Η ψυχρολουσία πίσω από έναν έπαινο - Free Sunday
Η ψυχρολουσία πίσω από έναν έπαινο

Η ψυχρολουσία πίσω από έναν έπαινο

Η εντύπωση που καλλιεργούσε τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου ήταν σαφής: “Προχωράμε με τη στήριξη των δανειστών και εταίρων, που εμάς θέλουν. Στέλνουμε τους πολιτικούς αντιπάλους μας στα δικαστήρια και εκείνοι μας ενισχύουν”. Κανονικά, ωσάν να μη συμβαίνει τίποτε.

Χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ήταν σαφής: Τα καλά νέα για την Ελλάδα, είπε, ήταν ότι ήταν υπάκουα παιδιά και “έδρασαν σε όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα”. Όπως το έκαναν και για τα Σκόπια και στα Ίμια. Αυτό ήταν ο έπαινος.

Όμως λεφτά δεν ενέκριναν. Κι αυτή ήταν η ψυχρολουσία. Διότι τα λεφτά θα σήμαιναν ότι επικροτούν και τη ρητορική της “καθαρής εξόδου” χωρίς πιστοληπτική γραμμή και επιτήρηση, όπως απαιτούσε ο κ.Τσακαλώτος, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση.

Η κυρία Λαγκάρντ είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα το κάνουν, όσο κι αν κατανοούν, όπως είπε, ότι το χρειάζεται ο κ.Τσίπρας για να πανηγυρίζει. Μπορεί και να μην το κάνουν ακριβώς επειδή κατανοούν ότι το χρειάζεται ο κ.Τσίπρας να πανηγυρίζει

Το ίδιο επανέλαβε και ο κ.Σεντένο: “Η μεταρρυθμιστική ατζέντα θα πρέπει να υπερβεί χρονικά το πρόγραμμα”.

Δηλαδή θα μπορούσε το Eurogroup, την ίδια ώρα που διαμηνύει ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα θα υπερβαίνει το πρόγραμμα, απλά να αποδεχτεί ότι το Ελληνικό δεν έχει καν αρχίσει για λόγους, που όλοι υποπτεύονται αλλά κανείς δεν λέει δημόσια και οι πλειστηριασμοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην καλή προαίρεση των μέχρι χθες φιλικών στην κυβέρνηση “συλλογικοτήτων”;

Και αυτοί να διευκολύνουν τον κ.Τσίπρα να κάνει ρωμαϊκούς θριάμβους σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων στο εσωτερικό;

To μήνυμα της χθεσινής απόφασης του Eurogroup προς τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές:

“Mην μας ανακατεύετε στα εσωτερικά σας”.

'Η όπως είπαν ανώνυμες ελληνικές πηγές χθες το βράδυ «με λίγη καλή θέληση θα μπορούσε να είχε κλείσει σήμερα η αξιολόγηση».

Τέτοια καλή θέληση δεν υπάρχει!