Ο στρατηγός που "δίνει" το επιτελείο του για να σωθεί ο ίδιος - Free Sunday
Ο στρατηγός που "δίνει" το επιτελείο του για να σωθεί ο ίδιος

Ο στρατηγός που "δίνει" το επιτελείο του για να σωθεί ο ίδιος

Τις ύστατες προσπάθειες να μην τον κατεβάσουν από το κυβερνητικό καράβι δείχνει να καταβάλλει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Και γι' αυτόν τον λόγο ετοιμάζει ως απολογία του, το δικό του προσωπικό αφήγημα για την τραγωδία στο Μάτι, επειδή ήταν ο “στρατηγός” το βράδυ του κακού.

Ο “στρατηγός”, που είχε διατελέσει στρατηγός και στον εργασιακό του βίο, αισθάνεται ότι έρχεται γι' αυτόν η ώρα της απολογίας, και “δίνει” προκαταβολικά τους επιτελείς του:

  • Η Αστυνομία δεν κατάλαβε ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.
  • Η Πυροσβεστική δεν είχε σχέδιο, στο οποίο να παίρνει υπόψη ότι στο Μάτι έχει αυθαίρετα.
  • Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής πρότεινε σχέδιο, που δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ παγκοσμίως.
  • Οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας τα μεσάνυχτα της Δευτέρας δεν είχαν ιδέα τι είχε γίνει μέχρι τότε.

Ουσιαστικά προσφέρει στον πρωθυπουργό τους λόγους που η αναζήτηση των “αποδιοπομπαίων τράγων” μπορεί να σταματήσει στους διοικητές. Τους προσφέρει επί πίνακι για να σωθεί ο ίδιος.

Διότι καταλαβαίνει ότι η οργή από την τραγωδία δεν εκτονώθηκε, ούτε με την παρωδία της μεταμεσονύκτιας σύσκεψης, στην οποία ο πρωθυπουργός έδειξε την αγωνία του, ούτε με τη συνέντευξη Τύπου για τα σενάρια των εμπρηστών, με την οποία έδειξε τους υπεύθυνους της διαχείρισης, ούτε με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, που έβαλε στο κάδρο τον κ.Τσιπρα προσωπικά.

Ο κ.Τόσκας βλέπει ότι ετοιμάζεται “πολιτικό αίμα” για την εκτόνωση και γνωρίζει ότι το πολιτικό μέγεθος του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, που μπήκε στο κάδρο των ευθυνών, δεν αρκεί για να τον κάνει πειστική “Ιφιγένεια”. Κι έτσι προσφέρει “Ιφιγένειες εν στολή”, ευελπιστώντας ότι στο Μαξίμου θα ενεργοποιηθεί το σύνδρομο της αυτοσυντήρησης και δεν θα διακινδυνεύσουν να διαλύσουν το περίπλοκο παζλ του συνασπισμού συμφερόντων που κυβερνά την χώρα, γιατί ξέρουν ότι αυτό το παζλ πολύ εύκολα μπορεί να ανακατευθεί, αλλά πολύ δύσκολα να επανασυναρμολογηθεί.

Σε αυτό το παζλ κρίσιμα κομμάτια δεν είναι μονάχα οι δεσμοί που έχει με τον Υπουργό Εξωτερικών, που ισχυρίζεται ότι έχει ομάδα 4 βουλευτών, αλλά και οι κατευθύνσεις που είχε πάρει για διάφορες υποθέσεις, τις οποίες διαχειρίστηκε ως υπουργός της Αστυνομίας.

Αυτή η δύσκολη ισορροπία της ακινησίας, έχει οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα τον ΣΥΡΙΖΑ στην ήττα.