Ένα εκρηκτικό μείγμα - Free Sunday
Ένα εκρηκτικό μείγμα

Ένα εκρηκτικό μείγμα

 

H αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μία μείζων αλλαγή.

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε, δηλαδή με μία τελείως αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Τραμπ, την οποία ο ίδιος ο κ.Τίλερσον πληροφορήθηκε μετά τους κοινούς θνητούς, θα μπορούσε να αποδεικνύει την ισχύ του προέδρου.

Αλλά την θέση και τις θεσμικές αρμοδιότητες του ισχυρότερου ανθρώπου στον πλανήτη, τα ήξερε όλος ο κόσμος.

Εκείνο το οποίο δεν ήξερε είναι ότι μπορεί ο ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου να ενισχύει με τις αποφάσεις του την αβεβαιότητα.

Για παράδειγμα τι θα πει ο Αμερικανός υφυπουργός ευρωπαϊκών και ευρασιατικών υποθέσεων, Γες Μίτσελ που έρχεται στην Αθήνα;

Στην Ευρώπη η Ουάσιγκτον έχει έξι πρέσβεις, ο πρόεδρος δεν εκτιμά την υπηρεσιακή ιεραρχία της διπλωματίας.

Τι σκοπούς και τι στόχους έχει στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στην περιοχή μας η αμερικανική κυβέρνηση;

Η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει στην πρωτεύουσα της έναν τους έξι πρέσβεις και μάλιστα με ισχυρή επιρροή στη χάραξη της πολιτικής της χώρας του, στην χώρα που υπηρετεί. Αυτό είναι εξαιρετικά θετικό στην εποχή της αβεβαιότητας στην Ουάσιγκτον. Όμως δεν αρκεί, όταν ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο υπουργός, εκπαραθυρώνεται τόσο αιφνιδιαστικά.

Η καλύτερη δυνατή διαχείριση αυτής της αβεβαιότητας απαιτεί η σταθερότητα στις θέσεις, διαθέσεις και επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς.

Δυστυχώς αυτή δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση κινείται σαν εκκρεμές από τους ακραίους βερμπαλισμούς για ψηφοθηρικούς λόγους στην άκρατη υποχωρητικότητα Τσίπρα.

Όχι μόνο σταθερότητα δεν υπάρχει, αλλά ούτε καν κοινή άποψη στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει αποδείξει ότι στα εξωτερικά θέματα συνήθως ετεροκαθορίζεται και προσαρμόζεται στις προτροπές των ισχυρών.

Τέτοιες ώρες οι μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, έχουν ανάγκη από ισχυρό εσωτερικό μέτωπο. Αυτά τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει.

Το μείγμα αβεβαιότητας και έλλειψης προσανατολισμού είναι πολύ εκρηκτικό για να αποδειχθεί ακίνδυνο.