Πέντε εθνικές ήττες σε 17 ημέρες για την κυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου - Free Sunday
Πέντε εθνικές ήττες σε 17 ημέρες για την κυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου

Πέντε εθνικές ήττες σε 17 ημέρες για την κυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου

Σήμερα συμπληρώνονται 17 ημέρες από τότε που η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε να κάνει έναν ρωμαϊκό θρίαμβο με τους πολιτικούς αντιπάλους της να παρελαύνουν σε άρματα της υπόθεσης NOVARTIS.

Δεν μπορεί κανείς να ξέρει τον σχεδιασμό του Μαξίμου, για να μπορεί να κάνει τον σωστό απολογισμό για λογαριασμό τους, μπορεί όμως άνετα να κάνει τον απολογισμό για λογαριασμό της χώρας.

  • Στις 9 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση βγήκε στις αγορές με ένα επταετές ομόλογο. Πήρε επιτόκιο 3,5%, το οποίο σε λίγες ημέρες ανέβηκε μία μονάδα, περίπου στο 4,5%.
  • Στις 12 Φεβρουαρίου η Τουρκία, με οδηγία προς ναυτιλομένους, μπλόκαρε τις έρευνες του πλοίου της Ιταλικής ENI στην κυπριακή ΑΟΖ. Γαλλία και Ιταλία το δέχτηκαν περίπου αδιαμαρτύρητα και το γεωτρύπανο έφυγε.
  • Στις 13 Φεβρουαρίου αφού ένα σκάφος του Τουρκικού Λιμενικού είχε εμβολίσει ένα ελληνικό, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι τα Ίμια δεν είναι γκρίζα ζώνη, αλλά τουρκικό έδαφος. Η κυβέρνηση επέλεξε να μην σηκώσει τους τόνους. Κανείς από τους συμμάχους, που διέρρεε ότι έχει, δεν μίλησε.
  • Στις 16 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι ”το όνομα θα είναι λατινικό, θα είναι στα αγγλικά Αυτό νομίζω ότι θα είναι που θα επιθυμούσανε οι Σκοπιανοί.”
  • Στις 20 Φεβρουαρίου το Eurogroup αποφάσισε να μεταθέσει στο μέλλον την εκταμίευση της δόσης.

Πρακτικά μέσα σε 15 ημέρες η κυβέρνηση δέχτηκε πέντε ήττες, οι οποίες επηρεάζουν τη θέση της, αλλά ούτως ή άλλως είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της χώρας.

Έχουν σχέση όλα αυτά με την υπόθεση Novartis; Θεωρητικά όχι. Ποιος μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι δεν έχει απασφαλίσει η βαλβίδα της αποσταθεροποίησης,την οποία ο κ.Τσίπρας πήγε να βιδώσει καλά ανασύροντας τη σκευωρία NOVARTIS;

Πόσο σοβαρά μπορεί να παίρνουν οι “έξω” μία κυβέρνηση με χαμηλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις και ένα εξαιρετικά -από δικές της επιλογές- αποδυναμωμένο εσωτερικό μέτωπο;