O Ζάεφ προσπαθεί να ενώσει την χώρα του, ο Τσίπρας; - Free Sunday
O Ζάεφ προσπαθεί να ενώσει την χώρα του, ο Τσίπρας;

O Ζάεφ προσπαθεί να ενώσει την χώρα του, ο Τσίπρας;

Η συζήτηση για το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να έχει προτείνει το «Μακεδονία του Ίλιντεν» ως όνομα για όλες τις χρήσεις για την χώρα του, δικαιώνει τέσσερις μήνες μετά την αναφορά του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε πει στη βουλή «δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».

Αν οι πληροφορίες περί της πρότασης για “Μακεδονία του Ίλιντεν”, είναι ακριβείς, ο κ.Ζάεφ έκανε μία πρόταση, με την οποία προσπαθεί να ενώσει το εσωτερικό της δικής του χώρας.

Η νομιμοποίησή του για την διαπραγμάτευση του ονόματος έλκονταν από τη συναίνεση που είχε από τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας, τα οποία του εξασφάλιζαν περίπου 17 έδρες στη βουλή και μία άνετη κοινοβουλευτική, με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας γνώριζε ότι στην πλειοψηφική εθνική κοινότητα, αυτούς που δηλώνουν “εθνικά Μακεδόνες” --οι πολιτικοί του αντίπαλοι, το VMRO οι οποίοι είχαν αποσπάσει πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές, είναι αυτοί οι οποίοι διεκδικούν την πολιτική κληρονομιά της οργάνωσης της εξέγερση του Ίλιντεν, το 1903.

Με την πρόταση για “Μακεδονία του Ίλιντεν”, ο κ.Ζάεφ έχοντας εξασφαλίσει την πολιτική κάλυψη των Αλβανών, προσπαθεί τώρα να ενώσει και την εθνική κοινότητα στην οποία ο ίδιος ανήκει. Δεν θέλει να προχωρήσει σε μία λύση μόνο με τους Αλβανούς, οι οποίοι άλλωστε είναι αδιάφοροι ως προς το όνομα.

Πιθανόν να έχει καταλάβει ότι η διεθνής στήριξη είναι ευπρόσδεκτη, αλλά ουδείς ηγέτης μπορεί να προχωρά κόντρα στο λαό του, ακόμη και όταν είναι πεπεισμένος ότι ο λαός του έχει άδικο.

Αυτός τουλάχιστον ίσως το κατάλαβε, ο Τσίπρας;