2001, δεν έχει δικαστεί ακόμη στην Ελλάδα.

Ασφαλώς και ο πολίτης έχει το δικαίωμα να κρίνει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ο υπουργός είναι αμφίβολο αν έχει τέτοιο δικαίωμα.

Διότι ο υπουργός δεν είναι οποιοσδήποτε πολίτης, είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της Δικαιοσύνης. Και αυτός, που ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, επιλέγει την ηγεσία της. Βάζει σε πειρασμό τον δικαστή να παίρνει υπόψη του τη βούληση της πολιτικής εξουσίας.

Όχι, δεν μπορεί ο Υπουργός κάθε τρεις και λίγο να κρίνει και από μία απόφαση της Δικαιοσύνης ως απαράδεκτη. Τη μία τα κανάλια, την άλλη η Ηριάννα, την άλλη οι συντάξεις.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να απαιτεί η Δικαιοσύνη να αποφασίζει με βάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Όχι ότι δεν έχει προβλήματα η απονομή της Δικαιοσύνης. Το αντίθετο μάλιστα. Όταν οι υποθέσεις Πάσσαρη δεν έχουν εκδικαστεί ακόμη, δεν μπορεί ο πολίτης να μην είναι καχύποπτος και να μην αισθάνεται απροστάτευτος.

Αλλά η κυβέρνηση, οι κυβερνήσεις, είναι εκεί για να απαντήσουν στα προβλήματα, που δυσκολεύουν την απονομή και όχι για να την χρησιμοποιούν, ώστε να δημιουργούν προβλήματα στους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Αυτή η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα το δεύτερο. Η επόμενη πρέπει να έχει το πρώτο!