O Τσίπρας αναζητά πολιτικές ανάσες στην ταύτιση με τον Μακρόν - Free Sunday
O Τσίπρας αναζητά πολιτικές ανάσες στην ταύτιση με τον Μακρόν

O Τσίπρας αναζητά πολιτικές ανάσες στην ταύτιση με τον Μακρόν

«Το μέλλον μας βρίσκεται στην διαρκή εμβάθυνση της Δημοκρατίας», είπε ο πρωθυπουργός, προχθές Σάββατο στο μήνυμα με αφορμή τα 51 χρόνια από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 1967.

Πριν από λίγες ημέρες, την προηγούμενη Τρίτη, στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον στόχο της εμβάθυνσης, όχι για την Ελλάδα απλώς, αλλά για την Ευρώπη ολόκληρη, είχε θέσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα υποστηρίξω τη διεύρυνση μόνο αφότου υπάρξει εμβάθυνση και μεταρρύθμιση της Ευρώπης μας», είχε πει ο κ.Μακρόν.

Την Τρίτη ο κ.Μακρόν μίλησε για την «Ευρώπη μας», όπως είναι σήμερα χωρίς αυτούς που θέλουν να ενταχθούν, δηλαδή Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια, και τρεις ημέρες αργότερα ο κ.Τσίπρας, είπε ότι η Ελλάδα είναι «παράδειγμα Δημοκρατίας σε μια γεωγραφική περιοχή στην οποία ενισχύονται οι εντάσεις και ο απομονωτισμός».

Αυτή η «γεωγραφική περιοχή», στην οποία αναφέρεται ο κ.Τσίπρας, είναι ο άμεσος περίγυρος της Ελλάδας, η περιοχή που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ο κ.Μακρόν είναι επιφυλακτικός στο να γίνει αυτό πριν την εμβάθυνση.

Τον τελευταίο καιρό, ο κ.Τσίπρας επιδεικνύει μία ταύτιση με τις πολιτικές επιλογές του κ.Μακρόν. Αν η επιφυλακτικότητα του Γάλλου προέδρου απέναντι στη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια επικρατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι πολύ πιθανόν, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη Σύνοδο Κορυφής να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με πΓΔΜ και Αλβανία να μην έλθει ή να μην περάσει τον Ιούνιο, όπως σχεδιάζει ο κ.Γιουνκερ.

Όπως είπε η Ύπατη εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι: «Δεν μπορώ να υποθέσω τι απόφαση θα πάρουν τα 28 κράτη-μέλη τον Ιούνιο» είπε η κ. Μογκερίνι

Σε μία τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα έχει πάρει μία ανάσα και ίσως θα μπορεί να ισχυριστεί ότι μεταθέτει την «τελική» επίλυση του θέματος του ονόματος από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να απειληθεί η πολιτική επιβίωση της.

Η επίδειξη της ταύτιση με τον Γάλλο πρόεδρο είναι επένδυση στην πολιτική προστασία που μπορεί εκείνος να προσφέρει και πιθανόν να ερμηνεύει γιατί ο κ.Τσίπρας μπαίνει στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης του για την «έξοδο από τα μνημόνια», διαλαλώντας αυτήν την ταύτιση.

Στο μεταξύ στην χώρα θα έχουν μείνει οι δύο φρεγάτες που νοίκιασε για πέντε χρόνια.

«Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους αυτοί να απαιτούν, να τους δίνουμε χρήματα για να νοικιάζουμε οπλικά συστήματα», είχε πει ο κ.Τσίπρας για την αντίστοιχη ενοικίαση των δυο φρεγατών πριν 5 χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση.

Η διαδικασία και η στόχευση της ενοικίασης, απαντούν στο ερώτημα του.