Η συνεννόηση της φρεγάτας - Free Sunday
Η συνεννόηση της φρεγάτας

Η συνεννόηση της φρεγάτας

«Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες», είπε χθες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του επιτρόπου για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος είχε πει στην Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως είναι «αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μία λύση».

Όμως, ο κ.Χαν στην επόμενη φράση του είχε δώσει διευκρινίσεις για τη «μία λύση».

«Τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ», είχε πει ο κ.Χαν.

Αν δεν είχε κάνει λάθος στην διατύπωση, μιλούσε περί διαφορετικής αναγκαιότητος για τη λύση. Όχι για το ΝΑΤΟ, που από τη σύνοδο του 2008, η λύση του ονόματος είναι προϋπόθεση για την πρόσκληση της πΓΔΜ να γίνει μέλος.

Μιλούσε για τη λύση που είναι απαραίτητη για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ. Αλλά όποιος διαβάσει την ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία σχολίασε την απόφαση της Επιτροπής, δεν προκύπτει ότι η επίλυση του ονόματος είναι όρος για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε ότι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη “οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο - και όχι από την Επιτροπή”

Άρα η Ελλάδα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο βέτο σε περίπτωση που έλθει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Την ίδια ώρα ο Ζάεφ συνδέει την αναφορά του Χαν για «δύο εβδομάδες» με πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αυτόματη. Είναι καλό να το λύσουμε σε δύο εβδομάδες, αυτό θα σημαίνει την έναρξη της αυτόματης πρόσκλησης», λέει.

Όμως, ο Επίτροπος Χαν δεν μίλησε για ΤΗ λύση, αλλά για μία λύση που θα ανοίξει το δρόμο σε διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ.

Δηλαδή δεν προαναγγέλλει λύση στο όνομα, αλλά λύση, που να διευκολύνει να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ΕΕ.

Μήπως δεν εννοεί λύση αλλά φόρμουλα; Μήπως αναζητείται μία παρόμοια φόρμουλα και για το ΝΑΤΟ;

Και σε κάθε περίπτωση, είμαστε βέβαιοι ότι στις περίφημες διαπραγματεύσεις για το όνομα, δεν γίνεται «συνεννόηση της φρεγάτας»;*

 

*«συνεννόηση της φρεγάτας»: νεοπαγής όρος που θα καθιερωθεί στη διεθνή διπλωματική γλώσσα μετά τη συνομιλία Μακρόν -Τσίπρα. Αναφέρεται σε συνομιλία, από την οποία ο κάθε ένας συνομιλητής καταλαβαίνει ό,τι νομίζει